Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Δείτε ποιοι δικαιούνται το δώρο του Πάσχα

Δείτε ποιοι δικαιούνται το δώρο του Πάσχα

Μόνο οι ιδιωτικοί υπάλληλοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου και οι άνεργοι του ΟΑΕΔ θα λάβουν και φέτος το δώρο Πάσχα, καθώς για τους υπαλλήλους του Δημοσίου και τους συνταξιούχους έχει καταργηθεί.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για τον υπολογισμό του λαμβάνονται υπόψη:





  • η χρονική περίοδος που εργάστηκε ο εργαζόμενος στην επιχείρηση ή τη διάρκεια τακτικής επιδότησης που λαμβάνουν οι επιδοτούμενοι άνεργοι του ΟΑΕΔ,
  • ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.
Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους. Συνεπώς, αν κάποιος εργαστεί ολόκληρο το ανωτέρω χρονικό διάστημα, δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό, αν αμείβεται με μισθό, και 15 ημερομίσθια, αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, είτε γιατί αποχώρησε οικειοθελώς από την εργασία του, είτε γιατί απολύθηκε, δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου.

Για τους άνεργους του ΟΑΕΔ, το δώρο Πάσχα είναι ίσο με το μισό του μηνιαίου ποσού του επιδόματος ανεργίας, ενώ χορηγείται ολόκληρο μόνο όταν οι επιδοτούμενοι έχουν επιδοτηθεί για όλο το χρονικό διάστημα, από 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου.
Εάν έχουν συμπληρώσει διάρκεια επιδότησης μικρότερη από αυτήν που καθορίζεται πιο πάνω, δικαιούνται οικονομική ενίσχυση ίση με τρία (3) ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης.

Πότε καταβάλλεται το δώρο Πάσχα

Το δώρο Πάσχα καταβάλλεται τη Μεγάλη Τετάρτη, εννοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία.

Για τους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, το δώρο Πάσχα έχει καταργηθεί, αλλά για φέτος έχουν να λαμβάνουν τις κοινωνικές παροχές από το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συμφωνία με την τρόικα.



Aπο: E-Radio.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους