Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Καπνίζετε ακόμα μπροστά στο παιδί σας;


Δείτε τα αποτελέσματα της νέας έρευνας που θα σας κάνουν αμέσως να το κόψετε!
Καπνίζετε ακόμα μπροστά στο παιδί σας; Δείτε τα αποτελέσματα της νέας έρευνας που θα σας κάνουν αμέσως να το κόψετε!Το κάπνισμα απειλεί «ύπουλα» την υγεία των παιδιών σας; Οι πιο συνηθισμένες δικαιολογίες που χρησιμοποιούν οι γονείς είναι οι εξής: «Καπνίζω μόνο έξω από το σπίτι» ή «Ποτέ δεν καπνίζω κοντά τους» ή «Προσπαθώ να το κόψω».
Τώρα, λοιπόν, υπάρχει άλλος ένας λόγος για να πάρετε τις αποφάσεις σας μια ώρα αρχύτερα: Τα παιδιά των οποίων οι γονείς είναι καπνιστές παρουσιάζουν αυξημένη επιθετικότητα συγκριτικά με εκείνα των οποίων οι γονείς δεν καπνίζουν.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, έστω και η περιορισμένη έκθεση στο παθητικό κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε αντικοινωνική συμπεριφορά των παιδιών.




Όπως υπογραμμίζει η επικεφαλής της μελέτης, δρ. Λίντα Παγκάνι, «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι ο περιβάλλοντας καπνός δεν φεύγει. Τα παιδιά ζουν και παίζουν στο μολυσμένο αέρα, ενώ από πολύ μικρά εκτίθενται σε επιβαρυμένες συνθήκες ως προς την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους. Όλα αυτά μαζί αποτελούν από μόνα τους ένα σοβαρό θέμα έρευνας – για τους κινδύνους καρκινογένεσης και τα αναπνευστικά προβλήματα, ωστόσο κανένας δεν αναφέρεται στους νευρολογικούς κινδύνους».
Αυτό που μέχρι τώρα μάλλον δεν γνωρίζατε είναι ότι, όταν καπνίζετε, δεν πρόκειται μόνο για τα υπολείμματα του καπνού που μένουν στα δάχτυλά σας για τα επόμενα 1-2 λεπτά. Ο καπνός απορροφάται από τα ρούχα σας, το δέρμα σας, τα αντικείμενα πάνω σας και γύρω σας, κι έτσι ταξιδεύει και φτάνει μέχρι τα παιδιά σας.
Και, επιπλέον, δεν επηρεάζει μόνο το αναπνευστικό τους, αλλά και τον εγκέφαλό τους, και μάλιστα σε πολύ κρίσιμο βαθμό. Οι καπνιστές, ακόμα κι αν καπνίζουν έξω από το σπίτι τους, είτε στο αυτοκίνητο είτε μακριά από τα παιδιά τους, εξακολουθούν να τους κάνουν κακό καθημερινά.
Στη σχετική έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Epidemiology and Community Health», συμμετείχαν περισσότερα από 2.000 παιδιά που γεννήθηκαν το 1997, των οποίων την υγεία παρακολουθούσαν για μία ολόκληρη 10ετία. Μετά από τη συλλογή πληροφοριών από τα ίδια τα παιδιά, τους γονείς τους και τους δασκάλους τους, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε σπίτι καπνιστών είναι κατά 11% πιο επιρρεπή σε επιθετικές συμπεριφορές. Μάλιστα, οι ειδικοί τονίζουν ότι το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί δραματικά.
Ως ενήλικοι γνωρίζετε ότι το κάπνισμα κάνει κακό στην υγεία σας, αλλά ξέρατε ότι το παθητικό κάπνισμα είναι ακόμα πιο επικίνδυνο; Το 85% των εκπομπών προέρχονται από χημικά αέρια και μέταλλα. Το 70% αυτών των χημικών έχει ενοχοποιηθεί για πρόκληση καρκίνου, σύμφωνα με επίσημα επιστημονικά στοιχεία.
Τα παιδιά αναπνέουν πιο γρήγορα από εμάς τους μεγάλους. Η ανάγκη τους για την κυκλοφορία οξυγόνου στα πνευμόνια τους είναι κατά 2/3 μεγαλύτερη από τη δική μας. Κάθε φορά, λοιπόν, που αναπνέουν, εισπνέουν όλα αυτά τα τοξικά που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα. Επομένως, τα επίπεδα των χημικών στα παιδιά είναι πιο αυξημένα από τους ενηλίκους.
Ο καπνός «επιβιώνει». Προσκολλάται στα χέρια σας, τα ρούχα σας, το δέρμα σας, τα έπιπλά σας, τα χαλιά σας. Αιωρείται εκεί όπου τα παιδιά σας τρώνε, κοιμούνται και παίζουν. Ακόμα κι αν καπνίζετε έξω από το σπίτι, στο αμάξι ή στο γραφείο, τον μεταφέρετε μαζί σας μέσα στο σπίτι σας.
Οπότε, όλες αυτές οι δικαιολογίες που χρησιμοποιείτε είναι παντελώς ανούσιες. Ο χρόνος κυλάει, και αυτό δεν λειτουργεί θετικά ούτε για εσάς ούτε για τα παιδιά σας!




Απο:  4news.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους