Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Security στα χωράφια της Φθιώτιδας από την ΔΕΗ

Σε ποιες περιοχές θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα φύλαξης των δικτύων της ΔΕΗ.

Σε ιδιωτική εταιρεία security ανέθεσε η ΔΕΗ την φύλαξη
των δικτύων της σε ένα μεγάλο μέρος της Φθιώτιδας και σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το φαινόμενο με τις κλοπές καλωδίων από μετασχηματιστές που της έχουν προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημιά αλλά και πολλά προβλήματα κυρίως προς τους αγρότες που αδυνατούν να αρδεύσουν τις καλλιέργειές τους.
 


Πρόκειται για μια ενέργεια που η ΔΕΔΔΗΕ, θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ, σχεδίαζε εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα καθώς
το φαινόμενο των κλοπών καλωδίων και των καταστροφών
μετασχηματιστών έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, ενώ ιδιαίτερα συχνές ήταν και οι καταγγελίες των αγροτών που μάλιστα έθεταν την ΔΕΗ προ των ευθυνών της. Σε πρώτη φάση η φύλαξη των δικτύων από ιδιωτική εταιρεία θα γίνει σε περιοχές που το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχαν σημειωθεί αρκετά περιστατικά και είχαν προκύψει προβλήματα στους αγρότες.
Η εφαρμογή του μέτρου έχει ξεκινήσει ήδη και σαν πρώτο βήμα αφορά 5 συνολικά εδαφικούς τομείς της Φθιώτιδας που
βρίσκονται περιμετρικά της Λαμίας, στην Λοκρίδα αλλά και
στον Δομοκό. Συγκεκριμένα περιμετρικά της Λαμίας θα φυλάσσονται οι τομείς που περιλαμβάνουν το τμήμα Λαμία
Δαμάστα-Στυλίδα και το τμήμα Λαμία-Αγριλιά-Κομποτάδες. Στην Λοκρίδα θα φυλάσσεται η περιοχή Αταλάντη-Λιβανάτες
Κυπαρίσσι, ενώ στον Δομοκό το μέτρο της φύλαξης εφαρμόζεται στις περιοχές Μακρυρράχη-Μελιταία-Ομβριακή και Πουρνάρι-Νέο Μοναστήρι-Εκκάρα.
Πρόκειται ουσιαστικά για τις περιοχές που υπήρξαν αρκετά
κρούσματα στο παρελθόν, που εκτός από την οικονομική ζημιά στη ΔΕΗ έχουν προκαλέσει και τις έντονες αντιδράσεις των αγροτών. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα αγρότες των συγκεκριμένων περιοχών έβρισκαν τους μετασχηματιστές της ΔΕΗ αλλά και τις δικές τους εγκαταστάσεις κατεστραμμένες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους.
Μάλιστα εκτός από την οικονομική ζημιά που ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ κάθεχρόνο υπάρχει και αρκετά μεγάλη καθυστέρηση στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων μετασχηματιστών, με συνέπεια οι αγρότες να μην γνωρίζουν το πότε και το πώς θα θέσουν σε λειτουργία τις αρδευτικές γεωτρήσεις τους.
Σκοπός της ΔΕΗ είναι το συγκεκριμένο μέτρο και η παρουσία ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης στις αγροτικές περιοχές να λειτουργήσει αποτρεπτικά απέναντι στη δράση των «κυνηγών
μετάλλων». Ωστόσο από τότε που έγινε γνωστή η συγκεκριμένη πρόθεση αρκετοί είναι οι αγρότες που έχουν επισημάνει τον προβληματισμό τους για τα αποτελέσματα που θα έχει. Ο προβληματισμός έχει να κάνει κυρίως με τις μεγάλες εκτάσεις που θα πρέπει να καλύπτουν οι ιδιωτικοί φύλακες καθώς οι τομείς αφορούν αρκετά τετραγωνικά χιλιόμετρα και απαιτείται αρκετό προσωπικό, καθώς και με τον τρόπο δράσης που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι, οι οποί
οι κινούνται κυρίως νυχτερινές ώρες. Σε κάθε περίπτωση πάντως πρόκειται για ένα μέτρο που οι εμπλεκόμενοι ευελπιστούν ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα, συμβάλλοντας στην προστασία της περιουσίας της ΔΕΗ αλλά και προστατεύοντας τους αγρότες από αρνητικές επιπτώσεις στις καλλιέργειές τους αλλά και από επιπλέον έξοδα.




Αναδημοσίευση από την Εφημ. ΗΜΕΡΑ 30/10/2013








 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους