Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Σπήλαιο 15.000 ετών στο Μαρτίνο Φθιώτιδας

Σπήλαιο με σταλακτίτες αποκαλύφθηκε στο Μαρτίνο.

Με οδηγό τις μαρτυρίες μιας 100χρονης συμπατριώτισσάς του  και συντροφιά τον εγγονό της ο ιστορικός και ερευνητής Νίκος Μπάτσος από το Μαρτίνο, αποκάλυψε μια σπηλιά γεμάτη σταλαγμίτες και σταλακτίτες στον λόφο του Προφήτη Ηλία. 

Το μυστικό βρισκόταν καλά φυλαγμένο σε βάθος... 

 

 

 

 

13 περίπου μέτρων και όταν ο κος Μπάτσος με τον εγγονό της γιαγιάς έριξαν φως από έναν φακό στην σπηλιά μαγεύτηκαν από το λαμπύρισμα . Ένας πίνακας ζωγραφικής ανεπανάληπτος, ένα θέαμα αξεπέραστο εκεί δίπλα μας εξομολογείται στον FM-1 συγκινημένος ο κος Μπάτσος. Η αίθουσα μπαζωμένη κατά το ήμισυ έχει μήκος 17 μέτρα και πλάτος 9 μέτρα περίπου όπως εκτίμησαν σπηλαιολόγοι και αρχαιολόγοι που έστειλε στις 16 Σεπτεμβρίου το υπουργείο Πολιτισμού ειδοποιημένο για το εύρημα.

Το σπήλαιο που μπορεί να αξιοποιηθεί ίσως να έχει ζωή πάνω από 15.000 χρόνια ενώ πολλοί από τους σταλακτίτες είναι σπασμένοι. Ίσως από τον μεγάλο σεισμό του 1894 που ισοπέδωσε την περιοχή , ίσως από τους κατοίκους που προσέφευγαν εκεί για να κρυφτούν την εποχή της Τουρκοκρατίας όπως αναφέρουν οι θρύλοι της περιοχής.










 

 

Aπο: lamiafm1

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους