του Φώτη Κόλλια
Παρατείνεται η αγωνία για τους περισσότερους από 1.000 εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ, της πέμπτης μεγαλύτερης παραγωγού σιδηρονικελίου στον κόσμο.Παρατείνεται η αγωνία για τους περισσότερους από 1.000 εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ, της πέμπτης μεγαλύτερης παραγωγού σιδηρονικελίου στον κόσμο, καθώς συνεχίζονται τα παζάρια με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την τρόικα.
Στη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), του υφυπουργού Περιβάλλοντος Ασημ. Παπαγεωργίου, κ.λπ., αποφασίστηκε να γίνει μια ακόμα προσπάθεια ώστε να πειστεί η Κομισιόν για εφαρμογή του σχεδίου διάσωσης που προτείνει η Ελλάδα.
Με βάση το κυβερνητικό σχέδιο, η ΛΑΡΚΟ θα τεθεί σε εκκαθάριση εν λειτουργία, αλλά με το ελληνικό πτωχευτικό δίκαιο, ώστε να πωληθεί ολόκληρη (το εργοστάσιο και τα τέσσερα μεταλλεία) και όχι «ξεχωριστά», όπως αναφέρεται στην επιστολή του Επιτρόπου Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Χ. Αλμούνια.
Η ελληνική πλευρά γνωρίζει πως θα αποκομίσει περισσότερα έσοδα στην περίπτωση που πωληθεί ολόκληρη η ΛΑΡΚΟ. Αν "τεμαχιστεί" θα οφέλη θα είναι περιορισμένα. Ένα επιπλέον επιχείρημα της κυβέρνησης είναι πως κάποιοι από τους ενδιαφερόμενους για την εταιρεία θέλουν το σύνολο των περιουσιακών της στοιχείων.
Η τύχη της εταιρείας συνδέεται και με το πρόστιμο για κρατική ενίσχυση που καλείται να πληρώσει. Στη χθεσινή σύσκεψη εκφράστηκε η αισιοδοξία πως η ΛΑΡΚΟ θα αποφύγει την επιβάρυνση με το τεράστιο πρόστιμο των 130.000.000 ευρώ, καθώς ακόμα δεν έχει καταλογιστεί από τη διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. που εποπτεύει ο κ. Αλμούνια.
Η πώληση της ΛΑΡΚΟ έχει περάσει από χίλια μύρια κύματα, παρά τους ακριβοπληρωμένους συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ. Η προχειρότητα του αρχικού σχεδίου είχε προκαλέσει αντιδράσεις και μεταξύ των μετόχων της εταιρείας (εκτός του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνονται η Εθνική Τράπεζα και η ΔΕΗ).
Τελικά προσελήφθησαν επιπλέον σύμβουλοι προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο εκκαθάρισης που αποτελεί και προαπαιτούμενο του μνημονίου. Το σχέδιο εξυγίανσης της ΛΑΡΚΟ πρέπει να παρουσιαστεί στην τρόικα μέχρι τις 31 Αυγούστου.
Πέραν των χρεών, ένα επιπλέον πρόβλημα για τη ΛΑΡΚΟ είναι ότι απαιτείται η ανανέωση της μακροχρόνιας σύμβασης παραχώρησης στην εταιρεία των μεταλλείων και των ακινήτων πάνω στα οποία βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της, η κυριότητα των οποίων ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο.
Η προηγούμενη σύμβαση παραχώρησης είχε υπογραφεί το 1976 και έληξε στις 30 Ιουνίου του 2012. Από τότε, για να συνεχίσει να λειτουργεί η εταιρεία, το υπουργείο Περιβάλλοντος δίνει συνεχείς εξάμηνες παρατάσεις.
Απο: euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου