Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Τελεσίγραφο από την τρόικα για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων

Τελεσίγραφο από την τρόικα για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων



Ριζικές λύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αλλά από το Σεπτέμβριο, αναμένεται να επιβάλει η τρόικα, δίνοντας ένα χρονικό περιθώριο ως τότε να απορροφηθεί η πολιτική πίεση που έχουν δημιουργήσει η αποτυχία της ΔΕΠΑ και το αιφνίδιο κλείσιμο της ΕΡΤ… 





αλλά και για να υπάρξουν μετρήσιμα αποτελέσματα στο μέτωπο των εσόδων.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από τη χθεσινή πεντάωρη σύσκεψη που είχε η τρόικα με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, κατά την οποία έγινε πλήρης ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος.


Παρά τις πιέσεις που υπήρξαν για εκτίμηση εσόδων από αποκρατικοποιήσεις (που αποτελεί και μια από τις δημοσιονομικές παραδοχές του προγράμματος), οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν πήραν σαφή απάντηση. Και οι δύο πλευρές, πάντως, συμφώνησαν ότι ο στόχος για 1 δισ. ευρώ έσοδα αποκρατικοποιήσεων μέχρι και το Σεπτέμβριο βρίσκεται ακόμη σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα παρότι δείχνει πως δυσανασχετεί σε καθυστερήσεις και ανατροπές, διατηρεί προς το παρόν χαμηλούς τόνους και στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων αναβάλλοντας ριζικές λύσεις για το Σεπτέμβριο. Στο ενδιάμεσο θα δεχθεί μια μεταβατική αναθεώρηση του προγράμματος που θα συμφωνήσει τις επόμενες μέρες το ΤΑΙΠΕΔ με το υπουργείο Οικονομικών.

Συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στις δύο μεγάλες αποκρατικοποιήσεις, πάνω στις οποίες βασίστηκε το πρόγραμμα του 2013, του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ. Στο θέμα του ΟΠΑΠ δεν υπάρχει ακόμη εξέλιξη με δεδομένη τη διαφορά που έχει προκύψει μεταξύ της ΕΜΜΑ DELTA με την Intralot για τη σύμβαση που υπέγραψε μεσούσης της κρίσης με τον ΟΠΑΠ. Το θέμα αυτό έχει καθυστερήσει και την είσπραξη των 190 εκατ. ευρώ από την παραχώρηση της διαχείρισης της εταιρείας κρατικών λαχείων στην κοινοπραξία ΟΠΑΠ Ιntralot. Τα στελέχη του ταμείου διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση υποχώρησης ούτε στη συμφωνία με τα κρατικά λαχεία ούτε και με τον ΟΠΑΠ, παρότι δεν δεσμεύτηκαν για το χρόνο υπογραφής των τελικών συμβάσεων.

Στο - πιο πρόσφατο - θέμα της ΔΕΠΑ παραδέχθηκαν ότι αιφνιδιάστηκαν από την ξαφνική αποχώρηση της Gazprom. Τόνισαν, πάντως, ότι οι διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει (με άγνωστο χρονικό ορίζοντα) για την προσφορά της Socar για τη ΔΕΣΦΑ πάνε καλά και θα καλύψουν ένα μέρος από το τίμημα που αναμενόταν από τη ΔΕΠΑ.

Κρίσιμη εβδομάδα

Εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον του ΟΠΑΠ είναι η εβδομάδα που ξεκίνησε, καθώς κορυφώνεται η διαμάχη ανάμεσα στη διοίκηση του οργανισμού και στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, που εμφανίζεται αποφασισμένη να επιταχύνει με κάθε τρόπο την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης.

Την ίδια στιγμή η ομοσπονδία των πρακτόρων του οργανισμού (ΠΟΕΠΠΠ) με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, προειδοποιεί για το κατεπείγον της κατάστασης και την άμεση ανάγκη να ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης του οργανισμού.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΠΠΠ, Κ. Τοπτσίδης, μιλώντας στη «Ναυτεμπορική» υπογραμμίζει πως αυτή τη στιγμή όλο το δίκτυο των περίπου 5.000 πρακτόρων δεν έχει πού να απευθυνθεί για τα δεκάδες θέματα που εκκρεμούν, όπως η συμφωνία για την κλιμακωτή προμήθεια κ.λπ.

Όπως τονίζει ο ίδιος «όλα είναι στον αέρα» και εάν δεν ξεκαθαρίσει σύντομα το τοπίο, τότε απειλείται η ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, από την πλευρά της, εμφανίζεται αποφασισμένη να «κλείσει» με κάθε τρόπο τις εκκρεμότητες του ΟΠΑΠ, την υπογραφή της σύμβασης με την Intralot αλλά και την υπογραφή της σύμβασης για τα κρατικά λαχεία, ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε δραστικές κινήσεις μέσα στην εβδομάδα.

Αγκάθι στην ολοκλήρωση των διαδικασιών στο θέμα των λαχείων αποτελεί κυρίως η ένσταση του Fund Emma Delta στους όρους με τους οποίους θα λειτουργήσει η κοινοπραξία που θα συσταθεί για να διαχειριστεί τα λαχεία. Σύμφωνα με τους προτεινόμενους όρους, ο βασικός μέτοχος της κοινοπραξίας (67%), δηλαδή ο ΟΠΑΠ, θα έχει μεν επτά από τα 11 μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ωστόσο, για τη λήψη αποφάσεων θα απαιτείται η θετική ψήφος οκτώ μελών.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι άλλοι δύο εταίροι, η Ιntralot και η Scientific Games, με συμμετοχή 16,5% στην κοινοπραξία η καθεμία, θα μπορούν να «μπλοκάρουν» τις αποφάσεις του δ.σ.

Σε ό,τι αφορά την επίμαχη σύμβαση για τον τεχνολογικό πάροχο με την Intralot, πρέπει να σημειωθεί ότι και εδώ έχει υπάρξει σημαντική καθυστέρηση. Η εν λόγω σύμβαση έχει εγκριθεί εδώ και σχεδόν δύο μήνες και από τη γενική συνέλευση του οργανισμού, ωστόσο, οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμη προχωρήσει στην υπογραφή της σχετικής συμφωνίας. Η Intralot, από την πλευρά της, έχει προσκομίσει όλα τα σχετικά δικαιολογητικά και έγγραφα και βρίσκεται εν αναμονή του οργανισμού για να «πέσουν οι υπογραφές». Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί ότι ο οργανισμός θα πρέπει να έχει υπογράψει τη νέα συμφωνία το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου, όταν και θα λήξει η παράταση της υφιστάμενης σύμβασης που έχει υπογράψει με την Intralot, διαφορετικά τα υπολογιστικά του συστήματα θα βρεθούν στον «αέρα».

Σε ό,τι αφορά πληροφορίες που αναφέρουν ότι οι νέοι μέτοχοι του ΟΠΑΠ και συγκεκριμένα το fund Εmma Delta έχουν ενστάσεις για τις δύο συμφωνίες, καθώς θα επιθυμούσαν να μη συμμετέχει η Intralot στη διαχείριση των λαχείων, κύκλοι του ταμείου υπογραμμίζουν πως κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης για την πώληση του 33% του οργανισμού όλοι οι ενδιαφερόμενοι είχαν πρόσβαση στο Data Room και σε όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις δύο επίμαχες συμβάσεις και όχι μόνο.

Δεσμεύσεις

Στελέχη της τρόικας επισήμαναν ότι υπάρχει πρόοδος σε επίπεδο διαδικασιών, όχι και σε επίπεδο εισπράξεων. Από την πλευρά του ταμείου υπενθύμισαν ότι το πρόγραμμα που έχουν παρουσιάσει δεν είναι δεσμευτικό, αλλά «ενδεικτικό». Αυτό σημαίνει ότι η προώθηση του κάθε δημόσιου περιουσιακού στοιχείου προϋποθέτει την ύπαρξη επενδυτικού ενδιαφέροντος. Οι εκπρόσωποι των δανειστών απάντησαν λέγοντας ότι υπάρχει ανάγκη συνολικής επιτάχυνσης του προγράμματος και  ανέφεραν ενδεικτικά την περίπτωση του Διεθνούς  Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» για τον οποίο υπάρχει κινεζικό  ενδιαφέρον. Τόνισαν, μάλιστα, ότι αν κάτι τέτοιο δεν καταστεί δυνατό υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις της Ελλάδας από το πρόγραμμα σε περίπτωση αποτυχίας του προγράμματος για δύο συνεχόμενα τρίμηνα. Με τον τρόπο αυτό έβαλαν στο τραπέζι το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων ή και τη «διεθνοποίηση» της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ.

Μετ’ εμποδίων η αξιοποίηση περιουσίας

Η τρόικα στις συζητήσεις με τη διοίκηση του ταμείου εξέφρασε τις επιφυλάξεις της και τον προβληματισμό για ορισμένα σημαντικά θέματα που καθυστερούν τις αποκρατικοποιήσεις, όπως:

* Στα προβλήματα αξιοποίησης δημόσιας ακίνητης περιουσίας, όπως για παράδειγμα το ακίνητο στο Αφάντου της Ρόδου.

* Τις καθυστερήσεις στην αξιοποίηση των προβληματικών κρατικών επιχειρήσεων οι οποίες είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για το β’ τρίμηνο του χρόνου, αλλά δεν προχωρούν. Εταιρείες όπως η ΕΑΣ, η ΕΛΒΟ, η ΛΑΡΚΟ και λίγο αργότερα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα είχαν διπλό όφελος αφού εκτός το τίμημα - συμβολικό σε κάποιες περιπτώσεις - θα είχαν και το χαρακτήρα των μεταρρυθμίσεων.

* Εκτός από τα πάγια προβλήματα των νομικών προβλημάτων στα ακίνητα, λόγω της απουσίας κτηματολογίου, οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν διαβούλευση με όλες τις αρχές -εντός και εκτός Ελλάδας - οι οποίες ασχολούνται με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Τόνισαν ότι θα έπρεπε να υπάρχει συνεννόηση με το Συμβούλιο της Επικρατείας ώστε να επισπεύδει τις αποφάσεις για προσφυγές ακινήτων που αποκρατικοποιούνται. Να γίνει σε κεντρικό επίπεδο συζήτηση και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία υποβάλλει τις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις σε τριπλό έλεγχο.

Αυτονόητο είναι ότι η χθεσινή συνάντηση της διοίκησης του ταμείου με την ηγεσία των ελεγκτών της τρόικας έγινε υπό τη σκιά της πολιτικής κρίσης που δημιουργήθηκε από τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα της ΕΡΤ.

Κορυφαία στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ τόνισαν ότι από τις αποφάσεις που θα πάρουν τα δύο μικρότερα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση θα εξαρτηθεί και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έδειξαν να συμμερίζονται την ανησυχία για την πολιτική κρίση, αλλά τόνισαν ότι μία παράμετρος για να ξεπεραστεί οριστικά η κρίση είναι να εισρεύσουν στη χώρα επενδύσεις μέσω των αποκρατικοποιήσεων.

Απο: naftemporiki.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους