Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Economist: Γιατί η Ευρωζώνη «βουλιάζει» ξανά...

  •  

    Εάν η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία δεν βρουν έναν τρόπο για την εκ νέου ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρώπης, το ευρώ είναι καταδικασμένο.

Πριν λίγους μήνες οι ηγέτες της Ευρωζώνης πίστευαν πως κατάφεραν να... 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
δαμάσουν το τέρας της..οικονομικής κρίσης που πλανιόταν πάνω από τις 18 χώρες που έχουν υιοθετήσει το ευρώ ως κοινό νόμισμά τους, όμως το νέο δημοσίευμα του Economist, της τρέχουσας εβδομάδας, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη βεβαιότητα.

Ο ίδιος ο Μάριος Ντραγκι, από τη θέση του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας -γράφει ο Economist- είχε υποσχεθεί πως «θα κάνει ό,τι χρειάζεται» για να στηρίξει το νόμισμα.

Η ανάπτυξη φάνηκε να επιστρέφει, αν και με αργό ρυθμό, χώρες που πλήττονταν σοβαρά από την οικονομική κρίση, είχαν αρχίσει να ανακάμπτουν, αν και μετά την εφαρμογή επώδυνων μέτρων για τη μείωση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Η ανεργία, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, βρίσκεται σε υψηλότατα επίπεδα, αλλά τουλάχιστον παρατηρείται μία μείωση στις περισσότερες χώρες, ενώ τα spreads των ομολόγων μειώθηκαν αισθητά, καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές σταμάτησαν να βάζουν στοιχήματα ότι το ευρώ θα καταρρεύσει.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Economist, όλα τα παραπάνω, είναι «μια ψευδαίσθηση», ενώ τις τελευταίες εβδομάδες οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν αρχίσει να... βουλιάζουν και πάλι. Το συλλογικό τους ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο το β' τρίμηνο του 2014, η Ιταλία υποχώρησε σε ολοκληρωτική ύφεση, το γαλλικό ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο... Ακόμη και η πανίσχυρη Γερμανία είδε μια απροσδόκητα μεγάλη πτώση της παραγωγής της ενώ η οικονομία της εμφανίζει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Από την άλλη, το ΑΕΠ των χωρών της ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο του έτους φαίνεται πως θα κυμανθεί σε αρνητικά επίπεδα, εν μέρει επειδή η Ευρωζώνη θα υποστεί τα αποτελέσματα από τις κυρώσεις στη Ρωσία (και την απάντηση του εμπάργκο).

Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός έχει πέσει σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα, γύρω στο 0,4%, πολύ κάτω από το στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αυξάνοντας τους φόβους ότι η Ευρωζώνη -στο σύνολό της- θα μπορούσε να πέσει «θύμα» αποπληθωρισμού.



Aπο: greece-salonika









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους