Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Μετανάστευση "βλέπει" ένας στους πέντε νέους στην Ελλάδα...


Ένας στους πέντε Έλληνες σκέφτεται σοβαρά να μεταναστεύσει προκειμένου να βρει δουλειά και θα το έκανε αν είχε τη δυνατότητα... Το ποσοστό εκτοξεύεται στους νέους 18 ως 24 ετών, καθώς το 52,63% εξετάζει το... ενδεχόμενο να φύγει από την Ελλάδα
Ωστόσο οι τρεις στους τέσσερις νέους Ελληνες 25 έως 34 ετών θέλουν να παλέψουν για ένα καλύτερο αύριο στην Ελλάδα, αντί να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό.



Συνολικά, οι οκτώ στους δέκα Ελληνες έχουν αποκλείσει την προοπτική της μετανάστευσης. Βέβαια, όσοι είναι έως 24 ετών έχουν ανοιχτά τα φτερά τους. Ετσι ο ένας στους δύο θα δεχόταν ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή για το εξωτερικό. Επίσης, οι νέοι της χώρας μας δεν πιστεύουν ότι τους «απειλούν» οι μετανάστες στη μάχη για μια θέση στη δύσκολη αγορά εργασίας.

Αντίθετα, η πεποίθηση αυτή είναι έντονη στις μεγαλύτερες ηλικίες. Από την άλλη, οι Ελληνες μάλλον βλέπουν τα ελληνικά πανεπιστήμια ως λύση ανάγκης για τις σπουδές των παιδιών τους, καθώς οι δύο στους τρεις τα αξιολογούν κάτω του μετρίου.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από πανελλαδική έρευνα, που διενεργήθηκε για το Πανεπιστήμιο Αθηνών από την εταιρεία OpinionPoll από 22-24 Μαΐου σε δείγμα 1.011 ατόμων.


Ειδικότερα, από την έρευνα προκύπτουν τα ακόλουθα:


• Μόνο το 21,93% των πολιτών είναι θετικό στην προοπτική της μετανάστευσης στο εξωτερικό προς αναζήτηση δουλειάς, αν είχαν την οικονομική δυνατότητα για να το κάνουν. Αντίθετα, «όχι» απάντησε το 72,09% και «μάλλον όχι» το 5,98%. Το 72,41% των νέων 25 έως 34 ετών δεν θέλει να μεταναστεύσει, ενώ μόνο το 27,59% απάντησε ότι θα το ήθελε, αλλά δεν έχει την οικονομική δυνατότητα. Βέβαια το ποσοστό υπέρ της μετανάστευσης διπλασιάζεται (στο 52,63%) στις ηλικίες 18 έως 24 ετών.

• Μόλις ο ένας στους τέσσερις νέους (21,05%) έως 24 ετών και ο ένας στους τρεις (37,93%) από 25 έως 34 ετών πιστεύουν ότι η παρουσία των μεταναστών στην Ελλάδα δημιουργεί προβλήματα για την εργασία των νέων. Η άποψη αυτή είναι ευρέως διαδεδομένη στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες (από 35 ετών και άνω), με αποτέλεσμα το συνολικό ποσοστό όσων συμφωνούν με την άποψη να φτάνει στο 49,83%.

• Το 60,33% των Ελλήνων φοβάται ότι μπορεί να μην έχει δουλειά το επόμενο διάστημα, ενώ μόνο το 33,06% αισθάνεται σιγουριά. Πιο ανήσυχα είναι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (με περισσότερες υποχρεώσεις) σε σχέση με τους νέους που εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι ότι θα βρουν δουλειά σε περίπτωση που χάσουν τη σημερινή θέση τους.

• Το 85,39% κρίνει αρνητικά τη συνολική πολιτική της Ε.Ε., ενώ το 70,76% δεν πιστεύει ότι η Ε.Ε. θα μπορέσει τα επόμενα ένα ή δύο χρόνια να ξεπεράσει τη σημερινή κρίση.

• Το 83,39% πιστεύει ότι τα ΑΕΙ θα πρέπει να παρεμβαίνουν πιο ενεργά για την αντιμετώπιση της κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό ο πρύτανης του Παν. Αθηνών, Θ. Πελεγρίνης, ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του ιδρύματος για δημιουργία δικτύου αλληλεγγύης με ΑΕΙ από Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρο (συζητήσεις γίνονται και με ιταλικά) με στόχο να υποστηριχθούν οι φοιτητές που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.



Απο: reporter









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους