Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Εργασιακά: Ποια μνημονιακά μέτρα λέει ότι θα «ξηλώσει» η κυβέρνηση


Ξανά στο προσκήνιο βρίσκονται εργασία και ασφαλιστικό. Επιμένει το υπουργείο στην υλοποίηση προεκλογικών δεσμεύσεων που όμως προσκρούουν στις απαιτήσεις των... 









θεσμών. Οι «κόκκινες γραμμές» και τα δημοσιονομικά ισοδύναμα. 
Μια σειρά παλιά και νέα μνημονιακά προαπαιτούμενα καθώς και διαρθρωτικά ορόσημα, και μάλιστα μονομερώς, προτίθεται να ξηλώσει το αμέσως επόμενο διάστημα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης.

Πρόκειται για μέτρα που για την κυβέρνησηαποτελούν είτε κόκκινες γραμμές άμυνας (όσο παρωχημένη κι αν φαντάζει πλέον η έκφραση, μετά τις τόσες κόκκινες γραμμές που τράβηξαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις στις συζητήσεις τους με την τρόικα), είτε απλώς αγκάθια, στην όποια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης με τους πιστωτές.
Το κείμενο που παρουσίασε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ έκανε σαφή αναφορά στις μεταρρυθμίσεις τόσο των εργασιακών, όσο και του ασφαλιστικού, ενώ ακόμη και το κείμενο Μοσκοβισί που ήταν έτοιμος να αποδεχθεί ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης θα δέσμευε την ελληνική κυβέρνηση να έχει πλήρη χρηματοδότηση για οποιοδήποτε νέο μέτρο, χωρίς να αναστρέφει υπάρχουσες δεσμεύσεις, καθώς και να απέχει από μονομερείς ενέργειες.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη, κατά τις συναντήσεις των τεχνοκρατών στις Βρυξέλλες, που διακόπηκαν ή ολοκληρώθηκαν την Κυριακή το βράδυ, οι εκπρόσωποι των θεσμών έθεσαν μετ' επιτάσεως το αίτημα της μείωσης των κατώτατων μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Θέμα το οποίο απέρριψε άμεσα η κυβέρνηση, όπως άλλωστε και το αντίστοιχο αίτημα για περαιτέρω μείωση των συντάξεων.

Το Euro2day.gr αποκάλυψε ότι και το ασφαλιστικό, ζήτημα άμεσα συνδεδεμένο με το δημοσιονομικό, μπήκε από την πίσω πόρτα στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των πιστωτών και δεν φαίνεται πως μπορεί να βγει εύκολα.
Αντίθετα, η κυβέρνηση αρνείται να συζητήσει οποιαδήποτε νέα παρέμβαση στα εργασιακά, εκτός βέβαια από αυτές που αναμένεται να προωθήσει άμεσα στο κοινοβούλιο ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε χθες, μπροστά στο σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στο νομοσχέδιο που θα βάλει τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα που δημιούργησε η τρόικα.

Κεντρικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι η "αποκατάσταση του ευρωπαϊκού κεκτημένου" το οποίο γκρεμίστηκε με το καταστροφικό πέρασμα του νεοφιλελεύθερου μνημονιακού τυφώνα και την αποδόμηση του εργατικού δικαίου.
Εντός της επόμενης εβδομάδας υποστηρίζεται ότι θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνονται μονομερείς παρεμβάσεις χωρίς άμεσο δημοσιονομικό κόστος.
Το νομοσχέδιο που ήδη καταρτίζεται στο υπουργείο Εργασίας προβλέπει τη συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) και τους κοινωνικούς εταίρους στις εξής αλλαγές:

-Αποκατάσταση του καθεστώτος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
-Επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων, οι οποίες θα ισχύουν ακόμη και για εργοδότες που δεν είναι μέλη των οργανώσεων που τις υπογράφουν, ενώ θα υπερισχύουν έναντι των ατομικών και των επιχειρησιακών συμβάσεων.
-Ξεπάγωμα των τριετιών.
-Επαναλειτουργία του θεσμού της Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Νέα νομοθεσία προωθείται και για τις απολύσεις, ατομικές και ομαδικές, για τη λειτουργία του Ανώτατου Συμβουλίου Απασχόλησης καθώς και τη δυνατότητα έγκαιρου, προδικαστικού ελέγχου της καταχρηστικότητας ή της νομιμότητας της απόλυσης. Διατάξεις ετοιμάζονται και για τον περιορισμό των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Το ασφαλιστικό ξανά στο κάδρο

Άμεσες συνέπειες στο δημοσιονομικό θα έχουν οι μονομερείς ενέργειες που προωθούνται στο ασφαλιστικό, με κυρίαρχη την κατάργηση της πολυσυζητημένης ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία, σύμφωνα με την οποία θα μπει τέλος στις συνεχείς (ανά τρίμηνο) μειώσεις συντάξεων. Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης δήλωσε χθες, ότι παρά τις όποιες ενστάσεις, οι επικουρικές συντάξεις δεν θα μειωθούν, με νομοθετική ρύθμιση η οποία δεν αποκλείεται να κατατεθεί στη βουλή, ακόμη και σήμερα. Το δημοσιονομικό κόστος μιας τέτοιας ενέργειας εκτιμάται στα 360 εκατ. ευρώ και με βάση πηγές θα καλυφθεί πιθανότατα από τον ειδικό λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ, στον οποίο υπάρχουν ήδη 450 εκατ. ευρώ που προέρχονται από τις ειδικές εισφορές που έχουν επιβληθεί στις επικουρικές συντάξεις.
Σήμερα, ο κ. Στρατούλης αναμένεται να υπογράψει εγκυκλίους με μικρό δημοσιονομικό κόστος, μεγάλο όμως κοινωνικό αντίκτυπο, για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη ανέργων και ανασφάλιστων. Συγκεκριμένα, οι εγκύκλιοι αφορούν την παράταση για ένα χρόνο της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης όσων κατά τον προηγούμενο χρόνο είχαν πάνω από 50 ένσημα καθώς και τη συνέχιση της πλήρους υγειονομικής κάλυψης των ανασφάλιστων υπερήλικων, των οποίων η σύνταξη από τον ΟΓΑ είχε διακοπεί.
Εντός του επόμενου διαστήματος, η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναμένεται να καταρτίσει και τις διατάξεις που προβλέπουν την καταβολή της 13ης σύνταξης σε 1,2 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε 540 εκατ. ευρώ και πηγές από την κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα βρεθούν από τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Μονομερής ενέργεια θεωρείται τέλος και η νέα ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που αναμένεται να παρουσιαστεί αύριο από τους συναρμόδιους υπουργούς. Πρόκειται για βελτιωτικές παρεμβάσεις, σε μια εξίσου... μονομερή ρύθμιση, που ισχύει από τα μέσα Νοεμβρίου του 2014 και ενώ στην ουσία είχαν διακοπεί οι διαπραγματεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης με την τρόικα.


Ρούλα Σαλούρου 



Απο:  euro2day.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους