Εκτίναξη της ανεργίας στο 34% έως το 2016 προβλέπει σε μελέτη του το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, την ίδια στιγμή που τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας για το Σεπτέμβριο δείχνουν πως δημιουργήθηκαν 63.122 περισσότερες νέες θέσεις εργασίας.
Αναλυτικότερα, σε έρευνα που εκπόνησε το Ινστιτούτο Εργασίας αναφέρεται ότι από τον Οκτώβριο του 2008 έως σήμερα έχουν χαθεί περίπου...
1.000.000 θέσεις απασχόλησης. Τονίζεται ακόμη ότι το 27,4% που καταγράφηκε ως ποσοστό ανεργίας τον περασμένο Μάρτιο από την ΕΛΣΤΑΤ είναι το υψηλότερο που έχει υπάρξει τα τελευταία 30 χρόνια σε χώρα του δυτικού κόσμου.
Το ΙΝΕ - ΓΣΕΕ υποστηρίζει ότι «η συνέχιση της ασκούμενης πολιτικής από την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα θα εξακολουθήσει να έχει οδυνηρές συνέπειες στο ΑΕΠ και στην απασχόληση τα επόμενα χρόνια» και προβλέπει εκρηκτική αύξηση της ανεργίας στο 34% έως το 2016.
Αντίθετα εκτιμά ότι, η εφαρμογή ενός αναπτυξιακού σχεδίου, (που το συγκρίνει με το σχέδιο Μάρσαλ) «που θα χρηματοδοτούνταν από οργανισμούς της ΕΕ, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα μπορούσε να οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης».
Σημείωνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2014 αλλάζουν τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος ανεργίας.
Συγκεκριμένα αναμένεται να μειωθούν από 450 σε 400 οι ημέρες επιδότησης σε διάστημα τετραετίας. Έτσι όσοι άνεργοι συμπληρώνουν την προηγούμενη τετραετία από την υποβολή αίτησης για χορήγηση επιδόματος ανεργίας, 400 ημέρες επιδότησης, θα χάνουν το δικαίωμα της χορήγησης του επιδόματος ανεργίας που φθάνει τα 360 ευρώ το μήνα.
Τα στοιχεία της «Εργάνης»
Πλήρως αντίθετη είναι η εικόνα των στοιχείων του υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», το Σεπτέμβριο του 2013 κατεγράφη η υψηλότερη αύξηση των ροών απασχόλησης από το 1999.
Συγκεκριμένα το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων το Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στις 63.122 περισσότερες νέες θέσεις εργασίας, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων προέκυψαν μετά την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου οπότε και ανακοινώθηκε η νέα αυστηρή ποινή για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.
Για δικαίωση της επιλογής «να επιβληθεί το υψηλότερο ιστορικά πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία» έκανε λόγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Εργάνης ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τονίζοντας ότι «οι εκτεταμένοι και διεξοδικοί έλεγχοι, χάρη και στο υψηλό επίπεδο υπηρεσιακής ευθύνης των στελεχών της Επιθεώρησης Εργασίας, κατέδειξαν ότι η άμεση και επιτόπια επιβολή αυτού του υψηλού προστίμου 'έπιασε τόπο'.
«Μια ολόκληρη 'πόλη' 63.122 εργαζομένων εμφανίστηκε στην επίσημη αγορά εργασίας το Σεπτέμβριο λόγω των ελέγχων και των νέων προστίμων, επιβεβαιώνοντας το μέγεθος συμμόρφωσης των εργοδοτών και τη μετατροπή της 'μαύρης εργασίας' σε νόμιμες θέσεις απασχόλησης» συνέχισε ο υπουργός Εργασίας.
«Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και η Επιθεώρηση Εργασίας αναδιοργανώνεται εκ βάθρων, αναβαθμίζεται και γίνεται αποτελεσματικότερη. Με την αξιοποίηση, μάλιστα, των τεχνικών δυνατοτήτων που προσφέρει το πληροφοριακό σύστημα 'Εργάνη', οι επιθεωρητές εργασίας θα διενεργούν εστιασμένους ελέγχους στη βάση απαιτητικών δεικτών αποτελεσματικότητας. Παράλληλα, ισόποσο πρόστιμο - δηλαδή 10.550 ευρώ - θα ισχύσει για όσους εργοδότες δεν συμπεριλάβουν τους εργαζόμενους τους στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση που κάθε μήνα υποβάλλουν στο ΙΚΑ, ακόμη και εάν έχουν ήδη δηλώσει αυτούς τους εργαζόμενους στο Πληροφοριακό Σύστημα 'Εργάνη'».
«Είμαστε αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, να αποβάλουμε οριστικά αυτή τη «γάγγραινα» από το ήδη ταλαιπωρημένο σώμα της ελληνικής οικονομίας» κατέληξε ο κ. Βρούτσης.
Απο: Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου