- Μια απλή περιήγηση στον κόσμο των κυρίων Νομισμάτων αρκεί για να διαπιστώσει κανείς πως βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ιδιότυπος νομισματικός πόλεμος.
Αυτή η παγκόσμια.. αναταραχή των νομισματικών ισορροπιών, δημιουργεί την ανάγκη, μιας συνεκτικής και ομογενοποιημένης Ευρωζώνης με σταθερό νόμισμα.
Δε χρειάζεται να τονίσουμε πως η Γερμανία αποτελεί την πρώτη χώρα που θα επιθυμούσε κάτι τέτοιο. Η συνεχής πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου, κοστίζει στην οικονομία της. Πλήττονται οι εξαγωγές της, μιας και τα προϊόντα της γίνονται ακριβότερα, και μειώνεται η ανταγωνιστικότητά της.
Αξίζει να προσθέσουμε πως παράλληλα με τη μείωση της ισοτιμίας του ευρώ, μειώνεται και η τιμή του πετρελαίου, κάτι που επιφέρει δραματικές συνέπειες στην οικονομία της βιομηχανικής Γερμανίας.
Ως εκ τούτου, είναι σαφές πως οι αγορές θα στραφούν στην αγκαλιά, ενός πιο ασφαλούς νομίσματος, όπως είναι για παράδειγμα το δολάριο.
Το κόστος λοιπόν της σωτηρίας του Ευρώ αυτήν την στιγμή, είναι κατά πολύ χαμηλότερο για την Γερμανία, σε σχέση με το κόστος κατάρρευσης του κοινού νομίσματος.
Στο πλαίσιο αυτό, το πολιτικό ρίσκο που δημιουργείται από μία ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του Ευρώ, είναι τεράστιο. Το spill-over effect που θα προκαλέσει ένας τέτοιος κίνδυνος, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις χώρες του Νότου, δεν αφήνει πολλά περιθώρια.
Είναι σε κάθε περίπτωση προφανές πως θα γεννηθούν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας, στη χώρα που θα επιχειρήσει τη γενναία έξοδο.
Κανείς στην Ευρώπη δε θα ήθελε να ρισκάρει μια πυρηνική αλυσιδωτή αντίδραση.
Όπως υποστηρίζουν πολλοί αναλυτές, εάν το πουλόβερ αρχίσει να ξηλώνεται, τότε θα σκιστεί κάποια στιγμή όλο.
Τι προκαλεί όμως αυτήν την διάχυση του φόβου;
Από τη μία ηγεμονική διαχείριση της νομισματικής ένωσης από την πλευρά της Γερμανίας, μακρυά από κάθε έννοια αλληλεγγύης.
Από την άλλη η συμπεριφορά της Ελλάδας μέσα από την τακτική «μία κρύο, μία ζέστη». Ακόμα και με συμβολικούς όρους, τα ταξίδια στην Μόσχα και το Πεκίνο -την ίδια ώρα που λαμβάνει χώρα η πιο κρίσιμη σύσκεψη για το μέλλον της χώρας - στέλνουν διφορούμενα μηνύματα σε Βρυξέλλες και Βερολίνο.
Οι συναλλαγματικές μάχες είναι σε εξέλιξη και η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο, αυτού του ιδιότυπου νομισματικού πολέμου, ο οποίος έχει όλες τις προϋποθέσεις να μετατραπεί σε εμπορικό πόλεμο. Ήδη οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αποτελούν σε κάποιο βαθμό, μέρος του εμπορικού πολέμου.
Η Ευρώπη έχει με άλλα λόγια χίλιους λόγους για να διατηρήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Και η Ελλάδα έχει χίλιους λόγους για να μείνει μέσα.
Και εδώ ισχύει και πάλι η περίφημη ρήση για το Τανγκό. Χρειάζεται την βούληση και την ικανότητα και των δύο για να γίνει.
Toυ κ.Θ.Τριανταφύλλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου