Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Στο 1,3 δισ. ευρώ οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί στη ΔΕH!

  • Οικονομική ασφυξία στην αγορά ηλεκτρισμού.
  • Προβληματισμός για αποκρατικοποίηση ΔΕΠΑ και ΑΔΜΗΕ.
Ανησυχία στη ΔΕΗ αλλά και σε ολόκληρη την αγορά ηλεκτρισμού προκαλεί η αύξηση των ανεξόφλητων λογαριασμών ρεύματος από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το τελευταίο δίμηνο παρατηρείται αύξηση των...

 
ληξιπρόθεσμων οφειλών που στους οικιακούς καταναλωτές, μάλιστα, τρέχουν με ρυθμό 10%. Σε αντίθεση με το πρώτο πεντάμηνο του έτους, που οι ανεξόφλητες οφειλές είχαν σταθεροποιηθεί στα επίπεδα του 1,2 δισ. ευρώ, το δίμηνο Ιουνίου- Ιουλίου παρατηρήθηκε αύξηση, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στο 1,3 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει εκ νέου οικονομική ασφυξία στη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να καθυστερεί την καταβολή οφειλών της προς τον λειτουργό της αγοράς ΛΑΓΗΕ και τον διαχειριστή του συστήματος ΑΔΜΗΕ.

Ετσι, ενώ μέχρι τον Ιούλιο οι οφειλές της ΔΕΗ περιορίζονταν στα 140 εκατ. ευρώ, στα τέλη Αυγούστου έφτασαν στα 240 εκατ. ευρώ, ενώ για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο η ΔΕΗ δεν έχει καταβάλει ούτε τις οφειλές της στην ημερήσια αγορά (ΗΕΠ). Το πρόβλημα ρευστότητας διαχέεται σε ολόκληρη την αλυσίδα της αγοράς ηλεκτρισμού, αφού ο ΑΔΜΗΕ άρχισε να χρωστάει και πάλι στους ηλεκτροπαραγωγούς και να καταλήγει όπως πάντα στη ΔΕΠΑ, την οποία οι ηλεκτροπαραγωγοί αδυνατούν με τη σειρά τους να αποπληρώσουν. Τη διοίκηση της ΔΕΗ αλλά και την αγορά ηλεκτρισμού συνολικά ανησυχεί η δυναμική του ρυθμού αύξησης ανεξόφλητων οφειλών.

Οι συναρμόδιοι υπουργοί, όμως, έχουν έναν ακόμη λόγο να ανησυχούν. Αυτός συνδέεται με τις αποκρατικοποιήσεις τόσο του ΑΔΜΗΕ, που θα πρέπει σύμφωνα με την τρόικα να ολοκληρωθεί μέσα στο 2013, όσο και της ΔΕΠΑ, που θα πρέπει να επαναπροκηρυχθεί με τρόπο όμως που να μπορεί να προσελκύσει επενδυτές. Δεδομένου ότι τα χρέη των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών προς τη ΔΕΠΑ αποτέλεσαν τον βασικότερο παράγοντα απόσυρσης του αρχικού ενδιαφέροντος ευρωπαϊκών εταιρειών από τον πρώτο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο και το ΤΑΙΠΕΔ έχουν καταλήξει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει ο νέος διαγωνισμός χωρίς να επιλυθεί το σοβαρό αυτό θέμα. Την άποψη αυτή, μάλιστα, μετέφερε και στην τρόικα η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έδειξε να κατανοεί το πρόβλημα αίροντας τις αρχικές πιέσεις της για άμεση επανεκκίνηση του διαγωνισμού αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ.

Το «πάθημα» της ΔΕΠΑ θέλουν να αποφύγουν οι συναρμόδιοι υπουργοί στην περίπτωση αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, που επίσης επιβαρύνεται με ανεξόφλητα χρέη. Η 100% θυγατρική της ΔΕΗ αναμένεται να βγει προς πώληση μέσα στον Νοέμβριο, διαθέτοντας ποσοστό 66% σε επενδυτές και η εκτίμηση που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι ότι για να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον θα πρέπει να επιλυθεί το θέμα των υφιστάμενων χρεών και να διασφαλισθεί η μακροπρόθεσμη εξυγίανση του ΑΔΜΗΕ.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, νομοθετική ρύθμιση που θα απαλλάσσει τον ΑΔΜΗΕ απ’ όλες τις συναλλακτικές δραστηριότητες που πραγματοποιεί σήμερα και ενέχουν τον κίνδυνο συσσώρευσης επισφαλειών. Οι δραστηριότητες αυτές, με βάση το ίδιο σχέδιο, θα περάσουν σε θυγατρική του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) ή σε φορέα που εποπτεύεται από τον Λειτουργό, ενώ προς πώληση θα βγει ο απαλλαγμένος από οικονομικά βάρη ΑΔΜΗΕ. Το σχέδιο αυτό συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και στις πρόσφατες συναντήσεις στελεχών του ΥΠΕΚΑ με το κλιμάκιο της τρόικας

Απο:  Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους