Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Απολύσεις και μειώσεις μισθών η επόμενη ημέρα για ΛΑΡΚΟ

Το διαβάσαμε  ΕΔΩ
Το κυρίαρχο σενάριο για τη ΛΑΡΚΟ είναι να ενταχθεί στις διατάξεις του ελληνικού πτωχευτικού κώδικα, κάτι που δίνει τη δυνατότητα σε μια επιχείρηση η οποία εκκαθαρίζεται εν λειτουργία να πωληθεί στο σύνολό της, όπως επιθυμούν τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, και όχι να σπάσει σε «καλή» και «κακή» όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. 
Οπως αναφέρεται, οι δύο ξένες εταιρείες, από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, που έχουν προσεγγίσει το υπ. Οικονομικών για να αγοράσουν τη ΛΑΡΚΟ έχουν διαμηνύσει ότι μαζί με το εργοστάσιο στη Λάρυμνα Φθιώτιδας θέλουν να αποκτήσουν και τα ανά την Ελλάδα τέσσερα μεταλλεία που διαθέτει, διαφορετικά το πρώτο τους είναι άχρηστο.  
 
 
Τα μεταλλεία αυτά βρίσκονται σε Εύβοια, Βοιωτία, Καστοριά και Σέρβια Κοζάνης.Σημειώνεται ότι τα μεταλλεία και των ακίνητα πάνω στα οποία βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ είναι στην κυριότητα του Δημοσίου και απειτείται εκ νέου μακροχρόνια παραχώρηση στην εταιρεία διάρκειας 20-30 ετών, αφού η προηγούμενη σύμβαση παραχώρησης του 1976 έληξε στις 30/6/2012, και έκτοτε για να συνεχίσει να λειτουργεί η εταιρεία, το ΥΠΕΚΑ δίνει συνεχείς εξάμηνες παρατάσεις.
ΛΑΡΚΟ 
Μείωση προσωπικού και δαπανών και μερική ιδιωτικοποίηση είναι το κυρίαρχο σενάριο για τη ΛΑΡΚΟ. Η εταιρεία που κατατάσσεται μεταξύ των πέντε κορυφαίων παραγωγών σιδερονικελίου διεθνώς, εξάγει το σύνολο της παραγωγής της σε μεγάλες βιομηχανίες (όπως Thyssen Krupp, British Steel κ.α).  Με τιμή νικελίου 14.000 δολ τον τόνο, έχει κόστος παραγωγής 17-18.000 δολ. 
Ιδρύθηκε το 1963 από τον Πρόδρομο Αθανασιάδη Μποδοσάκη, το 1977 απέκτησε την 1η σε μήκος μεταφορική ταινία μεταλλευμάτων στην Ευρώπη μήκους 7,5 χλμ, το 1989 πέρασε στην Εθνική και στη ΔΕΗ. Το 2005 έφτασε να καλύπτει το 6% της πανευρωπαϊκής ζήτησης σε νικέλιο  Το 2012 παρουσίασε συσσωρευμένες ζημιές 170 εκατ. ευρώ, οι οποίες σήμερα είναι ακόμη μεγαλύτερες. Η βιομηχανία που απασχολεί πάνω από 1.000 άτομα προσωπικό, βαρύνεται με υποχρεώσεις 300 εκατ. ευρώ, αντιμετωπίζει φορολογικές επιβαρύνσεις 190 εκατ. ευρώ, ενώ η Κομισιόν έχει κινήσει τις διαδικασίες για την επιστροφή κρατικών ενισχύσεων άνω των 160 εκατ. ευρώ.



                Το διαβάσαμε   ΕΔΩ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους