Του Σωτηρη Νικα
ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ, διαθεσιμότητες και συντελεστές φόρου ακινήτων τα αγκάθια της αξιολόγησης
Με κεντρικό άξονα την αποφυγή άμεσης νομοθέτησης νέων μέτρων εισέρχεται η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα που ξεκινούν σήμερα. Το τελευταίο διάστημα οι εσωτερικές συσκέψεις στο οικονομικό επιτελείο ήταν καθημερινό φαινόμενο, με στόχο να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται η ελληνική πλευρά.
«Είμαστε καλά προετοιμασμένοι και έχουμε απαντήσεις για όλα τα θέματα» αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών στην «Κ». Τα ζητήματα είναι πολλά και μεγάλα και είναι δεδομένο ότι ο έλεγχος αυτός θα διαρκέσει για μήνες.
Η διαπραγματευτική θέση του οικονομικού επιτελείου δυσχεραίνεται και εξαιτίας των πιέσεων που ασκεί κυρίως το ΠΑΣΟΚ να περιοριστεί η επιβάρυνση από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων και να μη συζητηθούν τώρα τα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού 2015-2016.
Η αξιολόγηση θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη ξεκινάει σήμερα με το ραντεβού των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και θα ολοκληρωθεί στις αρχές Οκτωβρίου και θα αφορά κυρίως το εάν υλοποιήθηκαν οι προαπαιτούμενες δράσεις ώστε να εκταμιευθεί η υποδόση του 1 δισ. ευρώ στα μέσα Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένεται να υπάρξει κάποιο σημαντικό πρόβλημα και όπως εκτιμούν αρμόδια στελέχη ακόμα κι αν δεν εγκριθεί η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ στο Euroworking Group (EWG) που θα πραγματοποιηθεί την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, θα δοθεί το «πράσινο φως» στο EWG της επόμενης εβδομάδας.
Υπενθυμίζεται ότι οι δράσεις αυτές έχουν να κάνουν με τα σχέδια αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ, την τοποθέτηση 12.500 δημοσίων υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα, την αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και την ψήφιση του νέου κώδικα για τους δικηγόρους.
Τα δύσκολα ξεκινούν από τα μέσα Οκτωβρίου. Στις 14 του μήνα συνεδριάζει το Eurogroup και από τις 15 Οκτωβρίου θα αρχίσει με κάθε επισημότητα η συζήτηση για τα νέα δημοσιονομικά μέτρα, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος. Το πότε θα ολοκληρωθεί είναι άγνωστο, αν και υπάρχουν εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για Δεκέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες:
- Νέα μέτρα. Αν και η τρόικα υποστηρίζει ότι θα πρέπει να υιοθετηθούν μέτρα 4 δισ. ευρώ για το διάστημα 2015-2016, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι αυτά θα πρέπει να είναι λιγότερα και από τα 2,6 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο ισχύον Μεσοπρόθεσμο. Το οικονομικό επιτελείο θα επικαλεστεί την καλύτερη πορεία της ελληνικής οικονομίας και την επιβράδυνση της ύφεσης για να αποδείξει ότι τα απαραίτητα μέτρα κυμαίνονται μεταξύ των 2 – 2,5 δισ. ευρώ.
Επίσης, βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να μη χρειαστεί να νομοθετήσει από τώρα αυτά τα μέτρα. Με επιχείρημα το διαρκώς βελτιούμενο μακροοικονομικό περιβάλλον, η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να πείσει την τρόικα ότι όσο περνάει ο χρόνος, το οικονομικό κλίμα θα ενισχύεται και κατ’ επέκταση τα φορολογικά έσοδα θα αυξάνονται. Ταυτόχρονα, θα αρχίσουν να αποδίδουν και τα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, σύμφωνα με το υπουργείο, οπότε τα απαραίτητα μέτρα ενδέχεται να είναι λιγότερα και από τα 2,6 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, επιβοηθητικά λειτουργεί και η πορεία του φετινού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, ο προϋπολογισμός θα παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα φέτος. Ωστόσο, το ύψος του δεν έχει ακόμα εκτιμηθεί με ακρίβεια, καθώς εξαρτάται από την ανταπόκριση των φορολογούμενων να καταβάλουν τους φόρους που τους αναλογούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι φέτος θα μπορούσε να καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των 500 - 600 εκατ. ευρώ. Κι αυτό με επιστροφές φόρων 2,9 δισ. ευρώ όσο δηλαδή προβλέπει ο προϋπολογισμός και με δαπάνες ΠΔΕ 6,7 δισ. έναντι στόχου 6,8 δισ. ευρώ.
- Βιωσιμότητα χρέους. Το υπουργείο Οικονομικών έχει επεξεργαστεί σειρά σεναρίων, ώστε να είναι έτοιμο να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόταση παρουσιάσει η τρόικα. Η βελτίωση των προοπτικών του ΑΕΠ βελτιώνει και την πορεία του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ομως, υπάρχει μία σειρά παραγόντων που επηρεάζουν άμεσα την πορεία του χρέους και τη δυνατότητα εξυπηρέτησής του. Ενα παράδειγμα είναι τα επιτόκια. Εάν παραμείνουν σταθερά στα σημερινά επίπεδα (κάτι που θεωρείται πολύ δύσκολο), τότε διασφαλίζεται η μείωσή του σε επίπεδα χαμηλότερα του 120% του ΑΕΠ το 2020.
Ενα άλλο παράδειγμα είναι η πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων. Εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ το 2016 και να το διατηρήσει έως το 2020, τότε η πορεία του χρέους θα είναι ανοδική, καθώς η χώρα θα χρειάζεται νέα δάνεια για να καλύψει τις τρύπες του προϋπολογισμού.
- Χρηματοδοτικό κενό. Από τα μισά του 2014 έως και το 2015 εκτιμάται ότι «λείπουν» από το ελληνικό πρόγραμμα 10,9 δισ. ευρώ. Λύσεις υπάρχουν πολλές για την κάλυψή του και το θέμα θα συζητηθεί τόσο στο EWG της πρώτης εβδομάδας του Οκτωβρίου, όσο και στα επόμενα. Και αυτό γιατί όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, το ποια λύση θα επιλεγεί είναι πολιτική απόφαση.
Απο: kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου