Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Απάντησεις στο δημοσίευμα από την ΛΑΡΚΟ Α.Ε

 

Απάντηση του εκπροσώπου της Μεταλλευτικής Εταιρείας ΛΑΡΚΟ Α.Ε , στο δημοσίευμα του Νίκου Βάνη στην τηλεφημερίδα elliniko-fenomeno.gr, και στην εφημερίδα Fenomeno News που διανέμεται δωρεάν σ΄ όλη την Ελλάδα και στην εφημερίδα «Ελεύθερη Ώρα».

Εκ μέρους λοιπόν του Πρόεδρου Δ.Σ και Διευθύνων Σύμβουλος της Μεταλλευτικής εταιρείας ΛΑΡΚΟ , κυρίου Κωνσταντίνου Μπομπή, μίλησε στον δημοσιογράφο ο Γεράσιμος Αποστολόπουλος, Διοικητικός Διευθυντής της ΛΑΡΚΟ Γ.Μ.Μ. Α.Ε, ο οποίος εξαρχής με έμφαση τόνισε χαρακτηριστικά τα έξης:








«το σχετικό δημοσίευμα -ρεπορτάζ το σφραγίζω και το προσυπογράφω για την εγκυρότητα του με κάποιες όμως ενστάσεις ως προς την αναφερόμενη περιβαλλοντική καταστροφή της περιοχής…Εμείς ως εταιρεία δεν θέλουμε να έχουμε καμιά αντιδικία με τον Δήμο Καστοριάς και τους τοπικούς φορείς της περιοχής. Δεχόμαστε ότι η ΛΑΡΚΟ θα πρέπει να αποδίδει το 20% επί της καθαρής αξίας στις τοπικές κοινωνίες.
Ένας τόνος επεξεργασμένου μεταλλεύματος κοστίζει 54.000 δολάρια, επ΄ αυτής της τιμής η εταιρεία θα πρέπει να αποδίδει το 20% στις τοπικές κοινωνίες. Όμως στα χρόνια της κρίσης δεν μπορέσαμε να δώσουμε τίποτα ….Παλαιότερα δίναμε στις τότε Νομαρχίες κάποια ποσά, οι οποίες με την σειρά τους τα μοίραζαν σε Δήμους και κοινότητες»…
Όσο αφορά την ενέργεια του πρώην Αντιδημάρχου Ποιότητας Ζωής Καστοριάς, Χρήστο Παρχαρίδη, ο οποίος ζητούσε από την Λάρκο να πάρει δομικό υλικό ώστε να επιστρώσει τους χωματόδρομους , ο κύριος Αποστολόπουλος ,απάντησε πως, “αυτό δεν το γνώριζε και κακώς ο υπεύθυνος της Λάρκο στα Ελληνοαλβανικά σύνορα κ. Πατσέλης, δεν έδωσε υλικό», καθώς η ασφαλτόστρωση καθιστάτε άμεσα«.

Στην συνέχεια ο κ. Αποστολόπουλος ,αποκάλυψε πως, «υπάρχει μελέτη κατατεθειμένη στο Υπ. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής( ΥΠΕΚΑ),εδώ και πολλά χρόνια, για να κατασκευαστεί εργοστάσιο στην Ιεροπηγή Καστοριάς, το οποίο θα απασχολούσε 500 έως και 1000 εργαζόμενους, ωστόσο μέχρι και σήμερα το εργοστάσιο δυστυχώς δεν έγινε».
Άραγε ποιος είναι ο υπεύθυνος;;
Το θέμα εργοστασίου επιβεβαίωσε στον δημοσιογράφο και ο νυν δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης  Αγγελής, οποίος επί θητεία του ως βουλευτής ΝΔ, είχε ψάξει το θέμα αυτό, στο ΥΠΕΚΑ , όπου και βρήκε την συγκεκριμένη μελέτη, η οποία ωστόσο, έμεινε μόνο στα χαρτιά», βεβαιώνοντας άμεσα τα λεγόμενα του κυρίου Αποστολόπουλου.

Στην συνέχεια ο κ.. Αποστολόπουλος, οποίος βρίσκεται στην ΛΑΡΚΟ Α.Ε , επί 40 χρόνια ως τεχνικός σύμβουλος ,τόνισε ότι, «εμείς τηρούμε με ευλάβεια τις αποφάσεις , του ΥΠΕΚΑ . Ο Υπουργός Γ.Μανιάτης, έδωσε εντολή όταν υπάρχουν τέτοια αιτήματα από τις τοπικές κοινωνίες να διεκπεραιώνονται άμεσα«, και επιβεβαίωσε το δημοσίευμα ότι, «πράγματι η Μεταλλευτική Εταιρεία ΛΑΡΚΟ Α.Ε βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση, υπάρχουν δε και μνηστήρες πέραν του Ατλαντικού».
Σχετικά με την λειτουργία της Μεταλλευτικής Εταιρείας ΛΑΡΚΟ Α.Ε στα Ελληνοαλβανικά σύνορα και την συνεργασία με τον Δήμο Καστοριάς, ο κ. Αποστολόπουλος διαβεβαίωσε πως , “κύριε Βάνη, θα ανέβουμε στην Θεσσαλονίκη και θα πάμε μαζί στην Καστόρια και στον δήμαρχο , αλλά και στην εταιρεία για να δώσουμε λύσεις, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, καθώς θέλουμε και είμαστε πάντοτε στην διάθεση του Δήμου Καστοριάς«.

Ο δημοσιογράφος επίσης επικοινώνησε με τον τέως Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρη Σαββόπουλο, ο οποίος είχε διατελέσει και Αντινομάρχης Καστοριάς με Νομάρχη τον Κωνσταντίνο Λιάντση, δηλώνοντας τα εξής: “Στα 8 χρόνια που υπηρέτησα στην τοπική αυτοδιοίκηση, ως Αντιπεριφερειάρχης, αλλά και Αντινομάρχης, η ΛΑΡΚΟ Α.Ε δεν απέδωσε ούτε ένα ευρώ, δεν γνωρίζω αν πολύ παλαιοτέρα έχει δώσει κάποια χρήματα»
Για το θέμα ,αναμένετε ακόμα και η απάντηση από τον νέο Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρο Καρυπίδη, μετά από επικοινωνία που είχε με τον δημοσιογράφο.




LARKO -KASTORIAlarko 3


Πάντως, για το μέγα ζήτημα που αφοράει την περιβαλλοντική καταστροφή ,με τα δασώδη βουνά να είναι πλέων «φαλακρά»  όπως απεικονίζετε στη φωτογραφία , ο κ. Αποστολόπουλός,  αντέδρασε στο σκληρό χαρακτηρισμό του δημοσιογράφο δικαιολογώντας πως έχουν έτοιμη μελέτη για αναδάσωση της όλης περιοχής ,η οποία ωστόσο θα πραγματοποιηθεί , μόλις ολοκληρωθεί η προγραμματισμένη ποσοστιαία εξόρυξη μεταλλευμάτων στην εν λόγο περιοχή στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Και επειδή  μια   περιβαλλοντική καταστροφή  συνήθως  είναι μη αναστρέψιμη  στην  αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας στη Γης, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αμείλικτη με  αυστηρές οδηγίες  και προστίματα  που εφαρμόζει  το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,. Έτσι το έτος 2011 προχώρησε στη επιβολή προστίμου, ύψους 596.340 ευρώ προς την εταιρεία «Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ», για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στη βιομηχανία παραγωγής σιδηρονικελίου της εταιρείας στη Λάρυμνα του Ν. Φθιώτιδας.
Μετά από το παραπάνω δημοσίευση –ρεπορτάζ , κάποιοι κακόβουλοι και κυρίως τελείως άσχετοι, κατηγόρησαν ψευδός τον κ. Παρχαρίδη ( προφανώς με κάποια συμφέροντα) ότι, δήθεν θέλει να κλείσει το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, παρά τις δηλώσεις του πρώην Αντιδήμαρχο , οποίος στο ρεπορτάζ τονίζει με έμφαση ότι , “εμείς θέλουμε να αυξήσουμε τις θέσεις εργασίας στην ΛΑΡΚΟ και όχι να κλείσουμε το εργοστάσιο. Η Μεταλλευτική Εταιρεία ΛΑΡΚΟ Α.Ε έχει υποχρέωση βάσει νόμων να δώσει το ποσοστό που δικαιούμεθα «.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου πως η Eldorado Gold στις Σκουριές της Χαλκιδικής ,αποδίνει στην τοπική κοινωνία 5.000.000 Ευρώ, όπως και η ΔΕΗ στην Κοζάνη 10.000.000 Ευρώ τον χρόνο, ο κύριος Αποστολόπουλος απάντησε πως, “κύριε Βάνη έχετε δίκιο.

Όμως η ΛΑΡΚΟ Α.Ε απασχολεί στα μεταλλεία της Ευβοίας 1300 υπαλλήλους, επίσης και στα τρία άλλα μεταλλεία της εταιρείας απασχολείται ισάριθμος αριθμός εργαζομένων. Σύντομα θα έλθουμε σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες στην Καστοριά για το θέμα που προέκυψε με την εταιρεία μας, για να λυθεί το πρόβλημα», κατέληξε ο σύμβουλος της ΛΑΡΚΟ
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί για το ίδρυμα Μποδοσάκη , κατόπιν έρευνας μας διαπιστώσαμε ότι, δίνει πολλές υποτροφίες σε παιδιά των εργαζομένων του ομίλου ΛΑΡΚΟ.
Το Ελληνικό Φαινόμενο θα συνεχίσει το ρεπορτάζ για το τόσο σοβαρό θέμα με την ΛΑΡΚΟ Α.Ε που πάει όπως διαφαίνεται για ξεπούλημα, αφήνοντας πίσω χιλιάδες ανέργους σε όλη την Ελλάδα , όταν σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΚΑ οι ετήσιες παραγωγές για τα βασικά προϊόντα της μεταλλευτικής/μεταλλουργικής βιομηχανίας που αφορούν το νικέλιο (Νi), τη διετία 2011-2012, ήταν μια από τις ιστορικά παραγωγικότερες περιόδους για την ΛΑΡΚΟ ΓΜΜΑΕ, επετεύχθη άνοδος κατά 30% και πλέον της παραγωγής η οποία ανήλθε στο επίπεδο των 18.600 tn νικελίου από τα χαμηλά του 2010 (περίπου 14.000 tn Νi) και 2009 (ιστορικό χαμηλό των 8269 tn).
Ο ετήσιος κύκλος εργασιών για το 2012 ήταν 278,52 εκατ. Ευρώ (από 311,12 εκατ. ευρώ το 2011) με παράλληλη σημαντική αύξηση του όγκου πωλήσεων/εξαγωγών, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 40%, σε 18.594 τόνους (για το 2011) και 19.071 (για το 2012) δημιουργώντας ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων.
Εντούτοις, η υπό ιδιωτικοποίηση, εξαγωγική μεταλλευτική και μεταλλουργική εταιρεία, μοναδική βιομηχανία παραγωγής σιδηρονικελίου από δικά της κοιτάσματα σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία απασχολεί άμεσα ή έμμεσα περισσότερους από 1.000 εργαζομένους, επλήγη από τις αυξομειώσεις της διεθνούς τιμής του νικελίου, και το τελικό αποτέλεσμα της χρήσης 2012, προστιθεμένων των φόρων, ήταν καθαρές ζημιές 34,32 εκατ. ευρώ, έναντι αντίστοιχων κερδών 6,37 εκατ. ευρώ το 2011.
Η μεταλλουργική μονάδα της ΛΑΡΚΟ ΓΜΜΑΕ στη Λάρυμνα τροφοδοτήθηκε σε πρώτη ύλη αποκλειστικά με εγχώριο σιδηρονικελιούχο μετάλλευμα (λατερίτη) από τα μεταλλεία Ευβοίας, Αγίου Ιωάννη και Καστοριάς, η δε συνολική παραγωγή σιδηρονικελιούχου μεταλλεύματος ανήλθε σε 2,25 εκατ. tn (για το 2012) και 2,23 (για το 2011).
Παράλληλα η Λάρκο παρήγαγε και 268 χιλ tn Λιγνίτη (για το 2012) και 350 χιλ tn Λιγνίτη (για το 2011) από το λιγνιτωρυχείο Η εξορυκτική/μεταλλουργική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Στατιστικά δεδομένα 2011-2012. της στα Σέρβια Κοζάνης, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου διατέθηκε στην ηλεκτροπαραγωγή μέσω της ΔΕΗ ΑΕ.


 http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=ZkQwPx0iUko%3D&tabid=294



Aπο: elliniko-fenomeno.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους