Την ώρα που η ανεργία στη χώρα μας χτυπάει κόκκινο, οι ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες αναζητούν εργατικό προσωπικό στο εξωτερικό! Τρεις υπουργοί, περιφερειάρχες, δήμοι και νομαρχίες, κινητοποιούνται για να εξασφαλίσουν άδειες εργασίας σε αλλοδαπούς, με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχουν Έλληνες εργαζόμενοι για να καλύψουν τις συγκεκριμένες θέσεις.
Σε κάποιους νόμους για παράδειγμα οι αρμόδιοι δεν μπορούν να βρουν οδηγούς φορτηγών, βοηθητικό προσωπικό, σερβιτόρους και μάγειρες, προκειμένου να καλύψουν σχετικά αιτήματα ιδιωτών.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και εφέτος, έστειλαν αιτήσεις εργασίας στις ελληνικές πρεσβείες προσφέροντας στους ενδιαφερόμενους άδεια διαμονής για εργασία. Οι αιτήσεις αυτές υποβάλλονται από εργοδότες στις εκάστοτε επιτροπές, οι οποίοι, όπως λένε, δυσκολεύονται να βρουν γηγενείς υπαλλήλους.
Έτσι, λοιπόν, οι περιφέρειες και οι Δήμοι, συνεργάζονται με τις πρεσβείες προκειμένου να ικανοποιήσουν διάφορες ανάγκες, αφού ψάχνουν να βρουν από οδηγό μουλαριών μέχρι μασέζ σιάτσου από την Κίνα, αλλά και μασέζ με ειδίκευση στο θεραπευτικό αγιουβερδικό μασάζ από τη Σρι Λάνκα. Επίσης, tattoo artist, μάγειρες ινδικής κουζίνας, μέχρι και οικιακούς βοηθούς. Ανάμεσα σε αυτούς, όμως, αναζητούν και ειδικότητες από κορεσμένα επαγγέλματα, όπως οδηγοί φορτηγών, την ώρα που Έλληνες οδηγοί με πολύχρονη εμπειρία αναζητούν μάταια μια θέση εργασίας στην ελληνική αγορά.
Συνολικά 4.240 αλλοδαποί από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να έρθουν στη χώρα μας και να εργαστούν νόμιμα με εξασφαλισμένη άδεια εργασίας, αρχικά για έναν χρόνο. Ο αριθμός τους επιτρέπεται να προσαυξηθεί κατά 10% προκειμένου να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες.
Μεγάλη ζήτηση για εργατικό δυναμικό εμφανίζουν η κτηνοτροφία, η γεωργία και η αλιεία. Αναζητούνται εξειδικευμένοι εργάτες γης, ιχθυεργάτες και αλιεργάτες προκειμένου να αξιοποιηθούν οι περισσότεροι από αυτούς στις επαρχίες της χώρας.
Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Νεραντζή, αναπληρωτή προϊστάμενο στο Τμήμα Απασχόλησης Μεταναστών στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η διαδικασία μετάκλησης των αλλοδαπών εργαζομένων οποιασδήποτε ειδικότητας καθορίζεται από τις διατάξεις της ισχύουσας μεταναστευτικής διαδικασίας, Νόμος 3386/2005. «Σύμφωνα με αυτή τη διαδικασία, οι ειδικότητες αυτών που έρχονται στη χώρα μας με σκοπό την εργασία καθορίζονται από την έρευνα των αναγκών αγοράς εργασίας που γίνεται σε επίπεδο αποκεντρωμένης διοίκησης. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας συγκροτούνται επιτροπές, αρμοδιότητα των οποίων είναι η καταγραφή των τοπικών αναγκών σε εργατικό δυναμικό από χώρες εκτός Ε.Ε. με βάση της αιτήσεις των εργοδοτών και των επιχειρήσεων, οι οποίες υποβάλλονται στις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων που έχει έδρα η υπηρεσία τους. Οι επιτροπές αυτές έχουν την ευθύνη για τον αριθμό των ατόμων που έρχονται στη χώρα μας.
Σε τομείς όπου παρατηρείται ανάπτυξη, όπως η κτηνοτροφία, η αλιεία και η γεωργία, υπάρχουν και οι μεγαλύτερες ανάγκες για εργατικό δυναμικό εκτός Ε.Ε. Συνήθως σε αυτούς τους τομείς οι Έλληνες δεν εργάζονται είτε γιατί δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις, είτε γιατί δεν επιθυμούν να καταπιαστούν με τέτοιες δουλειές. Καταφεύγουν, λοιπόν, σε άλλες χώρες, των οποίων οι εργαζόμενοι δέχονται να κάνουν τέτοιες εργασίες».
Κάθε νομός της χώρας καλείται να καλύψει τις ανάγκες εργασίας κάθε περιοχής προσφέροντας συγκεκριμένες θέσεις εργασίας ειδικευμένων επαγγελμάτων. Στην Ήπειρο και τη Μακεδονία ζητείται προσωπικό για να καλυφθούν 358 θέσεις εργασίας, με τους περισσότερους εργάτες να απασχολούνται σε κτηνοτροφικές και αγροτικές εργασίες. Ωστόσο στα Ιωάννινα ζητείται υπάλληλος με ειδίκευση στα μουλάρια και συγκεκριμένα να… οδηγεί μουλάρια. Στα νησιά οι ανάγκες για επιπλέον προσωπικό συνοδεύονται από τον αριθμό και τη χώρα προέλευσης των τουριστών. Έτσι λοιπόν, στο Ηράκλειο της Κρήτης ζητούν ειδικούς στο τατουάζ, απαραίτητο προσωπικό κυρίως για την καλοκαιρινή περίοδο. Στη Ζάκυνθο ζητούν μάγειρες ινδικής και κινεζικής κουζίνας, στην Κέρκυρα ειδικούς θεραπευτές μασέζ. Στα νησιά των Κυκλάδων εκτός από αλιεργάτες ζητούν μάγειρες και αρχισερβιτόρους ιαπωνικής κουζίνας.
Στον Δήμο Αθηναίων αναμένεται να καλυφθούν 307 θέσεις εργασίας από αλλοδαπούς τριτοκοσμικών χωρών προκειμένου να αξιοποιηθούν ως οικιακοί βοηθοί, νοσηλευτές αλλά και εξειδικευμένοι σε ταϊλανδέζικο μασάζ, σε θεραπευτικό αγιουβερδικό μασάζ από τη Σρι Λάνκα και μασάζ σιάτσου Κίνας.
Στους νομούς Μακεδονίας και Θράκης υπάρχει η μεγαλύτερη ζήτηση αλλοδαπών εργαζομένων αφού υπάρχουν 2.492 αιτήσεις. Μεταξύ άλλων ζητούν σαλιγκαροτρόφο, κηπουρό, εργάτες γης, αλλά και διευθυντικά στελέχη. Ενδιαφέρον έχουν οι αιτήσεις στη Θεσσαλονίκη για διευθυντή αμερικανικής βιβλιοθήκης και σύμβουλο αμερικανικής νομοθεσίας.
«Αρνούνται τέτοιες εργασίες»
Για το φαινόμενο τις αναζήτησης εργαζόμενων σε τρίτες χώρες, ο κ. Νεραντζής δίνει τη δική του εξήγηση: «Σε τομείς όπως είναι η κτηνοτροφία, η αλιεία και η γεωργία παρατηρείται μια αύξηση των θέσεων εργασίας. Γι’ αυτό υπάρχουν και οι μεγαλύτερες ανάγκες για εργατικό δυναμικό, εκτός Ε.Ε, είτε γιατί οι Έλληνες δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις, είτε γιατί δεν επιθυμούν να καταπιαστούν με τέτοιες δουλειές. Γι’ αυτό ζητούνται εργάτες από άλλες χώρες, οι οποίοι δέχονται να κάνουν τέτοιες εργασίες».
Αξίζει να αναφερθεί ότι στη χώρα μας ζουν οικονομικοί μετανάστες οι οποίοι αναζητούν μια οποιαδήποτε θέση εργασίας προκειμένου να διαγραφούν από το Ταμείο του ΟΑΕΔ, διατεθειμένοι να μετακινηθούν από μέρος σε μέρος και να καταπιαστούν με οποιαδήποτε δουλειά. Όμως, όπως λέει ο κ. Νεραντζής «Η έρευνα για την κάλυψη των θέσεων εργασίας γίνεται σε αυτό το τοπικό επίπεδο και όχι πανελλαδικά».
Ελένη Καραθάνου, Παναγιώτης Σαββίδης
Απο: protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου