Με κατεδαφισμένο πύργο της Βαβέλ μοιάζει το τοπίο στο χώρο της Κεντροαριστεράς όπου όλοι συνομιλούν με όλους και ταυτόχρονα όλοι είναι εναντίον όλων, ενώ παράλληλα το δίλημμα «Σαμαράς ή Τσίπρας, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ» ενισχύει φαινόμενα παραλυσίας και....
διχασμού στο εσωτερικό τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΔΗΜΑΡ. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί επιπλοκές και βάζει όρια στο «ενωτικό εγχείρημα» της κίνησης των 58 για την κοινή κάθοδο όλων αυτών των δυνάμεων στις ευρωεκλογές. Στον απόηχο της αναζωπύρωσης της κόντρας Βενιζέλου – Κουβέλη για το brand name της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας συνεδρίασαν το Σάββατο η Κεντρική επιτροπή της ΔΗΜΑΡ και το Πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε τελικά να προχωρήσει σε συγκρότηση Κοινής Οργανωτικής Επιτροπής με την Κίνηση των 58 και την Κυριακή ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να απευθύνει πρόσκληση σε όλες τις κεντροαριστερές κινήσεις να μετάσχουν σ’ αυτή την επιτροπή. Μάλιστα το Πολιτικό συμβούλιο αποφάσισε να υπάρξουν κενές θέσεις για στελέχη της ΔΗΜΑΡ που θα θελήσουν να συμμετέχουν παρά την αρνητική απόφαση του Φώτη Κουβέλη αλλά και του συνεδρίου της Δημοκρατικής Αριστεράς να συνομιλήσει με την πρωτοβουλία των 58. Αντικείμενο της Κοινής Οργανωτικής Επιτροπής θα είναι η διοργάνωση συνδιάσκεψης παρουσία του Μάρτιν Σουλτς στα τέλη Φεβρουαρίου ενόψει των ευρωεκλογών όπου αναζητείται φόρμουλα κοινής καθόδου του ΠΑΣΟΚ και των «λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων».
Πάντως στο Πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ υπήρξαν διαφωνίες και ενστάσεις με την απόφαση αυτή και εκφράζονται από στελέχη που είτε ανήκουν είτε προσπαθούν να προσεταιριστούν το παπανδρεϊκό στρατόπεδο στο βαθμό που υπάρχει το τελευταίο. Ο Θάνος Μωραΐτης επέκρινε την Κίνηση των 58 και σημείωσε ότι «απέτυχε να φέρει στο ίδιο τραπέζι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ» εκφράζοντας παράλληλα τη διαφωνία του με την κοινή συνδιάσκεψη και προτείνοντας αντ’ αυτού συνέδριο επανακαθορισμού του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι το κόμμα «δεν έχει πολιτικό στίγμα». Να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις και τις επιδιώξεις τους απ’ τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ζήτησε η Φώφη Γεννηματά. Πιο επιθετικός ο Μιχάλης Καρχιμάκης ανέφερε για τους 58 ότι «δεν μπορούν να αμφισβητούν το ΠΑΣΟΚ ούτε να υποδεικνύουν την διάλυσή του».
«Δεν τίθεται θέμα διάλυσης του ΠΑΣΟΚ» επανέλαβε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον απόηχο της αναταραχής που είχε προκληθεί στα μέσα της εβδομάδας όταν ο επικεφαλής της κίνησης των 58 Ιωάννης Βούλγαρης μιλώντας σε εκδήλωση στο Περιστέρι ανέφερε ότι «γίνεται κάτω από ένα νέο όνομα, που σε λίγο θα έχει νέο σύμβολο, και που θέλει να έχει σύντομα πολλά νέα πρόσωπα. Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη». Η αναφορά αυτή ερμηνεύτηκε ως προαναγγελία νέου κόμματος που προϋποθέτει την αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ γεγονός που προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις που υποχρέωσαν τη Χαριλάου Τρικούπη να απαντήσει με επίσημη ανακοίνωση εκφράζοντας ενόχληση όχι για την τοποθέτηση Βούλγαρη αλλά για «τις παρερμηνείες από ορισμένα ΜΜΕ».
Στον αντίποδα η Κεντρική επιτροπή της ΔΗΜΑΡ επιβεβαίωσε το δρόμο που έχει χαράξει το συνέδριό της. Ο Φώτης Κουβέλης κράτησε χαμηλούς τόνους σε σχέση με τη μειοψηφία του κόμματος που θέλει τη σύμπραξη και την κοινή εκλογική κάθοδο με το ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αρκέστηκε να σημειώσει ότι «στο συνέδριό μας λάβαμε τις αποφάσεις μας και διαμορφώσαμε την πολιτική που θα ακολουθήσουμε. Αυτές οι αποφάσεις μάς δεσμεύουν όλους και θα εργασθούμε συλλογικά για την υλοποίησή τους».
Παράλληλα ο Φώτης Κουβέλης σημείωσε ότι ο προοδευτικός πόλος για τον οποίο πασχίζει η ΔΗΜΑΡ πρέπει να έχει «σταθεροποιητικό ρόλο που θα μεταφέρει τον άξονα της πολιτικής ζωής προς προοδευτική κατεύθυνση», αναφορά που ερμηνεύτηκε ως προσεκτικό άνοιγμα για μετεκλογική κυβερνητική σύμπραξη με το ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε είναι διάχυτο το κλίμα στους διαφωνούντες με τη σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ ότι «η επιχειρούμενη ανασύσταση της κεντροαριστεράς γίνεται ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ».
Πάντως διχασμένη εμφανίζεται και η μειοψηφία του κόμματος ως προς τη στάση της έναντι της πλειοψηφίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ρήγμα έχουν επέλθει στις σχέσεις του πρώην γραμματέα της ΔΗΜΑΡ και του πρώην εκπροσώπου τύπου Αντρέα Παπαδόπουλου κάτι που επιβεβαιώθηκε σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές και στη σύσκεψη της Παρασκευής μεταξύ των στελεχών της μειοψηφίας. Εκφραστής της ρήξης με το Φώτη Κουβέλη και της αποχώρησης απ’ τη ΔΗΜΑΡ φέρεται να είναι ο Αντρέας Παπαδόπουλος, αντίθετα ο Σπύρος Λυκούδης παρά τις διαφωνίες του με τη στρατηγική Κουβέλη φέρεται διατεθειμένος να παραμείνει στο κόμμα. Ενώ και ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός παρά τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις των 58 δεν φαίνεται διατεθειμένος να εγκαταλείψει την Αγίου Κωνσταντίνου. Τη Δευτέρα πάντως Γρηγόρης Ψαριανός και Αντρέας Παπαδόπουλος θα συμμετέχουν κανονικά σε εκδήλωση των 58 στην Κηφισιά.
Η ομπρέλα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος
Το αδιέξοδο και οι αντικρουόμενοι σχεδιασμοί όλων αυτών των κινήσεων και των πολιτικών προσώπων του σοσιαλδημοκρατικού χώρου είναι τέτοιο που επιστρατεύτηκε και το ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα προκειμένου να υπάρξει στοιχειώδης ενοποίηση δυνάμεων και να αποφευχθεί ένα βατερλό στις ελληνικές κάλπες των ευρωεκλογών. Μάλιστα οι πληροφορίες θέλουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο να υπολόγιζε στην πίεση των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών για να ενταχθεί υπό τη σκέπη των 58 και η ΔΗΜΑΡ. Ωστόσο η άρνηση του Φώτη Κουβέλη και η διαβεβαίωση του επικεφαλής της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας των σοσιαλδημοκρατών Σβόμποντα ότι θα γίνει δεκτή στην ΚΟ η ΔΗΜΑΡ ακόμα και αν κατέλθει αυτόνομα στις εκλογές και αυτό εκνεύρισε τον Ευάγγελο Βενιζέλο που επιτέθηκε στο Φώτη Κουβέλη κατηγορώντας τον για «αντιαισθητική και ανήθικη στάση» την Παρασκευή.
Κάλχας
Απο: antinews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου