Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

ΑΝΤΙΔΙΚΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΕ ΥΠΟΘΕΣΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ Α. ΡΕΦΕΝΕΣ!

 Απο: newmoney.gr   

Αντίδικος του Δημοσίου σε υπόθεση φοροδιαφυγής της ΛΑΡΚΟ ο εισηγητής του φόρου υπεραξίας Απόστολος Ρεφενές


Μεταξύ των βασικών υποστηρικτών της ΛΑΡΚΟ στην αντιδικία που έχει με το Δημόσιο για υπόθεση φοροδιαφυγής είναι ο εκ των βασικών συμβούλων του Γ. Στουρνάρα και εισηγητής του φόρου υπεραξίας Απόστολος Ρεφενές, σύμφωνα με την εφημερίδα "Δημοκρατία". 
 
Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα... 





ο κ. Ρεφενές, ένας εκ των συντακτών του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, είναι ταυτόχρονα και συντάκτης έκθεσης με βάση την οποία η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ προσπαθεί να αντικρούσει δικαστικά πρόστιμο περίπου 28 εκατ. ευρώ που της επέβαλαν οι υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών!
 
Ο σύμβουλος του Γ. Στουρνάρα και Πρόεδρος της Επιτροπής Λογιστικής Τυοποίησης και Ελέγχων εμφανίζεται να αντικρούει τα επιχειρήματα του ορκωτού λογιστή τον οπόίο προσέλαβε ως σύμβουλο το Δημόσιο, που θεωρεί ότι υφίσταται πράγματι υπόθεση φοροδιαφυγής στη ΛΑΡΚΟ. Εν ολίγοις ο πρόεδρος της ΕΛΤΕ, πο υεποπτεύει τις εταιρείες ορκωτών λογιστών, εμφανίζεται να υπερασπίζεται την εταιρεία που υπογράφει τον ισολογισμό της ΛΑΡΚΟ και όχι την εταιρεία που προσέλαβε το Δημόσιο για να στηρίξει την υπόθεση της φοροδιαφυγής. 
 
Το μεγάλο πρόστιμο για παράβαση της φορολογικής νομοθεσίας από την υπό ιδιωτικοποίηση ΛΑΡΚΟ χρονολογείται από το 2010. Τότε οι υπηρεσίες της Εφορίας είχαν θεωρήσει ότι η λογιστική απεικόνιση των συναλλαγών σε παράγωγων χρηματιστηριακά προϊόντα που συνδέονται με το νικέλιο είχε οδηγήσει σε αλλοίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας. 
Συγκεκριμένα δεν δέχθηκαν ότι οι δαπάνες 11 εκατ. ευρώ της πρώην διοίκησης της εταιρείας σε τράπεζες του εξωτερικού για χρηματιστηριακές πράξεις επί παραγώγων έπρεπε να εκπέσουν από τη φορολογία, αφού θεώρησαν ότι οι συναλλαγές έγινανα για "κερδοσκοπικούς σκοπούς" και όχι προς διασφάλιση της εταιρείας (hedging) από τυχόν διακυμάνσεις της διεθνούς τιμής του νικελίου. 
 
Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ είχε φορτώσει την εταιρεία με ζημιές άνω των 100 εκατ. ευρώ μέσω συναλλαγών σε σύνθετα χρηματιστηριακά προϊόντα. 
 
Όπως γράφει η "Δημοκρατία" η ΛΑΡΚΟ είχε προσλάβει από το 2010 τον κ. Ρεφενέ προκειμένου να αντικρούσει την απόφαση της Εφορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους