Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Στους δρόμους της Αθήνας οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ

Διαδήλωσαν την αντίθεσή τους την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης οι εργαζόμενοι στην ΛΑΡΚΟ.
Mαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη
χθεσινή 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση και τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διεξήχθη στην Αθήνα και που είχε ως στόχο να αποκρούσει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για αναδιάρθρωση και ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.
Δεκάδες εργαζόμενοι, από το σύνολο σχεδόν των περιοχών της χώρας που δραστηριοποιείται η εταιρεία και με το μεγαλύτερο όγκο να προέρχεται από το Σωματείο της Λάρυμνας, έδωσαν το παρόν στο συλλαλητήριο της Αθήνας... 





στο οποίο παραβρέθηκαν επίσης βουλευτές από διάφορα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και ανεξάρτητοι, αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και εργαζόμενοι σε άλλους εργασιακούς κλάδους. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης και όταν η πορεία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε συνάντηση με σύμβουλο του πρωθυπουργού ο οποίος κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον διάλογο.
Παράλληλα η πορεία διαμαρτυρίας των εργαζομένων στάθηκε για αρκετή ώρα και έξω από το κτήριο της Βουλής, όπου αντιπροσωπεία ανεξάρτητων βουλευτών αλλά και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν επίκαιρες ερωτήσεις γύρω από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη ΛΑΡΚΟ και το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση της εταιρείας. Στη συνέχεια η πορεία που ξεκίνησε από την πλατεία Κλαυθμώνος κινήθηκε προς το υπουργείο Οικονομικών όπου έγινε ολιγόλεπτη στάση και φωνάχθηκαν συνθήματα κατά της πώλησης της εταιρείας.
Το κλίμα μάλιστα ανάμεσα στους εργαζομένους που συμμετείχαν στη συγκέντρωση ήταν ιδιαίτερα εκρηκτικό καθώς οι τελευταίες
εξελίξεις, το σχέδιο αναδιάρθρωσης που προωθείται αλλά και οι πιέσεις που ασκούνται από την τρόικα καθιστούν επισφαλείς τις θέσεις τους. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι οι περισσότεροι
από τους συμμετέχοντες χαρακτήρισαν ως μονόδρομο τη συνέχιση και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, κάτι το οποίο μάλιστα είχε τονίσει και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχος Περγαντάς κατά τη διάρκεια του τελευταίου περιφερειακού συμβουλίου, ενώ δεν έλειπαν κι αυτοί που προσδιόριζαν ότι θα έπρεπε να έχει ήδη επιλεγεί ο δρόμος των κινητοποιήσεων και καλούσαν τις διοικήσεις των Σωματείων να προχωρήσουν άμεσα σε γενικές συνελεύσεις.
Οι επαφές
Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης και όταν η πορεία έφτασε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου αντιπροσωπεία των εργαζομένων που αποτελούνταν από τους προέδρους των πέντε Σωματείων συναντήθηκε με σύμβουλο του πρωθυπουργού, στον οποίον και κατέθεσαν υπόμνημα με τις θέσεις των εργαζομένων για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ και τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της. Παράλληλα η αντιπροσωπεία των εργαζομένων τόνισε και τη σημασία που έχει η ΛΑΡΚΟ για την οικονομία της χώρας και επισήμανε τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν οι εξελίξεις που προωθούνται τόσο στους εργαζόμενους όσο και
στις τοπικές κοινωνίες που δραστηριοποιείται η εταιρεία. Μάλιστα από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίου προσδιορίστηκε προς την αντιπροσωπεία των εργαζομένων ότι οι θέσεις και οι ενστάσεις που έχουν θα εξετασθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τονίστηκε ότι θα πραγματοποιηθεί και άλλη συνάντηση πριν την ανακοίνωση του τελικού σχεδίου με τον
διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού κ. Θ. Μπούρα.
Παράλληλα αντιπροσωπεία ανεξάρτητων βουλευτών αλλά και αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή, στις οποίες μάλιστα συμπεριέλαβαν και ερωτήματα που προκύπτουν μέσα από την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία της ΛΑΡΚΟ 3 καθώς και άμεσα τις διαδικασίες για την πώληση τόσο του «καθαρού» κομματιού όσο και των υπολοίπων τμημάτων αφού πρώτα εκκαθαριστούν.
Επίσης στο κείμενο της ερώτησης που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στους οποίους και οι κ.κ. Βασίλης Κυριακάκης και Γιάννης Σταθάς, απευθύνονται μια σειρά ερωτήματα για το από πού προκύπτει η λήψη κρατικής ενίσχυσης 130 εκατ. ευρώ, πότε θα γίνει η επιστροφή των 65 εκατ. ευρώ από το ΦΠΑ και πότε θα εξετασθούν οι καταγγελίες και οι προσφυγές των εργαζομένων για κακοδιαχείριση και διαφυγόντα κέρδη, από τους χειρισμούς των διοικήσεων προηγούμενων ετών.
Την αντίθεσή τους απέναντι στα σχέδια αναδιάρθρωσης που προωθεί η κυβέρνηση και γενικότερα στην πώληση της ΛΑΡΚΟ έχουν εκφράσει το τελευταίο διάστημα με ανακοινώσεις τους το σύνολο σχεδόν των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ αρνητική είναι και η θέση που εξέφρασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας.
Στο πλαίσιο αυτό η βαρύτητα πλέον πέφτει πάνω στο τελικό σχέδιο που θα προωθήσουν η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ προς
έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και κατά πόσο αυτή θα το κάνει αποδεκτό, στην στάση που θα κρατήσουν οι εργαζόμενοι και στο εάν θα προχωρήσουν σε απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ή θα κρατήσουν στάση αναμονής.


 Αναδιμοσίευση απο την Εφημ. ΗΜΕΡΑ 29/8/2013









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους