Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Τι προβλέπει η νέα ΕΓΣΣΕ

Στιγμιότυπο από τη σημερινή συνάντηση της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών φορέων για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).
Έως το τέλος του 2014 θα ισχύσει η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπεγράφη σήμερα ανάμεσα στην ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις. Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι ετήσια με αναδρομική ισχύ από τη 01/01/2014.
Όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΕ... 





με νέο άρθρο που προστίθεται στο τελικό κείμενο προβλέπεται ότι οι κοινωνικοί φορείς αυτοδεσμεύονται ότι «εάν με οποιονδήποτε τρόπο αρθούν οι νομοθετικές παρεμβάσεις για τον καθορισμό των μισθολογικών όρων, θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα».
βασικός μισθός παραμένει καθηλωμένος στα 586 ευρώ μεικτά για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών και στα 511 ευρώ για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών μέχρι η ανεργία να μειωθεί κάτω από το όριο του 10%.
τριετίες παραμένουν παγωμένες στα επίπεδα του 2012. Αυτό σημαίνει ότι η προϋπηρεσία που συγκεντρώθηκε μετά το 2012, ουσιαστικά δεν λαμβάνεται υπόψη. Αν ο εργαζόμενος είχε εξασφαλίσει τρεις τριετίες μέχρι το τέλος του 2012, εξακολουθεί να δικαιούται την προσαύξηση του 30% στον κατώτατο μισθό. Αν είχε εξασφαλίσει μια τριετία, τότε δεν θα πάρει την δεύτερη όσος χρόνος και αν περάσει. Μάλιστα, η κατάσταση αναμένεται να αλλάξει εκ νέου καθώς στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή αναμένεται να υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τις τριετίες (δηλαδή το επίδομα πολυετίας) των μακροχρόνια ανέργων.
όροι εργασίας επίδομα γάμου, 13ος 14ος μισθός ωραρίου εργασίας άδειες με τον τρόπο που ισχύουν και σήμερα.
Τέλος, η σύμβαση περιλαμβάνει και άρθρο που επεκτείνει από την ημέρα υπογραφής της, τη δυνατότητα μειωμένου ωραρίου λόγω φροντίδας παιδιού και στους δύο γονείς. Μέχρι σήμερα, το δικαίωμα αυτό αναγνωριζόταν μόνο για τη μητέρα.

ΣΥΡΙΖΑ

Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Στρατούλης, με αφορμή την υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ, καταλογίζοντας βαρύτατες πολιτικές ευθύνες «γιατί διά νόμου έχει μετατρέψει την ΕΓΣΣΕ σε «άδειο πουκάμισο».
Ειδικότερα, ο υπεύθυνος για θέματα εργασίας του κόμματος κατηγορεί την «κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλος» ότι έχει απαγορεύσει να αποτελεί αντικείμενο της ΕΓΣΣΕ ο καθορισμός του κατώτατου μισθού και επιπλέον «έχει δώσει την αρμοδιότητα στον εκάστοτε Υπουργό Εργασίας αυτός ο ίδιος να αποφασίζει τον κατώτερο μισθό από 1-1-2017, ώστε να τον φτάσει σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις σε επίπεδα Βουλγαρίας και Ρουμανίας».
Ο κ. Στρατούλης, επανέλαβε τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ το μήνα και για αποκατάσταση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και του εργατικού δικαίου, «που οι μνημονιακές κυβερνήσεις το μετέτρεψαν σε εργοδοτικό δίκαιο».



newsroom naftemporiki.gr




Σας επισυνάπτουμε το κείμενο της νέας ΕΓΣΣΕ

 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους