Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Faiefax και Μυτιληναίος βλέψεις για ΔΕΗ και Λάρκο



Η ανακοίνωση της απόκτησης του 5,02% της « Μυτιληναίος » από το γνωστό fund Fairfax δεν είναι μια απλή τοποθέτηση ενός διαχειριστή σε μια εταιρεία στην οποία διαβλέπει προοπτικές, αλλά υποκρύπτει ευρύτερες συμμαχίες και επιδιώξεις. Και προφανώς δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το δεξί χέρι του κ. Μυτιληναίου, ο κ. Δ. Παπαδόπουλος, ορίστηκε από τη Fairfax, αμέσως μετά την ανακοίνωση αγοράς του ποσοστού από το fund του κ. Γουάτσα...





εκπρόσωπος της Fairfax στο διοικητικό συμβούλιο της Eurobank Properties, την οποία ελέγχει το καναδικό fund. Κίνηση που, αν μη τι άλλο, δείχνει πολύ στενότερες σχέσεις και σαφώς χρονικά παλαιότερες από τη συναλλαγή για το 5,02%. Μια συναλλαγή από την οποία η εταιρεία Μυτιληναίος ωφελήθηκε κατά 25 εκατ. ευρώ. Παρεμπιπτόντως, η μετοχή στο διάστημα (ένα μήνα) που προηγήθηκε του deal κέρδισε πάνω από 50%. 

Στην αγορά εκτιμάται ότι το Fairfax θέλει, εκτός από το real estate και τον τραπεζικό τομέα, να παίξει ενεργό ρόλο και στον χώρο της Ενέργειας. Και προφανώς έχει στην κατεύθυνση αυτή επιλέξει σύμμαχο την πλευρά Μυτιληναίου. 

Ο κ. Γουάτσα, ο οποίος παλαιότερα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την Εθνική και εσχάτως για τη Eurobank, πιθανώς επιθυμεί να χρηματοδοτήσει μέσω ελέγχου τράπεζας ευρύτερες επενδύσεις στην περιοχή, αλλά και την κάθοδο του δικού του γκρουπ μαζί με εγχώριους συμμάχους στους διαγωνισμούς για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ενέργεια, με βλέψεις σε περιπτώσεις όπως η Λάρκο και η ΔΕΗ. 

Είναι προφανές ότι, από την πλευρά του, ο όμιλος Μυτιληναίου ποντάρει πολλά στη συμμαχία με το Fairfax, ιδιαίτερα αν το καναδικό fund καταφέρει να βάλει το πόδι του στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Εκεί όπου ο κ. Γουάτσα επιθυμεί να εμφανιστεί όχι ως καρχαρίας των αγορών υπό την ιδιότητα του επικεφαλής ενός hedge fund, αλλά ενδεχομένως ως επικεφαλής μιας ευρύτερης ομάδας Ελλήνων επιχειρηματιών (όπως ο κ. Μυτιληναίος αλλά και άλλοι), ώστε να μην υπάρξουν θεσμικά προσκόμματα στη διεκδίκηση της Eurobank.




Απο: axiaplus.gr









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους