Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Εconomist: Η κρίση έχει αφήσει μια φοβερή κληρονομιά



«Τι διαφορά σε σχέση με ένα χρόνο πριν», σχολιάζει σε άρθρο του για την ελληνική οικονομία το περιοδικό Economist, τονίζοντας πως, αν και η Ελλάδα παραμένει βυθισμένη στην ύφεση, η ανάκαμψη ίσως να περιμένει στη γωνία...
 





«Τον περασμένο Μάιο η Ελλάδα φαινόταν έτοιμη να βγει από το ευρώ. Καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, πολιτικές διαμάχες και βίαιες διαδηλώσεις είχαν φθείρει την υπομονή των πιστωτών. Μια εκλογική αναμέτρηση είχε αποτύχει στο να αναδείξει σαφή νικητή και οι Αθηναίοι έκρυβαν τα ευρώ τους σε τραπεζικές θυρίδες και κάτω από τα στρώματα εν μέσω φόβων αστάθειας και χαοτικής επιστροφής στη δραχμή», σημειώνει ο Economist, και συνεχίζει: «Σήμερα, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση, αλλά η ανάκαμψη θα μπορούσε να είναι πίσω από τη γωνία.

Η απειλή της Grexit από το ευρώ έχει υποχωρήσει. Τα hedge funds αρπάζουν κρατικά ομόλογα και τραπεζικές μετοχές, ένα εκ των οποίων εμφανίζει σημαντικές τοποθετήσεις σε ελληνική εταιρεία ενέργειας, κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ ρέουν προς τη χώρα και επιτυγχάνονται μεταρρυθμίσεις-ορόσημα».

Εξάλλου, όπως υπογραμμίζεται, η Ελλάδα αναμένει να καταγράψει ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ και η οικονομία θα σημειώσει μικρή ανάκαμψη το 2014 και λίγο περισσότερο από 2% το 2015.

Άλλωστε, «αυτό το καλοκαίρι περιμένουμε να δούμε 17 εκατ. τουρίστες και συνωστισμό στις ελληνικές παραλίες. Οι κρατήσεις από τη Γερμανία και τη Ρωσία είναι στα ύψη, λένε οι ταξιδιωτικοί πράκτορες. Η αναμενόμενη αύξηση ύψους 1,5-2 δισ. ευρώ στα έσοδα από τον τουρισμό θα δώσουν ώθηση στον προϋπολογισμό, αν και πολλοί ξενοδόχοι ακόμη αγωνίζονται για την εξυπηρέτηση των τραπεζικών χρεών τους».

Ο Economist δεν παραλείπει να εκφραστεί με θετικά λόγια για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, επισημαίνοντας ότι «έχει καταφέρει να διατηρήσει την κυβέρνηση συνασπισμού υπό έλεγχο. Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα και η Δημοκρατική Αριστερά έχουν αποδεχθεί ακόμη και βαθιές περικοπές στις δαπάνες για την υγεία και τη διαβίωση, καθώς και απώλειες θέσεων εργασίας για τους δημοσίους υπαλλήλους, εναποθέτοντας το φταίξιμο στην ΕΕ και το ΔΝΤ».

Όμως, δεν είναι όλα ρόδινα. «Η κρίση έχει αφήσει μια φοβερή κληρονομιά», παρατηρεί ο Economist, εξηγώντας: «Συνολικά σε πεντέμισι χρόνια ύφεσης έχουν εξαφανιστεί πάνω από το 25% του ΑΕΠ και πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Δεκάδες χιλιάδες έμποροι λιανικής πώλησης και των μικροί παραγωγοί έχουν κλείσει.

Η ανεργία είναι πάνω από το 27%, επίπεδο-ρεκόρ, και για τους νέους είναι πάνω από 60%. Με τις θέσεις εργασίας να εξαφανίζονται, η μετανάστευση από ειδικευμένους νέους Έλληνες αυξάνεται. Πάνω από 34.000 Έλληνες πήγαν στη Γερμανία το περασμένο έτος, καταγράφοντας αύξηση 43% σε σχέση με το 2011. Η φτώχεια έχει γίνει ευρέως διαδεδομένη, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές. Το ποσοστό αυτοκτονιών έχει διπλασιαστεί μέσα σε τρία χρόνια».

Το δημοσίευμα κλείνει με μία φράση του Γιάννη Στουρνάρα, που είχε παρομοιάσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων με το να τρέχει κανείς σε ένα μαραθώνιο: «Έχεις ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης, αλλά έχεις αρχίσει να κουράζεσαι».





Απο: loutrakiblog










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους