Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Καζάνι που βράζει η αγορά της ενέργειας


Καζάνι που βράζει, θυμίζει αυτή την περίοδο ο τομέας της ενέργειας. Όλα τα μέτωπα είναι ανοιχτά και η κυβέρνηση παρακολουθεί μάλλον αμήχανα, χωρίς να λαμβάνει αποφάσεις, καθώς γνωρίζει καλά, ότι η παραμικρή κίνηση στον συγκεκριμένο τομέα προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις τις οποίες δεν θα μπορέσει να ελέγξει χωρίς την ύπαρξη ενός συνολικού σχεδίου.
Οι αποκρατικοποιήσεις των ενεργειακών εταιριών μετά την αποτυχία στην υπόθεση της ΔΕΠΑ, παραμένουν παγωμένες... 





και παρά τις κατ΄ αρχήν εξαγγελίες περί ταχείας επαναπροκήρυξης διαγωνισμού, οι όποιες κινήσεις έχουν ετεροχρονιστεί για το 2014, χωρίς να υπάρχει πιο συγκεκριμένος προσδιορισμός.
Η ολοκλήρωση της μεταβίβασης του ΔΕΣΦΑ εξαρτάται από τις αργοκίνητες γραφειοκρατικές διαδικασίες των Βρυξελλών και δεν αναμένεται πριν τον Ιούνιο του 2014.
Την ίδια ώρα το έλλειμμα του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΛΑΓΗΕ) συνεχώς διευρύνεται (υπολογίζεται σήμερα σε περίπου 500 εκ ευρώ) αφού το κούρεμα στις ταρίφες των φωτοβολταικών, αλλά και το πάγωμα στην αδειοδότηση νέων εγκαταστάσεων δεν φαίνεται να αποδίδει. Το υπουργείο Ενέργειας σχεδιάζει νέα νομοθετική παρέμβαση προκειμένου να ελεγχθεί το πρόβλημα. Ωστόσο το συνεχώς διευρυνόμενο έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ καταλήγει στη ΔΕΠΑ η οποία «κυνηγάει» να εισπράξει τα χρήματα που της οφείλονται από τους ηλεκτροπαραγωγούς, ακόμη και με εξώδικα.
Η αποκρατικοποίηση των ΕΛ-ΠΕ που κατέχουν το 35% της ΔΕΠΑ μοιάζει ξεχασμένη στα συρτάρια του ΤΑΙΠΕΔ, αφού θα ήταν πιο εύκολο να προχωρήσει με ξεκάθαρο το τοπίο σε σχέση τόσο με τη ΔΕΠΑ, όσο και με τον ΔΕΣΦΑ.
Όσο δε για το μεγαλύτερο από τα project των ιδιωτικοποιήσεων, δηλαδή αυτό της ΔΕΗ και των θυγατρικών της, αρχής γεννωμένης από τν πώληση του ΑΔΜΗΕ, που σύμφωνα με τις δεσμεύσεις έναντι της Τρόικας θα πρέπει να προκηρυχθεί έως το τέλος του έτους, είναι πλέον απολύτως σαφές ότι πρόκειται για μια ιδιαιτέρως δύσκολη υπόθεση τόσο τεχνικά, όσο και πολιτικά.
Ο Αλέξης Τσίπρας ήδη επισκέφθηκε τα γραφεία του ΑΔΜΗΕ και κατήγγειλε την προσπάθεια αποκρατικοποίησης, ενώ οι εργαζόμενοι δηλώνουν με κάθε μέσω την αντίθεση τους. Ενδεικτική είναι μακροσκελής επιστολή του επιστημονικού προσωπικού και των μηχανικών του ομίλου ΔΕΗ στην οποία αναλύουν τους λόγους τους οποίους η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να προχωρήσει στην συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση. 

Την ίδια ώρα το Ταμείο των εργαζομένων της ΔΕΗ έχει προσφύγει στα δικαστήρια διεκδικώντας συμμετοχή στην περιουσία του ΑΔΜΗΕ (η υπόθεση εκδικάζεται τον Απρίλιο), ενώ εκκρεμεί η κατάθεση στη Βουλή νομοθετικής ρύθμισης που αντιμετωπίζει κρίσιμα αλλά ιδιαιτέρως τεχνικά ζητήματα από τα οποία ωστόσο εξαρτάται η οικονομική κατάσταση του ΑΔΜΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους