Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Τσίπρας: Συνεργασία με ΠΑΣΟΚ δεν είναι μια... «νέα Βάρκιζα»!




Γράφει ο  Γιώργος Δελαστίκ
Τεταμένη ήταν η κατάσταση κατά τη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το κρισιμότατο θέμα των συμμαχιών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Την ένταση, τόσο της συζήτησης όσο και κυρίως των όσων λέγονταν στα "πηγαδάκια" των διαδρόμων... 

συμπύκνωσε η οργισμένη φράση του Αλέξη Τσίπρα: "Δεν θα ανεχτώ να λένε κάποιοι εδώ ότι το σχέδιο είναι να οδηγήσουμε τον λαό σε μια διάψευση, σε νέες Βάρκιζες" υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ προέκυψε μετά τις ευρωεκλογές. Τόσο η ΔΗΜΑΡ (η οποία καταβαραθρώθηκε από το 6,25% των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου 2012 στο 1,2%) όσο και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες του Πάνου Καμμένου (οι οποίοι βυθίστηκαν από το 7,51% στο 3,46%) απειλούνται πλέον με κοινοβουλευτική εξαφάνιση στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Είναι πια σχεδόν αδύνατο ή πολύ δύσκολο να περάσουν το όριο του 3%.


Ετσι όμως ο ΣΥΡΙΖΑ στερείται ενός ή και δύο συμμάχων προκειμένου να σχηματίσει αντιμνημονιακή κυβέρνηση, αν φυσικά βγει πρώτος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Το δίλημμα που αναφύεται είναι πολύ σκληρό: αυτοδυναμία ή συνεργασία με το... ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, ή οποιοδήποτε κεντροαριστερό πολιτικό μόρφωμα προκύψει από διεργασίες στον χώρο αυτόν! Ενας ψυχρός παρατηρητής θα είχε την άποψη ότι ο συντομότερος δρόμος για να κατακτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία είναι πλέον η συνεργασία του με το ΠΑΣΟΚ ή κάποιο άλλο κεντροαριστερό σχήμα, απαλλαγμένο από πρόσωπα που συμβολίζουν το Μνημόνιο. Αυτός ο παρατηρητής όμως προφανώς θα αγνοούσε τη σφοδρότατη αντιπάθεια που τρέφουν οι αριστεροί ψηφοφόροι προς ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία ορθώς θεωρούν υπεύθυνα για τα δεινά που υφίσταται σήμερα ο ελληνικός λαός.

Με δεδομένο ότι οι μισοί περίπου ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστεροί, ο κίνδυνος είναι υπαρκτός: να μην ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ πολλοί από αυτούς, αν κρίνουν ότι διολισθαίνει σε "ανίερη συμμαχία" με το ΠΑΣΟΚ! Ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να πείσει τους συντρόφους του, όπως ανέφερε στη δευτερολογία του, ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει στις δαγκάνες της Κεντροαριστεράς αν την αφήσουμε να ανασυγκροτηθεί" χωρίς την παρέμβαση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. "Αν πάνε όλοι στην ομπρέλα του Σαμαρά, θα είμαστε ευχαριστημένοι;" αναρωτήθηκε από του βήματος μιλώντας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του, Νίκος Βούτσης. Εντελώς αντίθετη άποψη πρόβαλε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης: "Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν πρέπει να επιχειρήσει συνεργασίες συνολικά ή επιλεκτικά με κεντροαριστερές δυνάμεις, αλλά αντίθετα πρέπει να ανοίξει ισχυρό μέτωπο απέναντί τους, με στόχο τη συρρίκνωσή τους και τη ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνικής βάσης τους" υποστήριξε.

Στην τροπολογία, άλλωστε, που είχε υποβάλει για τις συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ η Αριστερή Πλατφόρμα της οποίας ηγείται ο Π. Λαφαζάνης (και η οποία τροπολογία απορρίφθηκε από την ΚΕ με ψήφους 59 υπέρ και 84 κατά, 4 λευκά, 7 αποχές), κάθε συνεργασία με την Κεντροαριστερά καταδικαζόταν εκ προοιμίου. "Ενα μπλοκ Αριστεράς και Κεντροαριστεράς είτε στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη μορφή της συνεργασίας αριστερών και κεντροαριστερών δυνάμεων δεν θα μετατόπιζε την Κεντροαριστερά σε αριστερές θέσεις, αλλά και με τη βοήθεια των κυρίαρχων τάξεων, ειδικά της μιντιοκρατίας, θα καθιστούσε σταδιακά τον ΣΥΡΙΖΑ αναξιόπιστο, απονευρωμένο και όμηρο του συστήματος" τονιζόταν μεταξύ πολλών άλλων. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για έναν "νέο συνασπισμό εξουσίας" και για μια "πλατιά δημοκρατική, προοδευτική και ριζοσπαστική συμμαχία για την ανατροπή της σημερινής τάξης πραγμάτων".

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε σαφώς το πολιτικό άνοιγμα που θέλει να κάνει το κόμμα του ανοίγοντας τις εργασίες της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του: "Απευθυνόμαστε σε όλες τις δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από τον μνημονιακό χώρο και στρέφονται προς την Αριστερά. Τους ανεξάρτητους βουλευτές, τα ρεύματα και τις ομάδες που αμφισβητούν πλέον ανοιχτά την πολιτική του Μνημονίου. Δεν ζητάμε πιστοποιητικό ιδεολογικής και πολιτικής καθαρότητας από κανέναν. Δεν κρατάμε πολιτικό μητρώο για το παρελθόν. Δεν θα τους αφήσουμε όμως και δεν πρέπει να τους αφήσουμε βορά στους εκβιασμούς των μνημονιακών μηχανισμών".
Γιώργος Δελαστίκ
Απο: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους