Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

"Aποκρατικοποιήσεις" με συγκρούσεις..

Στο ξεπούλημα του εθνικού πλούτου της χώρας έχει εναποθέσει η κυβέρνηση τις ελπίδες της, παρά το γεγονός ότι τα έσοδα αναμένονται πενιχρά και κατά πολύ κατώτερα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Στο στόχαστρο του ΤΑΙΠΕΔ έχουν μπει ευαίσθητοι εθνικά τομείς, όπως το πολύτιμο αγαθό του νερού, οι ενεργειακές δομές, τα λιμάνια της χώρας, τα αεροδρόμια, τα τρένα κ.ά.  
 
 
 
Εκτός από τα ελάχιστα έσοδα που αναμένονται, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και εσωτερικούς τριγμούς καθώς διαφωνούν με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων βουλευτές και των δύο κυβερνώντων κομμάτων. Οι μεγάλες, όμως, αντιδράσεις αναμένονται από την ίδια την κοινωνία, κυρίως από τους πολίτες των μεγάλων αστικών κέντρων στο θέμα της ύδρευσης. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και οφείλει να διαφυλαχτεί ως τέτοιο, εάν μάλιστα ληφθεί υπόψη τι έχει συμβεί σε άλλες χώρες όπου η διαχείριση του νερού ανατέθηκε σε ιδιώτες (είπαν το νερό νεράκι…). Αλλά και τα λιμάνια και οι συρμοί της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η ΔΕΗ αναμένεται να προκαλέσουν αναταράξεις όταν εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ιδιώτες της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.
Ενδεικτικό της απελπισμένης αυτής προσπάθειας είναι η σύγχυση που επικρατεί στην κυβέρνηση καθώς δεν έχει καταλήξει ακόμη στο μοντέλο αποκρατικοποίησης. Θα γίνει πώληση μετοχών των εταιρειών ή θα γίνουν συμβάσεις παραχώρησης των δικαιωμάτων διαχείρισης;

Η κυβέρνηση πάντως φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων παρά τις ισχυρές αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είναι ένα κρίσιμο σταυροδρόμι γιατί έχει απέναντί της ολόκληρη την κοινωνία αλλά και τις ενστάσεις των βουλευτών. Φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός γνωρίζει καλά την ψυχολογία των τελευταίων, ότι δηλαδή τη στιγμή της ψηφοφορίας θα υπακούσουν, όπως άλλωστε έχει συμβεί έως σήμερα.

Ο εθνικός πλούτος είναι λεπτό ζήτημα, μια και οι πολίτες νιώθουν να πληγώνεται η περηφάνια τους με τέτοιου είδους ξεπούλημα, και αυτό βεβαίως είναι έξω από τον πολιτικό έλεγχο.

Ως φαίνεται, όμως, δεν έχουν άλλη λύση γι” αυτό και επιταχύνουν τις ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος εν όψει της επικείμενης αξιολόγησης της τρόικας τον Σεπτέμβριο.

Το στοίχημα δεν φαίνεται να το κερδίζουν. Οι αριθμοί είναι αμείλικτα χαμηλότεροι των προσδοκιών τους, γι” αυτό και δεν διστάζουν να βγάλουν στο σφυρί την περιουσία του Δημοσίου. Θα όφειλαν να ξέρουν ότι το Δημόσιο δεν τους ανήκει, ότι αυτό ανήκει στην κοινωνία, είναι περιουσία των πολιτών. Εάν το ξέρουν, τότε δείχνουν πλήρη αδιαφορία στο λαϊκό αίσθημα, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση χάνει και κάθε λαϊκό έρεισμα.
 
 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους