Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Η φοροδιαφυγή θα "επιτρέπεται" τη νύχτα

Φωτογραφία για Η φοροδιαφυγή θα επιτρέπεται τη νύχτα

Στις 10 το βράδυ, θα ολοκληρώνονται οι έλεγχοι της εφορίας, καθώς δεν υπάρχουν κονδύλια για νυχτερινούς ελέγχους!
Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής", εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, προβλέπει ελέγχους μέχρι τη συγκεκριμένη ώρα, καθώς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν εγκρίνει προς το παρόν υπερωρίες για νυχτερινούς ελέγχους.
Αυτό σημαίνει ότι νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια... 








θα μπορούν να φοροδιαφεύγουν άνετα και χωρίς προβλήματα, αφού κανείς δεν θα τους ελέγχει.

Πάντως, όπως αναφέρει η εφημερίδα, τον τελευταίο καιρό τα φορολογικά έσοδα, πάνε καλά και το οικονομικό επιτελείο είναι αισιόδοξο ότι θα βελτιωθούν ακόμα περισσότερο.

Συγκεκριμένα όσον αφορά τη φοροδιαφυγή:

*Αγροτικός τομέας: Σε έλεγχο σε μία ΔΟΥ βρέθηκαν 380 αγρότες (σε σύνολο 430), οι οποίοι δήλωναν πλασματικό ΦΠΑ. Για παράδειγμα ένας αγρότης δήλωνε στον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι διαθέτει 10 στρέμματα. Στη φορολογική του δήλωση συμπλήρωνε επιστροφή ΦΠΑ 23.000 ευρώ που αντιστοιχεί σε δαπάνες 100.000 ευρώ οι οποίες αναλογούν σε 100 στρέμματα. Και για τις 380 περιπτώσεις η ΔΟΥ δεν επέστρεψε ΦΠΑ που ανήλθε σε 2,5 εκατ. ευρώ ενώ ξεκίνησε έλεγχο:



Των ιδίων των αγροτών, όπου διαπιστώθηκε πρόσθετο εισόδημα ύψους άνω των 15 εκατ. ευρώ και βεβαίωσε φόρους άνω των 5 εκατ. ευρώ.

Για να διαπιστώσει τα πλαστά – εικονικά τιμολόγια που έχουν εκδοθεί από σούπερ μάρκετ και έχουν λάβει οι αγρότες.

*Ανακυκλωτές scrap: Σε έλεγχο που διενεργήθηκε από μία εφορία εντοπίστηκε κύκλωμα 6 ανακυκλωτών μετάλλων scrap, οι οποίοι πωλούσαν τα μέταλλα μεταξύ τους, με σκοπό να εμφανίζουν ότι έχουν συναλλαγές, ενώ στην πραγματικότητα απλά εξέδιδαν πλαστά-εικονικά τιμολόγια σε τρίτους. Το συνολικό ποσό που διακινήθηκε ανήλθε σε 11 εκατ. ευρώ κατά το 2011.

Τα πρόστιμα που βεβαιώθηκαν ξεπερνούν τα 6 εκατ. ευρώ

*Πώληση ακινήτων: Σε έλεγχο που διενεργήθηκε από άλλη εφορία της χώρας εντοπίστηκαν 4 μηχανικοί, οι οποίοι πωλούσαν διαμερίσματα, χωρίς να έχουν προχωρήσει σε έναρξη δραστηριότητας ως εργολάβοι και εμφανίζονταν ότι πωλούσαν άνω των 3 διαμερισμάτων μέσα σε ένα έτος, τις οποίες δήλωναν ως ιδιωτικές κατοικίες τους. Σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς βρέθηκαν συνολικά ποσά άνω των 30 εκατ. ευρώ. Ενας εξ αυτών είχε στον λογαριασμό του 12 εκατ. ευρώ και δήλωνε εισόδημα 250.000 ευρώ. Μόλις η εφορία του βεβαίωσε το εισόδημα των 12 εκατ. ευρώ, αυτός προσέφυγε στην επιτροπή επανεξέτασης, που σημαίνει ότι πλήρωσε ήδη 6 εκατ. ευρώ προσπαθώντας να γλιτώσει το υπόλοιπο ποσό.

*Πλειστηριασμοί ακινήτων: Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2013 έχουν διενεργηθεί 13.597 προγράμματα πλειστηριασμού ακινήτων για φορολογούμενους που οφείλουν περισσότερα από 100.000 ευρώ στο Δημόσιο. Μόνο τον Οκτώβριο η εφορία έβγαλε σε πλειστηριασμό 1.553 ακίνητα (διαμερίσματα, μαγαζιά, οικόπεδα κ.ά.) από 1.190 τον Σεπτέμβριο.

*Ποινικές διώξεις – κατασχέσεις: Στο 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου ασκήθηκαν πάνω από 156.000 μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος όσων χρωστούν στην εφορία.

*Κατασχέσεις εις χείρας τρίτων: Μέχρι τέλος Οκτωβρίου οι εφορίες είχαν διατάξει 74.540 κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, ενοικίων, μισθών κ.λπ. Οι περισσότερες έχουν γίνει από τη ΔΟΥ Β΄ Ηρακλείου με 1.052 κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων» τον Οκτώβριο και ακολουθούν η ΦΑΕΕ Πειραιά με 793, η ΔΟΥ Κοζάνης με 592 και η ΔΟΥ Καλαμάτας με 588.
 



Απο: Καθημερινή













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους