Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Γιατί απαγόρευσαν τα λευκά μπλουζάκια στην Κίνα;

white-t-shirt 

Την ταυτότητά τους στο εξής θα πρέπει να δείχνουν στα καταστήματα οι κάτοικοι των πόλεων Κουνμίγκ και Ανίγκ της Κίνας προκειμένου να αγοράσουν ένα απλό λευκό T-Shirt ή να βγάλουν μια φωτοτυπία! Ο λόγος; Οι τοπικές αρχές φοβούνται πως οι φωτοτυπίες και τα T-Shirts θα χρησιμοποιηθούν ως μέσο... 







διαδήλωσης από τους κατοίκους για να εκφράσουν την αντίθεση τους στην επερχόμενη κατασκευή χημικού εργοστασίου στην περιοχή. Έτσι για την απόκτηση ενός T-Shirt οι κάτοικοι υποχρεούνται να εγγραφούν σε κατάλογο με τα πλήρη στοιχεία της ταυτότητάς τους.

Το εργοστάσιο που πρόκειται να κατασκευαστεί θα παράγει παραξυλένιο, μια τοξική ουσία που χρησιμοποιείται στην κατασκευή των υφασμάτων. Το παραξυλένιο περιέχει μεταξύ άλλων βενζόλιο και μεθύλια και για την δημιουργία του χρησιμοποιούνται παράγωγα του πετρελαίου ενώ η χρήση του είναι ευρέως γνωστή για την παραγωγή πολυεστέρα. 

Εκατοντάδες κάτοικοι διαδήλωσαν κατά της απόφασης δημιουργίας του εν λόγω εργοστασίου περισσότερες από δύο φορές τον Μάιο, δημιουργώντας έντονα προβλήματα στις τοπικές αρχές. Μάλιστα το 2007, στην πόλη Σιαμέν της νοτιοανατολικής Κίνας οι τοπικοί φορείς αναγκάστηκαν να ακυρώσουν την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής παραξυλενίου λόγω τον διαδηλώσεων των κατοίκων στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι. Το συμβάν επαλείφθηκε το 2011 στην πόλη Νταλιάν. 

Οι τοπικές αρχές όμως αυτή τη φορά φαίνονται αποφασισμένες να μην επιτρέψουν την παρεμπόδιση της δημιουργίας του τοξικού εργοστασίου και στο πλευρό τους στέκονται και εκπρόσωποι της τοπικής αγοράς αφού ήδη διάφορα φωτοτυπεία δήλωσαν πως αρνούνται να εκτυπώσουν το οποιοδήποτε φυλλάδιο που θα αφορά στις ενδεχόμενες διαδηλώσεις των κατοίκων. Ενδιαφέρον θα έχει να μάθουμε με ποιο τρόπο τελικά οι κάτοικοι της περιοχής θα καταφέρουν να εκφράσουν δημόσια τη δυσαρέσκειά τους για την παρούσα κατάσταση αφού πλέον δεν θίγεται μόνο η οικολογική τους συνείδηση αλλά με την απαγόρευση των διαδηλώσεων από τις τοπικές αρχές τίθενται και ζητήματα περί προσωπικής ελευθερίας και έκφρασης του λόγου. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που το περιβάλλον και οι ηθικές αρχές γίνονται θυσία στο βωμό του χρήματος. Δυστυχώς πολύ συχνά παρατηρούνται φαινόμενα καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων (και όχι μόνο της ελευθερίας του λόγου όπως στην προκειμένη περίπτωση) χάριν του χρήματος, όπως πολύ πρόσφατα στο Μπαγκλαντές με το εργοστάσιο παραγωγής ρούχων το οποίο κατέρρευσε καταπλακώνοντας περισσότερα από 1000 άτομα επειδή δεν πληρούσε τις προδιαγραφές λειτουργίας και το προσωπικό δεχόταν εκβιασμό για να συνεχίσει να εργάζεται παρά τον κίνδυνο.
Απο: rizopoulospost



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους