Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων με έσοδα 4 δισ. το 2014 ζητεί η τρόικα

Του Βαγγελη Μανδραβελη

Τρόπους επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων και της αξιοποίησης των ακινήτων του Δημοσίου εξετάζουν η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ με την τρόικα. Αν και το ενδιαφέρον εστιάζεται στην αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ) λόγω του πιο επείγοντος χαρακτήρα τους, οι πιο χρονοβόρες συζητήσεις που διεξάγει η τρόικα αυτές τις ημέρες επικεντρώνονται, αφενός μεν στις καθυστερήσεις του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, αφετέρου δε στα σχέδια κάλυψης των στόχων που εμφανίζουν υστέρηση μέχρι σήμερα.
 



Χαμηλά ο πήχυς

Ο νέος στόχος για τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων το 2013 φέρεται να έχει τεθεί σε 1,1 δισ. ευρώ από 2,6 δισ. ευρώ που είχε τεθεί στις αρχές του έτους. Η μεταβολή αυτή στους στόχους του προγράμματος αφενός μεν αυξάνει το δημοσιονομικό κενό στο οικονομικό επιτελείο, αφετέρου δε βάζει σε πίεση το ΤΑΙΠΕΔ, για το οποίο, οποιοδήποτε έλλειμμα εσόδων της εφετινής χρονιάς μεταφέρεται στην επομένη. Ετσι, για το 2014 το ΤΑΙΠΕΔ καλείται να φέρει έσοδα 4 δισ. ευρώ, αντί για 2,5 δισ. ευρώ που προβλέπονταν αρχικά. Στην πράξη, το Ταμείο καλείται μέσα σε μια χρονιά να φέρει τα έσοδα που έφερε σε τρία χρόνια, δηλαδή από το 2011 μέχρι και το 2013 και αυτό με δεδομένο ότι πλέον δεν υπάρχουν άλλες ιδιαίτερα προσοδοφόρες παραχωρήσεις δικαιωμάτων στον ΟΠΑΠ.
Για τους λόγους αυτούς, η κυβέρνηση και η τρόικα εξετάζουν εκ νέου την τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από ακίνητα. Το σχέδιο, παρά το γεγονός ότι συζητείται από το 2011, ακόμη βρίσκεται σε πρωτόλεια μορφή. Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ τώρα προσλαμβάνει σύμβουλο προκειμένου να τον συμβουλευθεί για τα επόμενα βήματα. Θεωρείται δε σίγουρο ότι μια τελική και οριστική πρόταση δεν θα υπάρξει πριν από την έλευση του επόμενου έτους.
Η τιτλοποίηση εσόδων από ακίνητα ίσως καταφέρει να ανακουφίσει την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ από τη πίεση των εσόδων. Η αγορά, ωστόσο, διατηρεί επιφυλάξεις, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα δύσκολο το συγκεκριμένο σχέδιο, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των προσφερομένων προς αξιοποίηση ακινήτων δεν αποφέρει εισόδημα. Αξίζει να αναφερθεί ότι για περισσότερα από τρία χρόνια το ΤΑΙΠΕΔ «παλεύει» για την πώληση και επαναμίσθωση 28 κτιρίων, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν εμπορικό χαρακτήρα (δηλαδή υπάρχουν μισθωτές), χωρίς ακόμη να το πετύχει. H υποβολή των δεσμευτικών προσφορών που είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου μετατέθηκε εκ νέου για 11 Οκτωβρίου 2013, κατόπιν αιτήματος των ενδιαφερομένων. Θα πρέπει, επομένως, να μεσολαβήσουν κάποιες «ωριμάνσεις» εμπορικού χαρακτήρα στα ακίνητα που θα εισέλθουν στο καλάθι της (ή των) τιτλοποίησης (τιτλοποιήσεων).


ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ

Στο μέτωπο των αμυντικών βιομηχανιών, η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να αναζητάει μια «πολιτική» λύση στο θέμα, όπως επίσης και στο θέμα της ΛΑΡΚΟ. Οι πρώτες πληροφορίες που διέρρευσαν από τις διεξαγόμενες συζητήσεις με την τρόικα είναι ενθαρρυντικές για την ελληνική πλευρά, αν και παράγοντες κοντά στις διαπραγματεύσεις αναφέρουν ότι πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι στις προσδοκίες μας. Για τις αμυντικές βιομηχανίες το οικονομικό επιτελείο επιμένει στη διατήρηση των δραστηριοτήτων αμυντικού χαρακτήρα και στην εκκαθάριση των δραστηριοτήτων πολιτικού χαρακτήρα. Για την ΕΑΣ η ελληνική πλευρά επιχειρηματολογεί ότι υπάρχουν ανεκτέλεστα συμβόλαια ύψους 250 εκατ. ευρώ, ενώ για την ΕΛΒΟ αναφέρεται η μοναδικότητά της στην κάλυψη των αναγκών του ΥΠΕΘΑ. Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί και δεν αποκλείεται να καθυστερήσουν ακόμη και μετά την αποχώρηση της τρόικας από την Αθήνα.
Επίσης, η τρόικα δεν έχει απαντήσει στην κυβέρνηση, αν αποδέχεται το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ. Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι μόνο μια σύνδεση των δύο διαγωνισμών αποκρατικοποίησης των ισάριθμων βασικών περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας δημιουργεί αξία τόσο για τον επενδυτή όσο και για το ελληνικό Δημόσιο.



Aπο: kathimerini.gr






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους