Όχι σε "ξαφνικό θάνατο " λέει το Μαξίμου που επιμένει σε εκκαθάριση εν λειτουργία.
Διαστάσεις θρίλερ για την τύχη τριών μεγάλων προβληματικών επιχειρήσεων και των χιλιάδων εργαζομένων τους λαμβάνει η απόρριψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των σχεδίων αναδιάρθρωσης που υπέβαλε η κυβέρνηση, η οποία από την πλευρά της λέει "όχι" στην πρόταση της τρόικας για πτώχευση και απόλυση των εργαζόμενων στις αμυντικές βιομηχανίες χωρίς αποζημιώσεις.Στο Μέγαρο Μαξίμου σήμανε συναγερμός και οι επαφές του πρωθυπουργού με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη συνεχίζονται, προκειμένου να βρεθεί σχέδιο διάσωσης...
για τις αμυντικές βιομηχανίες ΕΑΣ-ΕΛΒΟ, στο παρά πέντε της έλευσης των ξένων ελεγκτών στην Αθήνα.
Για τον έλεγχο του Σεπτεμβρίου από την Τρόικα, είχε τεθεί ως προαπαιτούμενο ότι θα έχει βρεθεί βιώσιμη λύση για τις τρεις κρατικές βιομηχανίες ώστε να μην επιβαρύνουν υπέρμετρα τον κρατικό προϋπολογισμό με επιχορηγήσεις –που η ΕΕ θεωρεί «παράνομες» κρατικές ενισχύσεις.
Όπως αποκάλυψε η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά, οι εκπρόσωποι των δανειστών προκρίνουν το μοντέλο της πτώχευσης, ζητώντας να κλείσουν οι εταιρείες και να απολυθούν οι εργαζόμενοι χωρίς καν να αποζημιωθούν.
Η κυβέρνηση απορρίπτει αυτό το μοντέλο, απαντώντας στην τρόικα ότι η λειτουργία και αναδιάρθρωση των τριών εταιρειών μπορεί να είναι οικονομικά αποδοτικότερη. Σε κάθε περίπτωση, στόχος της Αθήνας είναι να διασώσει όσες περισσότερες θέσεις εργασίας γίνεται στην ΕΛΒΟ και στην ΕΑΣ και να αποκρατικοποιήσει τη ΛΑΡΚΟ.
Πόσο κοστίζουν οι αμυντικές βιομηχανίες
Οι αποζημιώσεις για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα αν κλείσει η βιομηχανία υπολογίζονται στα 16 εκατ. ευρώ. Η τρόικα, για τα ΕΑΣ, αναφέρει ότι για τη λειτουργία της εταιρείας χρειάζονται 144 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, όπως δήλωσε νωρίτερα η κ. Γεννηματά, η ελληνική πρόταση τεκμηριώνει ότι χρειάζονται 30 εκατ. ευρώ, τα οποία θα επιστραφούν μέσω αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας καθώς επίσης για άλλα 12 εκατ.που αφορούν σε εθελουσία έξοδο για 350 άτομα, ποσό που επίσης δεν θα επιβαρύνει τους Έλληνες φορολογούμενους.
Σημειώνεται ότι τα 30 εκατ. αφορούν οφειλές προς τους εργαζομένους, την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και την προμήθεια αμυντικού υλικού.
Ο γόρδιος δεσμός της ΛΑΡΚΟ
Σχετικά με την ΛΑΡΚΟ οι κρατικές ενισχύσεις φτάνουν τα 130 εκατ. ευρώ - η Κομισιόν θεωρεί ότι είναι παράνομες-. Στο τέλος του 2012 παρουσίασε συσσωρευμένες ζημίες 170 εκατ. ευρώ, που σήμερα πάντως έχουν ξεπεραστεί, ενώ απασχολεί περισσότερους από 1.000 εργαζομένους.
Βαρύνεται με υποχρεώσεις 300 εκατ. ευρώ και αντιμετωπίζει φορολογικές επιβαρύνσεις 190 εκατ. ευρώ, ενώ αγκάθια για μια πιθανή πώληση είναι το υψηλό ενεργειακο κόστος λειτουργίας, η τιμή του νικελίου και τα περιβαλλοντικά θέματα για επίλυση.
Η κυβέρνηση επεξεργάζεται το σχέδιο υλοποίησης δύο ξεχωριστών διαγωνισμών, έναν για το εργοστάσιο της Λάρυμνας μαζί με το μεταλλείο του Αϊ Γιάννη και έναν για όλα τα υπόλοιπα ορυχεία, αφού η Κομισίον εξέφρασε επιφυλάξεις τόσο για την πώληση της εταιρείας ως ενιαία, όσο και για διεξαγωγή δύο παράλληλων διαγωνισμών με δυνατότητα στον επενδυτή που θα κερδίσει τον πρώτο να πλειοδοτήσει και στον δεύτερο.
Οι υποψήφιοι επενδυτές διαμηνύουν πως τους ενδιαφέρει ενιαία η εταιρεία, και ότι δεν επιθυμούν να αποκτήσουν το εργοστάσιο χωρίς τα μεταλλεία ή αντίστροφα. Επομένως αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον και οι διαγωνισμοί αποδειχθούν άγονοι, τότε εκ των πραγμάτων η Κομισιόν θα ζητήσει να μπει «λουκέτο» και στη ΛΑΡΚΟ.
Για την ΕΛΒΟ, σύμφωνα με το email που απέστειλε ο αξιωματούχος της τρόικας, η λύση της εκκαθάρισης θα στοιχίσει πολύ περισσότερο από την πτώχευση. Σύμφωνα με του υπολογισμούς της Κομισιόν χρειάζονται 13,5 εκατ. ευρώ για τις αποζημιώσεις, ενώ αν η εταιρεία συνεχίζει να λειτουργεί υπό ειδικό καθεστώς εκκαθάρισης θα χρειαστούν 27,5 εκατ. για τα τρέχοντα λειτουργικά έξοδα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μια πρώτη απάντηση στην τρόικα αναμένεται να διαβιβασθεί από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας άμεσα, ενώ θεωρείται ζωτικής σημασίας για τον αμυντικό σχεδιασμό η λειτουργία των εργοστασίων πυρομαχικών σε Υμηττό (πρώην ΠΥΡΚΑΛ), Λαύριο και Αίγιο.
Στη βάση αυτή, προεξοφλούσαν το κλείσιμο των μονάδων των ΕΑΣ σε Ιωάννινα και Κύμη, ενώ οι εγκαταστάσεις της Ελευσίνας ενδέχεται να συγχωνευθούν με αυτές του Υμηττού.
Ολόκληρο το email της τρόικας που ζητά κλείσιμο των βιομηχανιών
«Παρακαλώ δείτε την λεπτομερή αντίδραση της πλευράς και το συμπέρασμα ότι τα προτεινόμενα σχέδια αναδιάρθρωσης δεν είναι κατά την άποψή μας βιώσιμα ή ρεαλιστικά και δεν διασφαλίζουν μία διατηρήσιμη λύση από οικονομικής άποψης και σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό και τις κρατικές ενισχύσεις».
Με την φράση αυτή ξεκινάει το e-mail της τρόικας, με το οποίο ενημερώθηκε η ελληνική κυβέρνηση ότι ενδεχομένως να πρέπει να προχωρήσει σε κλείσιμο των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ. Το συγκεκριμένο e-mail, το οποίο δημοσίευσε η Καθημερινή, είχε αποδέκτη τη γενική γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, κυρία Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, ενώ στο τέλος η υπογραφή ήταν του εκπροσώπου της Κομισιόν στην τρόικα, κ. Μ. Μορς.
«Κατά την γνώμη μας» συνεχίζει ο κ. Μορς, που διευκρινίζει ότι μιλά εκ μέρους και τόσο του κ. Π. Τομσεν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όσο και του κ. Κ. Μαζουχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, «η επιλογή του κλεισίματος/ρευστοποίησης θα πρέπει να εξετασθεί για όλες τις επιχειρήσεις».
Αμέσως μετά, ο κ. Μορς προχωράει στις παρατηρήσεις της τρόικας για το σχέδιο κάθε εταιρείας:
ΛΑΡΚΟ
H τρόικα θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα πρέπει είτε να πωλήσει την εταιρεία και να περιμένει ότι ο αγοραστής θα αποπληρώσει τις κρατικές ενισχύσεις, είτε να πωλήσει ξεχωριστά τις εγκαταστάσεις Αγίου Ιωάννη/Λάρυμνας και τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ.
ΕΑΣ
Η τρόικα θέτει το ερώτημα εάν με τα δεδομένα που υπάρχουν είναι λογικό – από οικονομικής απόψεως – να παραμείνει η εταιρεία ανοικτή ή να προχωρήσει σε πλήρη και άμεση εκκαθάριση.
ΕΛΒΟ
Ο κ. Μορς υποστηρίζει ότι η περισσότερο επιθυμητή και ρεαλιστική λύση κατά την τρόικα για την επιχείρηση είναι πως θα πρέπει να πτωχεύσει αμέσως.
Μέτα από όλα αυτά ο κ. Μορς καταλήγει ότι «αναμένει να λάβει τη νέα βελτιωμένη εκδοχή των σχεδίων αναδιάρθρωσης / εκκαθάρισης των τριών επιχειρήσεων, στα οποία θα έχουν ληφθεί υπόψη τα σχόλια/προτάσεις μας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου