Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

“Εριχναν χημικά στα παιδιά μας”

Μόνο αντιδράσεις ακόμα και από κυβερνητικούς βουλευτές προκάλεσε η στάση της αστυνομίας να επιτεθεί στους διαδηλωτές. Λεπτό προς λεπτό τα καθοριστικά γεγονότα

Με χρήση χημικών, χειροβομβίδων κρότου λάμψης και άγριο ξύλο απάντησαν οι αστυνομικοί στις προθέσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ να προχωρήσουν σε συμβολική κατάληψη του εθνικού δικτύου.
Παρά το γεγονός ότι ήταν παρόντες δήμαρχοι και βουλευτές, πρόεδροι σωματείων, εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους, ακόμη και μικρά παιδιά,ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα αδιαλλαξίας προς την πλευρά των διαδηλωτών.
 



Ανοιγμένα κεφάλια, αναπνευστικά προβλήματα από τα χημικά, μαυρισμένες πλάτες από τα γκλοπ και ένα άγριο κυνηγητό μέσα στο δρόμο ήταν το αποτέλεσμα της έντασης η οποία δημιουργήθηκε από την πλευρά της αστυνομίας παρά το γεγονός ότι η κατάληψη είχε συμβολικό χαρακτήρα. Οι αστυνομικοί ήθελαν πάση θυσία να δείξουν πυγμή και αγριότητα στέλνοντας ένα μήνυμα και αφού βεβαίως είχαν μετακινηθεί στην περιοχή 6 διμοιρίες ΜΑΤ και μια πολυάριθμη από την Αθήνα με φαιοπράσινες στολές. Ευθύς εξαρχής δημιούργησε αίσθηση η έντονη αστυνομική παρουσία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι γύρω στη μία το μεσημέρι που έφτασαν εκεί οι εργαζόμενοι μετά την στάση εργασίας στο εργοστάσιο οι βουλευτές που ήταν παρόντες οι κκ Κουτσογιαννακόπουλος, Κυριακάκης και Σταθάς, ο κ. Σταυρογιάννης μαζί με τον δήμαρχο Λοκρών κ. Νικ.
Λιόλιο, το δήμαρχο Ορχομενού κ. Ξηρογιάννη, τους δύο αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Στάικο και Μουλκιώτη ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με τους αστυνομικούς για τη συμβολική κατάληψη του δρόμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι τους μεταφέρθηκε ότι υπάρχει εντολή να μην κλείσουν τον
δρόμο. Οι διαδηλωτές προχώρησαν αρχικά στον αποκλεισμό ενός ρεύματος κυκλοφορίας, αυτό που κατευθύνεται προς τη Λαμία και στη συνέχεια και στο δεύτερο. Μέσα σε λίγα λεπτά δόθηκε εντολή τα ΜΑΤ να αδειάσουν το δρόμο με τη χρήση βίας ρίχνοντας χημικά.
Για περισσότερο από δεκαπέντε λεπτά εξελίχθηκε μια μάχη
σώμα με σώμα. Δεκάδες εργαζόμενοι που είχαν μαζί τους ακόμη και τα παιδιά τους έτρεχαν πανικόβλητοι για να ξεφύγουν από τα χημικά. Οι εκκλήσεις από πάρα πολλές πλευρές έπεφταν στο κενό μπροστά στην αποφασιστικότητα για πλήρη εκκαθάριση και απομάκρυνση των διαδηλωτών.
Προς στιγμήν απειλήθηκαν πολύ χειρότερα όταν οι διαδηλωτές βρήκαν μπροστά τους πέτρες και άρχισαν να τις εκσφενδονίζουν προς την πλευρά των αστυνομικών οι οποίοι απομακρύνθηκαν για να αποφύγουν την οργή των διαδηλωτών. Ωστόσο στη συνέχεια υπήρξε και δεύτερος γύρος όπου εκτός από την ωμή βία στη μέση του δρόμου
επιχειρήθηκαν και συλλήψεις.

Συνολικά 7 άτομα συνέλαβαν οι αστυνομικοί τα οποία μετέφεραν στην κλούβα και από εκεί και μετά ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους πράγμα το οποίο έγινε λίγη ώρα αργότερα.
Τρεις άνθρωποι οδηγήθηκαν στο ιατρείο και ένας ακόμη με αίματα στο πρόσωπο οδηγήθηκε στο Κέντρο Υγείας. Δεκάδες ακόμη άνθρωποι έφυγαν από την περιοχή με αναπνευστικά προβλήματα.

Πολλά ερωτηματικά

Πληθώρα από ερωτηματικά προκαλεί πλέον η στάση της αστυνομίας που επέλεξε την ωμή βία απέναντι στους διαδηλωτές παρά το γεγονός ότι μέσα σε λίγα λεπτά θα ολοκληρωνόταν όλο αυτό το σκηνικό της διαδήλωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι βουλευτές και άνθρωποι της αυτοδιοίκησης κάνουν λόγο για συμφωνία που υπήρξε σε ότι αφορά τον ελάχιστο χρόνο κατάληψης του δρόμου την οποία δεν τήρησε η αστυνομία. Μάλιστα σε κάποια σημεία υπήρξαν λεκτικές αντιπαραθέσεις οι οποίες σε κάθε περίπτωση έχουν το δικό τους ενδιαφέρον όμως δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα.
Κλίμα αγανάκτησης επικρατεί μεταξύ των εργαζομένων στην ΛΑΡΚΟ αλλά και συνολικά των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, καθώς θεωρούν ότι η έκρηξη ωμής βίας από την πλευρά της αστυνομίας και τα πρωτοφανή χαρακτηριστικά που είχε δεν είναι κάτι που θα πρέπει να το ξεπεράσουν.
Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους σε ανακοίνωση που
έδωσαν στη δημοσιότητα καταγγέλλουν την ωμή βία σε βά
ρος τους και μάλιστα σημειώνουν πως «τα δακρυγόνα και τα χημικά δεν έκαναν εξαιρέσεις. Εριξαν στα παιδιά μας από το πρώτο πεντάλεπτο της ειρηνικής μας διαδήλωσης». 

Το σύνολο των εργαζομένων κάνουν λόγο για πολιτική επιλογή σύγκρουσης και κατηγορούν ευθέως την κυβέρνηση και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Δένδια.

Οι αντιδράσεις

«Δεν είναι κάτι που θα αφήσουμε χωρίς να ερευνηθεί»
σημειώνει ο Βουλευτής της ΝΔ κ. Κώστας Κουτσογιαννακόπουλος που ήταν παρών την ώρα που έπεφταν οι χειροβομβίδες κρότου λάμψης και τα χημικά. Ο ίδιος εκτίμησε ότι δεν είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης η συγκεκριμένη σύγκρουση ωστόσο όμως δεν έκρυψε την αγανάκτησή του για το αποτέλεσμα που είχε.
«Καταδικάζουμε την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στην ειρηνική, μαζική, συμβολική κατάληψη του κόμβου του Μαρτίνου στην Εθνική Οδό από πολίτες της Λοκρίδας και εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ» σημειώνουν σε κοινή τους
δήλωση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  κκ Κυριακάκης και Σταθάς. 

Οι ίδιοι καταγγέλλουν το Υπουργείο και την κυβέρνηση ότι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα «οικογένειεςκαι μικρά παιδιά να ψεκαστούν με χημικά, διαδηλωτές κάτοικοι και εργαζόμενοι να ξυλοκοπηθούν, ενώ τα ΜΑΤ απέτρεψαν βίαια
ακόμα και το βουλευτή Φθιώτιδας Βασίλη Κυριακάκη από τον ασυνδράμειως γιατρός στην περίθαλψη τραυματισμένου πολίτη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δυνάμεις της αστυνομίας ζητούσαν επίσημα έγγραφα από τον κ. Κυριακάκη για να επισκεφτεί τραυματία που είχε συλληφθεί. Όπως σημειώνουν οι δύο βουλευτές « κανένα σχέδιο εκτροπής και εκφασισμού της κοινωνίας, καμία προσπάθεια καταστολής των αγώνωνκαι τρομοκράτησης του λαού δεν πρόκειται να αποτρέψει την ανατροπή της τροϊκανής αντιλαϊκής κυβέρνησης».

Την αστυνομική βία καταγγέλλει και το σωματείο μετάλλου της Φθιώτιδας.

«Η κυβέρνηση πιστή στις εντολές των καπιταλιστών χτυπά τους εργάτες που διαμαρτύρονται για το μεροκάματο τους και το μέλλον της επιχείρησης, που είναι «πνεύμονας» ανάπτυξης για τον τόπο. Εφαρμόζει το βαρύγδουπο  δόγμα  «νόμος και τάξη» που σημαίνει περιφρούρηση των
καπιταλιστών από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων»
σημειώνει στην ανακοίνωση.
Τέλος τις κινήσεις της αστυνομίας καταδίκασαν και ο κ. Στάικος όπως επίσης και ο κ. Λιόλιος που καταλογίζουν ευθύνες στους αστυνομικούς και την κυβέρνηση για την εξέλιξη των γεγονότων και ότι έβαψαν με αίμα μια ειρηνική διαδήλωση.





Αναδιμοσίευση απο την Εφημ. ΗΜΕΡΑ 21/9/2013






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους