Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Κορυφώνονται οι αντιδράσεις για την ΛΑΡΚΟ

Συνάντηση με τον Δημήτρη Κουτσούμπα είχαν χθες τα σωματεία της εταιρείας. Νέα ερώτηση στην βουλή.
Tην ανησυχία του κόμματος «για τα σχέδια οριστικού κλεισίματος της επιχείρησης, που προωθούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση» εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στη συνάντηση που είχε τη χθεσινή μέρα με μέλη των Δ.Σ. των συνδικάτων εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, τονίζοντας παράλληλα την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.





Η συνάντηση των εκπροσώπων των συνδικάτων των εργαζομένων έγινε στο πλαίσιο ενός συνολικότερου κύκλου επαφών με κόμματα και βουλευτές, που έχουν ξεκινήσει οι συνδικαλιστές της ΛΑΡΚΟ προκειμένου να ενημερώσουν για τις εξελίξεις γύρω από την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας και τα σχέδια διχοτόμησής της αλλά και να ζητήσουν στήριξη στις προσπάθειες που κάνουν για την αποτροπή των συγκεκριμένων εξελίξεων και σχεδιασμών.
Στο πλαίσιο της συνάντησης με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα οι εκπρόσωποι των σωματείων
από τις περιοχές που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ εξέφρασαν αρχικά την αντίθεσή τους στα σχέδια της συγκυβέρνησης, τονίζοντας πως «η ΛΑΡΚΟ αποτελεί μια επιχείρηση στρατηγικής σημασίας, καθώς και πλούτο για τη χώρα». Επισήμαναν τις αναπτυξιακές δυνατότητες της
εταιρείας και τον ρόλο που διαδραματίζει στις τοπικές κοινωνίες των περιοχών που δραστηριοποιείται αλλά και τις επιπτώσεις που έχει στις κοινωνίες αυτές μια αρνητική εξέλιξη και μάλιστα σε μια περίοδο αυξημένης ανεργίας. Παράλληλα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δεν απέφυγαν να προσδιορίσουν ότι σύμφωνα με τη μέχρι τώρα εμπειρία οι ιδιωτικοποιήσεις οδηγούν, αργά ή γρήγορα, στη συρρίκνωση παραγωγικών δραστηριοτήτων ή και το κλείσιμο εταιρειών, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση η ΛΑΡΚΟ θα πρέπει να παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.
Από την πλευρά του ο γραμματέας του ΚΚΕ εξέφρασε αρχικά την αντίθεση του κόμματος στην ιδιωτικοποίηση της
ΛΑΡΚΟ και συνολικότερα απέναντι στην παραπέρα προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ τόνισε «την ανησυχία του κόμματος για τα σχέδια οριστικού κλεισίματος της επιχείρησης που προωθούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Παράλληλα ο κ. Κουτσούμπας προσδιόρισε πως η αντίθεση του ΚΚΕ στην ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ συνδυάζεται με την ανάδειξη ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη λήψη μέτρων που αφορούν την υγιεινή και την ασφάλειά τους αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος από τις δραστηριότητες της επιχείρησης.
Επίσης ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε τη θέση του ΚΚΕ για τη στάση ενιαίου κρατικού φορέα για την πλήρη και ορθολογική αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου προς όφελος του λαού και επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματος για καθετοποίηση της παραγωγής στη ΛΑΡΚΟ και τη δημιουργία μιας σύγχρονης μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα με παράλληλη αξιοποίηση των υποπροϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό προσδιόρισε ότι «οι αγώνες των εργαζομένων για να έχουν επιτυχία και αποτέλεσμα δεν θα πρέπει να είναι ξεκομμένοι από το γενικότερο πρόβλημα που δημιουργεί ο σημερινός δρόμος οικονομικής ανάπτυξης που είναι δομημένος και σχεδιασμένος να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του καπιταλισμού μέσω της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης».
Στη Βουλή
Για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί ώστε η
ΛΑΡΚΟ να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο ρωτά τον νέο
υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη ο βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Σταθάς σε σχετική ερώτηση
που κατέθεσε στη Βουλή.
Η ερώτηση του κ. Σταθά έρχεται μετά τη συνάντηση που
είχαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με εκπροσώπους των σωματείων των εργαζομένων. Στο κείμενο της ερώτησης μάλι
στα ο κ. Σταθάς τονίζει αρχικά ότι «το τελευταίο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση έχει προβεί σε σχέδια ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ τα οποία περιλαμβάνουν τη διχοτόμηση ή και τριχοτόμηση της εταιρείας, τη μαζική απόλυση εργαζομένων της, τη χωριστή εκποίηση των
περιουσιακών της στοιχείων είτε του Δημοσίου είτε της ίδιας
της εταιρείας, με τελική πράξη το κλείσιμο της μονάδας παραγωγής στη Λάρυμνα».
Επίσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει τις προοπτικές
ανάπτυξης της ΛΑΡΚΟ μέσα από την εκμετάλλευση των εγχώριων κοιτασμάτων και προσδιορίζει τη στρατηγική σημασία του ορυκτού πλούτου, σημειώνοντας την τροποποίηση του Μεταλλευτικού Κώδικα που προχώρησε η κυβέρνηση «προκειμένου να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ και το ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου», όπως και χαρακτηριστικά σημειώνει.
Παράλληλα στην ερώτησή του ο κ. Σταθάς επισημαίνει την αύξηση της τιμής του νικελίου, την αύξηση της παραγωγής με μείωση του κόστους αποτέλεσμα της παραγωγικότητας των εργαζομένων και τονίζει πως «το ενδεχόμενο ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ θα προκαλέσει μεγάλη οικονομική και κοινωνική ζημιά στις τοπικές κοινωνίες έξι νομών της χώρας, θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας».



 Αναδημοσηευση απο την Εφημ. ΗΜΕΡΑ 28/6/2014









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους