Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Χρ. Σταϊκούρας: Ιδιαίτερα υψηλή η φορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Η φορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα υψηλή, δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2014.
Ο Χρ. Σταϊκούρας απάντησε σε 20 σημεία κριτικής που ασκήθηκαν από την αντιπολίτευση. Στο δέκατο σημείο για την αύξηση των πρόσθετων φόρων το 2014, που χαρακτηρίσθηκε ως «πραγματική φορολογική επιδρομή», ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών τόνισε: «Η αλήθεια είναι ότι η φορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα υψηλή. 
Και θα πρέπει, συνεχώς, να επιδιώκεται η μείωση και ο εξορθολογισμός της. Οι πρώτες στοχευμένες κινήσεις έγιναν εφέτος. Πρέπει να συνεχιστούν».




Οι απαντήσεις του Χρ. Σταϊκούρα αφορούσαν:

1) Φιλόδοξες οι μακροοικονομικές προβλέψεις της Κυβέρνησης: «Η εκτίμηση αυτή είναι προϊόν ρεαλιστικής ανάλυσης των δεδομένων και όχι διάθεσης για πανηγυρισμούς».

2) Η οικονομία θα μείνει σε ύφεση: «Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης της ύφεσης», όπως αναφέρει η τελευταία έκθεση του ΚΕΠΕ.

3) Κατάρρευση εσόδων το 2013: «Η αλήθεια είναι ο Κρατικός Προϋπολογισμός, στο σκέλος των εσόδων, εκτελείται σύμφωνα με τους στόχους. Χαμηλότερα, πράγματι, από το 2012. Όπως είχε εκτιμηθεί» και «η επίτευξη των στόχων των εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού, εντός του 6ου συνεχόμενου έτους ύφεσης, συνιστά θετική προοπτική και επιτρέπει συγκρατημένη, αλλά ρεαλιστική, αισιοδοξία και για το επόμενο έτος».

4) Επιστροφή φόρων: «Στο τέλος του 2013, οι επιστροφές φόρων αναμένεται να διαμορφωθούν στα 2,9 δισ. ευρώ, δηλαδή στο επίπεδο του στόχου που είχε τεθεί» και «οι συνολικές επιστροφές εσόδων εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 3,6 δισ. ευρώ το 2013, και θα είναι αυξημένες κατά 9% έναντι του 2012».

5) Δεν εκτελείται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων: «Θα θέλαμε οι δαπάνες του ΠΔΕ να γίνονται νωρίτερα και να κατανέμονται καλύτερα μέσα στο οικονομικό έτος» και «τους 4 τελευταίους μήνες (Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο), οι δαπάνες του ΠΔΕ είναι αυξημένες κατά 40%, 28%, 32% και 13% έναντι των αντίστοιχων μηνών του 2012, αποτυπώνοντας τη σταδιακή ενίσχυση της τάσης απορρόφησης των επενδυτικών πόρων».

6) Δεν θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι το 2013: «Σήμερα κάποιοι να σκιαμαχούν μόνο και μόνο για να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να θολώσουν το θετικό μήνυμα» του δημοσιονομικού πλεονάσματος.

7) Θα αλλάξει ο Προϋπολογισμός γιατί δεν συμφωνεί η τρόικα: «Είμαστε σε διαπραγματεύσεις» και αν τα στοιχεία μέχρι το τέλος του έτους είναι καλύτερα των στόχων, όπως προσδοκούμε, «θα «γεφυρωθεί» και η όποια μικρή απόσταση που χωρίζει τις εκτιμήσεις μας έναντι εκείνων της τρόικα».  

8) Το καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα οφείλεται στους ΟΤΑ και τους ασφαλιστικούς φορείς: Οι ΟΤΑ και οι ΟΚΑ πλήρωσαν ανεξόφλητες υποχρεώσεις τους.

9) Απέτυχε η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση: «Υπάρχει ικανοποιητική πορεία είσπραξης του ΦΠΑ λοιπών προϊόντων, παρά τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση κατά 10%».

10) Πρόσθετοι φόροι σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις: «Η αλήθεια είναι ότι η φορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα υψηλή. Και θα πρέπει, συνεχώς, να επιδιώκεται η μείωση και ο εξορθολογισμός της. Οι πρώτες στοχευμένες κινήσεις έγιναν εφέτος. Πρέπει να συνεχιστούν». Τα αυξημένα έσοδα οφείλονται στις προβλεπόμενες αυξημένες εισπράξεις των δύο πρώτων μηνών του 2014, που όμως θα εγγραφούν στο 2013, στις ευνοϊκότερες μακροοικονομικές προβλέψεις, στην εκτίμηση για φορολογική συμμόρφωση και τον φόρο ακινήτων.

11) Αυξάνονται 137% οι φόροι στα νομικά πρόσωπα: «Η αύξηση των εσόδων προέρχεται από την υλοποίηση της φορολογικής μεταρρύθμισης του Ιανουαρίου του 2013».

12) Αύξηση φορολογίας στην ακίνητη περιουσία: «Η πραγματική αύξηση, το 2014 έναντι του 2013, είναι του ύψους των 250 εκατ. ευρώ».

13) Λάθος η πρόβλεψη για αύξηση εσόδων από τα καύσιμα: Θα αυξηθούν γιατί οι καταναλωτές δεν γέμισαν τις δεξαμενές τους όπως έκαναν την άνοιξη του 2012 και ο χειμώνας θα είναι πιο βαρύς φέτος.

14) Μείωση κρατικών επιχορηγήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία: δεν περιλαμβάνονται νέες παρεμβάσεις που αφορούν στην χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος από το κράτος, πέραν όσων έχουν ψηφιστεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής από το Κοινοβούλιο. Η επίπτωση των ήδη ψηφισθέντων, κατά τα προηγούμενα έτη, παρεμβάσεων εκτιμάται ότι θα επιφέρει τη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων και, συνεπώς, την μείωση των αναγκών χρηματοδότησής τους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό».

15) Εκτίναξη ανεργίας: Είναι αλήθεια, αλλά «ο ρυθμός αύξησης των ανέργων από 44% τον Ιούνιο του 2012 έχει πέσει στο 7,5% τον Αύγουστο του 2013» και «το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα είναι θετικό για το δεκάμηνο του 2013».

16) Έλλειψη ρευστότητας στην αγορά: Η κυβέρνηση κινείται σε 4 άξονες: αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους, αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, σύσταση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, ανάκαμψη της τραπεζικής αγοράς.

17) Μειώθηκε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 200 εκατ. σε σχέση με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού: Υπάρχει μείωση λόγω της αναθεώρησης των χαρακτηριστικών του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων.

18) Δεν γίνονται διαρθρωτικές αλλαγές: «Η Ελλάδα είναι η χώρα με τον υψηλότερο, μεταξύ των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ, ρυθμό προώθησης των μεταρρυθμίσεων για την περίοδο 2011-2012».

19) Δεν υπάρχει πολιτική βούληση για πάταξη της φοροδιαφυγής: «Καταβάλλεται προσπάθεια, με πρώτα, δειλά, θετικά, μετρήσιμα αποτελέσματα».

20) Αυξάνει το δημόσιο χρέος: «Ο ρυθμός αύξησης του δημόσιου χρέους, παρά την προσωρινή αύξησή του, περιορίζεται»



Απο: naftemporiki.gr






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους