Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Εκλογές & συμμαχίες στο Σωματείο της Αλουμίνον της Ελλάδος

Απο: ergatis
Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΡΓΑΤΩΝ στο ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ είναι ένα υπό σχηματισμό ενωτικό ψηφοδέλτιο ενάντια στη σημερινή συνδικαλιστική πλειοψηφία του σωματείου. Η Πρωτοβουλία Εργατών στηρίζει και συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο θέτοντας το ζήτημα της ενότητας τως εργατών κάτω από συγκεκριμένους όρους που θα πρέπει να να είναι γνωστοί εκ των προτέρων σε όλους τους εργαζόμενους. Οι εκλογές γίνονται μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Προφανώς τα αφεντικά της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια κι ετοιμάζονται για “αναβάπτιση” του μηχανισμού όσων έχουν στηρίξει τις εργοδοτικές επιλογές. 

Παραθέτουμε ένα κείμενο της Πρωτοβουλίας Εργατών που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Γιατί αυτή την φορά Χρειαζόμαστε μόνο ένα ανεξάρτητο αγωνιστικό συμμαχικό ψηφοδέλτιο ενάντια στην ΕΚΕ. ΑΛΛΑ ΜΕ ΚΑΘΑΡΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ.

Συνάδελφοι-ες.








Τους επόμενους μήνες μέχρι τις ευρω-εκλογές κυβέρνηση και κυβερνητικός συνδικαλισμός με την βοήθεια και την στήριξη των ευρωπαίων δανειστών/προστατών τους θα επιδιώξουν να μας «πνίξουν» με ένα παραμύθι ελπίδας, ότι μετά την συμφωνία με την τρόικα και την έξοδο της Ελλάδας – κάπου κοντά στο Πάσχα – στις αγορές για εξωτερικό δανεισμό, η κατάσταση της κρίσης άρχισε να ξεπερνιέται. Μέσα σ’ αυτό το παραμύθι, που αμέσως μετά τις εκλογές θα μετατραπεί και πάλι στον εφιάλτη που μέχρι τώρα ζούμε, η πλειοψηφία του Σωματείου επιχειρεί να “κολυμπήσει” για να διασωθεί και να συνεχίσει να μας σέρνει από το κακό στο χειρότερο, στην λογική της διαπραγμάτευσης –διαχείρισης- των απαιτήσεων του εργοδότη και της εκάστοτε κυβέρνησης.
Δεν πρέπει να πέσουμε σ’ αυτή την παγίδα που με διάφορα συνδικαλιστικά τερτίπια επιχειρούν (πχ. Με το ενιαίο ψηφοδέλτιο ή την ενθάρρυνση για εμφάνιση «ενδιάμεσων» ψηφοδελτίων που θα σπάσουν την αντίδραση των εργατών σε περισσότερα κομμάτια) για να επιβιώσουν σαν καρεκλοκένταυροι που θα διαχειρίζονται τις τύχες μας και αύριο.
Για τον λόγο αυτό και παρά τις διαφορές που μπορούμε να έχουμε και έχουμε, για τακτικές και αποφάσεις που στο παρελθόν, πρόσφατο και μη, μας έχουν επηρεάσει αρνητικά μέχρι τώρα, με συναδέλφους από τα σχήματα ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ, ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ και του ΠΑΜΕ, θεωρούμε ότι πρέπει να κατεβούμε, με κοινό στόχο την ανατροπή αυτής της διοίκησης. Για να εξασφαλίσουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε προοπτικές αγώνα, με προϋποθέσεις να κερδίσουμε, όσα μας έχουν πάρει ή σκοπεύουν να μας πάρουν, αλλά και να ανοίξουμε τον δρόμο, χωρίς τις αλυσίδες της συνδικαλιστικής κυβερνητικής γραφειοκρατίας, για να γκρεμίσουμε τα μνημόνια και τις κυβερνήσεις που τα νομοθέτησαν.


Συνάδελφοι-ες. 

Γιατί μας αφορά άμεσα.
Η πρακτική των πουλημένων κυβερνητικών συνδικαλιστών, της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, στο ΔΣ της ΓΣΕΕ, βρίσκει εκφραστές και στο δικό μας σωματείο από συνδικαλιστές που ανήκαν σε αυτές τις παρατάξεις. Και παρά την σημερινή απεμπόληση της παλιάς τους ταυτότητας, δημιουργώντας μια νέα παράταξη την ΕΚΕ, μόνο φραστικές διαφοροποιήσεις και αποστάσεις παίρνουν από τους παλιούς συνοδοιπόρους, του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Σήμερα οι ίδιοι συνδικαλιστές όπως και στις προηγούμενες εκλογές καλούν ενάντια στην κάθοδο παρατάξεων, την δημιουργία ενός ψηφοδελτίου που θα έχει όλα τα ονόματα των υποψηφίων.
Συνάδελφοι-ες. Πρόσφατα όταν αντιμετωπίζαμε τα μέτρα του εργοδοτικού σχεδίου «Μέλλων», αποχτήσαμε μια αρνητική μεν, αλλά πλούσια εμπειρία, για το που οδηγεί η ενότητα με τα «συγχυσμένα» στην καλύτερη περίπτωση, τμήματα της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας.
Καλό θα ήταν να βγάλουμε τα απαραίτητα μαθήματα.

Η ταυτόσημη πρόταση της ΓΣΕΕ και της παράταξης ΕΚΕ.
Η πρόταση της ΓΣΕΕ όπως εκφράστηκε στην αίθουσα της Γ.Σ, από τον εργατολόγο και έμμισθο επιστημονικό συνεργάτη του ΙΓΝΕ/ΓΣΕΕ Ρομπολη, ήταν να διαπραγματευτούμε με χασούρα την πρόταση για περικοπές του εργοδότη, προς χάριν της διατήρησης και προστασίας των θεσμών (σωματεία, εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες), να διαπραγματευόμαστε υπογράφοντας συλλογικές συμβάσεις, ακόμα και με περικοπές. Πάνω από όλα, ο θεσμός.
Αυτή την πρόταση υιοθέτησε και η πλειοψηφία του ΔΣ, που πρότεινε να διαπραγματευτούμε το ύψος των περικοπών που ζητούσε ο εργοδότης. Αυτή η πρόταση ηττήθηκε κατά κράτος όμως στην Γ.Σ. του σωματείου 19/7/12.

Καμία προοπτική για αντίσταση.
Απέρριπταν και ακόμα και σήμερα απορρίπτουν, κάθε πάλη που θα διαμόρφωνε συμμαχίες με άλλους εργαζόμενους και κατοίκους της περιοχής σε μια πορεία προετοιμασίας για μια αγωνιστική αναμέτρηση με την εργοδοσία, σαν μη ρεαλιστική και επιχειρηματολογούσαν με ύφος «δεν μπορείς να πολεμάς τον αιμοδότη σου».
Σαν ρεαλιστικές προτάσεις πίστευαν, και σήμερα ακόμα ποιο πολύ πιστεύουν (όπως οι ίδιοι επιχειρηματολόγησαν και από το βήμα της φετινής Γ.Σ. 12/3/14), την τακτική που μας προτείνουν οι φρικτοί, κυβερνητικοί συνδικαλιστικοί ηγετίσκοι της ΓΣΕΕ και του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, οι καθοδηγητές της ήττας. Την τακτική να διαπραγματευόμαστε διαμαρτυρόμενοι βέβαια, άλλα την χασούρα. Συνάδελφοι σε μερικά χρόνια με αυτή την ταχτική θα ήμαστε εκεί που δεν θα έχουμε τίποτα να διαπραγματευτούμε, θα είμαστε «ζωές μη ζώσες» (ζωές που δεν ζουν, σκιές).


Συνάδελφοι-ες.  

Το πικρό μάθημα της ενότητας για την ενότητα.
Η τακτική της αγωνιστικής μειοψηφίας (ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΗΣ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ, ΠΑΜΕ) μετά την συντριπτική υπεροχή της πρότασης της (378 όχι, έναντι 194 ναι στις 19/7/12), αντί να ζητήσει την παραίτηση του ΔΣ και να πάει σε εκλογές, για να αναδειχτεί μια νέα ηγεσία που θα καθοδηγούσε τον αγώνα του «όχι στο εργοδοτικό πακέτο», πράγμα που φαινόταν επικίνδυνο, δοκίμασε για «χάρη της ενότητας να πάμε όλοι μαζί».
Αυτή η απόφαση υπέταξε την αγωνιστική διάθεση της μειοψηφίας του ΔΣ, σε ατελέσφορες τακτικές «για χάρη της ενότητας» (διαπραγματεύσεις, δίκες), αντί να ψάχνει για συμμαχίες αγώνα. Έτσι όταν ο χρόνος για την λήξη της μετενέργειας έληγε, βρέθηκε μπροστά στην απειλή του εργοδότη για πλήρη εφαρμογή του νόμου, χωρίς καμία συμμαχία και ανήμπορη να δώσει εκείνη την στιγμή έναν αγώνα με προοπτική.
Συνάδελφοι-ες, για «χάρη της ενότητας» λοιπόν, η αγωνιστική μειοψηφία (ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΗΣ, ΠΑΜΕ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ), διαιρεμένη και απογοητευμένη από τις τρικλοποδιές της ΕΚΕ, υποτάχθηκε στο «μοιραίο» μιας αδιέξοδης τακτικής για την «ενότητα».


Συνάδελφοι-ες. 


Αυτή την φορά πρέπει να πετύχουμε μια διαφορετική ενότητα. Μια ενότητα που πρέπει να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις αγωνιστικής προοπτικής.
Η εμπειρία αυτή μας αναγκάζει να αντιπαρατεθούμε σήμερα στους εκπροσώπους της ηττοπαθούς αυτής λογικής που εκπροσωπούν οι ΕΚΕ, σαν εχθρική τακτική για τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Γι αυτό η δημιουργία ενός ψηφοδελτίου που θα αντιπαρατεθεί με αυτή την πολιτική έκφραση, που απειλεί την τάξη μας, κρίνεται απολύτως αναγκαία. Η δημιουργία αυτού του ψηφοδελτίου παλεύει για μια νέα ηγεσία στο ΔΣ του σωματείου, που για να μπορεί να παλέψει έχοντας λυτά χέρια. Έτσι για την αγωνιστική ενότητα της τάξης, απαιτείται η εκλογική, συμμαχία όλων αυτών των δυνάμεων (παρατάξεις, συμμαχικών σχημάτων και μεμονωμένων αγωνιστών), που χωρίς να ξεχνούν ή να βάζουν στην άκρη τις διαφορές τους, κατανοούν, θέλουν και δεσμεύονται να αντιπαλέψουν τις δυνάμεις που εκ προοιμίου μας καλούν να διαπραγματευόμαστε την ήττα, σε μια προοπτική που θα βάζει τις βάσεις για δράση ενωτική και αγωνιστική με διάρκεια ως την νίκη.
Το ενωτικό ψηφοδέλτιο είναι αναγκαίο και για έναν ακόμα πρακτικό και όχι αμελητέο λόγο, που αποκαλύφθηκε από τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών. Είναι γνωστό πως οι τρεις παρατάξεις (ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΗΣ, ΠΑΜΕ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ), ενώ είχαν συγκεντρώσει σαν σύνολο την πλειοψηφία των ψήφων, στο ΔΣ αποτελούσαν την μειοψηφία γιατί δεν ήσαν μια ενωμένη παράταξη.


Συνάδελφοι-ες. 

Καθαρός στόχος, καθαρή συμμαχία.
Συμπορευόμαστε στο συμμαχικό ψηφοδέλτιο ενάντια στην εργοδοσία και την εργοδοτική συνδικαλιστική γραφειοκρατία, για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και κάθε άλλης που θα την αντικαταστήσει και θα θελήσει να πάρει παρόμοια μέτρα, δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε τις διαφορές μας, και τις επιφυλάξεις μας με όσους ενιαίο-μετωπικά συμμαχούμε τώρα για την ανατροπή της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας.
Για την αναγκαία λοιπόν αυτή ενότητα στην δεδομένη, εκλογική αναμέτρηση, συνεργαζόμαστε σαν ένα συμμαχικό σύνολο, ώστε με μια εκλογική παράταξη απέναντι στην ΕΚΕ να γίνουμε ποιο αποτελεσματικοί και να ικανοποιήσουμε το αίσθημα της πλειοψηφίας των εργατών, του σωματείου «ΕΝΩΣΗ» στο Αλουμίνιο της Ελλάδος, που είναι να αποκτήσει ένα ΔΣ με αγωνιστική διάθεση σαν πρώτο και αναγκαίο όρο, ενός αξιόμαχου αγώνα.
Συνάδελφοι-ες. Ταυτόχρονα όμως, σας διαβεβαιώνουμε πως με αυτήν την αναγκαία, γι αυτή τη χρονική στιγμή, εκλογική τακτική, δεν θα κάνουμε κανέναν συμβιβασμό από αυτά που μέχρι σήμερα πιστεύαμε και με συνέπεια παλεύαμε. Δεν θα δεχθούμε κανένα πισωγύρισμα από τους βασικούς στόχους και τις δεσμεύσεις μας. Όσα θέλουμε να ανατρέψουμε στην κοινωνία, την δουλειά και το συνδικάτο, για το δίκιο του εργάτη, κατά την δική μας άποψη, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί παρά μόνο με την εθνικοποίηση και κάτω από εργατικό έλεγχο, λειτουργία και διαχείριση των μέσων παραγωγής. Μπορεί να υλοποιηθεί δε μόνο από τα όργανα εξουσίας, της ίδιας της εργατικής τάξης (επιτροπές εργατών και αγροτών, σε δημοκρατικές συνελεύσεις με αντιπροσώπους αιρετούς και ανακλητούς, ανά πάσα στιγμή).
Μόνο έτσι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη απελευθέρωση του ανθρώπου από κάθε καταναγκασμό, καταπίεση και εξουσία, για μια πανανθρώπινη ελεύθερη κοινωνία συνεταιριστών παραγωγών, που κριτήριο της δράσης θα έχουν τις ανθρώπινες ανάγκες και όχι το κέρδος.
Μια κοινωνία που θα μετρά το κέρδος όχι σε χρήμα, πολύτιμους λίθους και δύναμη εξουσίας στους άλλους ανθρώπους, αλλά με το κατά πόσο μειώνει τον αναγκαίο χρόνο εργασίας (απελευθερώνοντας τους εργάτες από την μισθωτή σκλαβιά), για να πραχτεί η ανθρώπινη ευτυχία, με σεβασμό στο φυσικό μας περιβάλλον.

  • Για να κερδίσουμε εμπιστοσύνη ξανά στην δύναμη μας. Για να έχουμε δουλειά και μισθούς με αξιοπρέπεια και όχι ανεργία.
  • Για να έχουμε υψηλών απαιτήσεων παροχές υγείας και παιδείας για όλο το λαό.
  • Για να αισθάνονται ασφαλείς και αξιοπρεπείς οι απόμαχοι της δουλειάς.
Δίνουμε αυτόν τον εκλογικό αγώνα, σαν την πρώτη στιγμή ενός αγώνα, που θα δώσουμε με την τάξη μας, για να νικήσουμε τη μάχη της ζωής.

Απαιτούμε την ολική διαγραφή του χρέους της χώρας και των νοικοκυριών, με την ταυτόχρονη κατάργηση των μνημονικών συμβάσεων που οι κυβερνώντες υπέγραψαν.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΤΩΝ και υποψηφίων της παράταξης 


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΡΓΑΤΩΝ στο ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ




Απο: ergatis





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους