Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Μπαράζ επαφών και ερωτήσεων για την ΛΑΡΚΟ

Εφημ. ΗΜΕΡΑ



Επαφές και ερωτήσεις για την ΛΑΡΚΟ.
Νέα συνάντηση την Παρασκευή των σωματείων με την διοίκηση, ερώτηση στην βουλή για θέματα ασφάλειας από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Tη διεξαγωγή έρευνας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους προκειμένου να διαλευκανθούν οι πραγματικές αιτίες του θανατηφόρου
ατυχήματος που συνέβη πριν από λίγες ημέρες στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα ζητούν τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή και προς το αρμόδιο υπουργείο.









Συγκεκριμένα στο κείμενο της ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές κ.κ.Γιάννης Σταθάς, Βαγγέλης Αποστόλου και Δημήτρης Στρατούλης γίνεται αρχικά αναφορά στο νέο τραγικό δυστύχημα στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ και τον θάνατο ενός 47χρονου εργαζόμενου, σημειώνοντας παράλληλα πως «πρόκειται για το δεύτερο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο ίδιο εργοστάσιο σε διάστημα 5 μόλις μηνών». Παράλληλα στο κείμενο της ερώτησης που κατέθεσαν οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και με αφορμή τα δύο θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα σε διάστημα 5 μηνών τονίζεται πως «κρίνεται επομένως απαραίτητη η διεξαγωγή έρευνας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, Επιθεώρηση Μεταλλείων, Επιθεώρηση Εργασίας και Εισαγγελικές Αρχές προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρούνται τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας που προβλέπονται από τον Νόμο και τον Μεταλλευτικό Κώδικα ώστε να διαλευκανθούν οι αιτίες του θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος, να αποδοθούν οι σχετικές ευθύνες και να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι ενώπιον της Δικαιοσύνης».
Στο πλαίσιο αυτό οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Σταθάς, Αποστόλου και Στρατούλης ζητούν να ενημερωθούν από τον αρμόδιο υπουργό για τις άμεσες ενέργειες που θα προβούν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και ποιες είναι αυτές, προκειμένου να διαλευκανθούν οι πραγματικές αιτίες του νέου εργατικού δυστυχήματος.

Το νέο θανατηφόρο ατύχημα στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα προκάλεσε αντιδράσεις και στα Σωματεία Εργαζομένων τόσο στο εργοστάσιο της Λάρυμνας όσο και των χειριστών που εργάζονται στα μεταλλεία. Το ζήτημα μάλιστα της ασφάλειας και της συντήρησης στον χώρο του εργοστασίου αλλά και των υπολοίπων εργοταξίων απασχόλησε τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ανάμεσα στους εκπροσώπους των Σωματείων, την τοπική διεύθυνση του εργοστασίου αλλά και τον πρόεδρο της εταιρείας. Μάλιστα από την πλευρά των Σωματείων ζητήθηκαν να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων, ενώ υπήρξε κατηγορηματική εναντίωση απέναντι στο ενδεχόμενο επαναπρόσληψης συνταξιούχου που θα αναλάβει επικεφαλής της ομάδας που θα ασχολείται με θέματα συντήρησης και ασφάλειας.
 
Τη Δευτέρα μάλιστα υπήρξε συνάντηση των μελών των Δ. Σ. Των Σωματείων, όπου εκτός από το θέμα της ασφάλειας συζητήθηκαν μια σειρά ακόμη ζητήματα όπως αυτό της ενσωμάτωσης των εργαζομένων που δουλεύουν στη ΛΑΡΚΟ μέσα από εργολαβίες. Στη συνάντηση ωστόσο δεν προέκυψε κάποια συγκεκριμένη απόφαση, κάτι που αναμένεται να γίνει μετά και τις απαντήσεις που θα δοθούν στη νέα συνάντηση που θα έχουν οι εκπρόσωποι των Σωματείων το πρωί της Παρασκευής με τη διοίκηση της εταιρείας στην Αθήνα, όπου θα συζητηθούν συνολικότερα οι εξελίξεις γύρω από τη ΛΑΡΚΟ, όπως είναι τα σενάρια για την πλήρη αποκρατικοποίησή της και οι επιπτώσεις του προστίμου που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παράνομες κρατικές ενισχύσεις.



 Αναδημοσίευση από την Εφημ. ΗΜΕΡΑ 28/5/2014










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους