Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Μπαίνουν επενδυτές σε 20 δημόσια μεταλλεία...

  • Ποιες περιοχές κρύβουν θησαυρό αξίας 30 δισ. ευρώ (χάρτης)

Τη διενέργεια διαγωνισμών για την εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης έως και εννέα δημόσιων ορυχείων και 20 δημοσίων μεταλλείων... 












εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας μετά την ολοκλήρωση του έργου της καταγραφής και της ψηφιακής αποτύπωσης των 114 Δημόσιων Μεταλλευτικών Χώρων και των 22 Δημόσιων Εκτάσεων Βιομηχανικών Ορυκτών που υπάρχουν στη χώρα.

Το έργο παρουσίασε σε κλειστή εκδήλωση στο υπουργείο η ειδική επιτροπή αξιολόγησης, που είχε συσταθεί για τον σκοπό αυτό, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπήρχε συστηματική καταγραφή των δημόσιων μεταλλείων και ορυχείων.

Από το σύνολο των περιοχών που εντοπίστηκαν, οι περισσότερες εκ των οποίων βρίσκονται στη Βόρειο Ελλάδα και μία στην Κρήτη, τα πιο ώριμα για παραχώρηση μέσω διαγωνισμών είναι τα εννέα ορυχεία, αλλά οι προκηρύξεις για όλα ή για ορισμένα από αυτά θα προχωρήσουν, αφού προηγηθεί διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες. Εκτιμάται ότι οι διαγωνισμοί θα προκηρυχθούν σταδιακά, ενώ δεν αποκλείεται τελικά να επιλεγούν προς παραχώρηση και κάποια από τα μεταλλεία.

Η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει ακόμα την άμεση αξιοποίηση ένδεκα δημόσιων μεταλλευτικών χώρων που είναι ώριμοι για έρευνα.
«Δεν θα ξεκινήσουμε από την προκήρυξη για να φτάσουμε στις τοπικές κοινωνίες. Ξεκινάμε από τις τοπικές κοινωνίες για να οδηγηθούμε στους διεθνείς διαγωνισμούς», δήλωσε ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης.
Το τελικό έργο της Επιτροπής θα παρουσιαστεί σύντομα δημόσια στους εκπροσώπους των τοπικών φορέων και των επιχειρήσεων του κλάδου, προκειμένου να ξεκινήσει ένας διάλογος με όλους του εμπλεκομένους για την άρση των εμποδίων που αντιμετωπίζει σήμερα η εξορυκτική δραστηριότητα.

Συνολικά στη χώρα μας, σύμφωνα με την καταγραφή που ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2014, υπάρχουν 114 Δημόσιοι Μεταλλευτικοί Χώροι και 22 Δημόσιες Εκτάσεις Βιομηχανικών Ορυκτών.

Ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας υπολογίζεται από το ΙΓΜΕ σε 30 δισ. ευρώ χωρίς τους υδρογονάνθρακες.
Σχεδόν το 75% των πωλήσεων της ελληνικής εξορυκτικής βιομηχανίας κατευθύνεται σε εξαγωγές. Ο κλάδος απασχολεί άμεσα 20.000 εργαζομένους και έμμεσα 80.000 άτομα.
Η Ελλάδα είναι πρώτη στην παραγωγή περλίτη στην Ευρώπη και δεύτερη στον κόσμο, καλύπτοντας το 32% της παγκόσμιας παραγωγής.
Είναι πρώτη στην παραγωγή μπετονίτη στην Ευρώπη και τρίτη στον κόσμο, καλύπτοντας το 7,5% της παγκόσμιας παραγωγής, τέταρτη στην παραγωγή μαγνησίτη στην Ευρώπη και ένατη στον κόσμο, τέταρτη στην παραγωγή μαρμάρων στην Ευρώπη και όγδοη στον κόσμο, πρώτη στην παραγωγή νικελίου στην Ευρώπη και 13η παγκοσμίως, καλύπτοντας το 49% της ευρωπαϊκής παραγωγής.
Επίσης η χώρα μας είναι έκτη στην παραγωγή αλουμινίου στην Ευρώπη και ανήκει στις δέκα πρώτες χώρες στον κόσμο με τα μεγαλύτερα αποθέματα βωξίτη.

Σύμφωνα με την καταγραφή των μεταλλευτικών χώρων που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2014, η χώρα διαθέτει 114 δημόσιους μεταλλευτικούς χώρους και 20 δημόσιες εκτάσεις βιομηχανικών ορυκτών.
Με βάση το Μητρώο Λατομείων διαθέτει 195 δημόσια, δημοτικά/κοινοτικά και ιδιωτικά λατομεία, εκ των οποίων τα 36 λειτουργούν αποκλειστικά για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
Το 77% των λατομείων αδρανών υλικών λειτουργεί εντός λατομικών περιοχών.



Aπο: greece-salonika
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους