Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

«ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ» Πάλεψαν για το δίκιο τους, έκαναν ένα βήμα μπροστά


Κάτω από την πίεση του απεργιακού αγώνα η εταιρεία έκανε βήμα πίσω


ΛΑΡΥΜΝΑ (αποστολή του «Ρ»).--«Απεργία για το δίκιο μας». Κάτω από αυτό το σύνθημα, γραμμένο στο πανό τους, έδωσαν τη μάχη για τα δεδουλευμένα τους οι εργαζόμενοι στις «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες» στη Φθιώτιδα. Χτες, η πολυήμερη απεργιακή κινητοποίηση απέφερε τα πρώτα αποτελέσματα.Στη συνάντηση με τους απεργούς, παρουσία αντιπροσωπείας του Συνδικάτου Τροφίμων Φθιώτιδας και της Ομοσπονδίας του κλάδου, η διοίκηση της επιχείρησης δεσμεύτηκε να καταβάλει μέχρι το τέλος του μήνα την τρέχουσα μισθοδοσία, να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει την αποπληρωμή των οφειλομένων, που φτάνουν ακόμα και περισσότερους από 10 μήνες. 








Οι εργαζόμενοι, επίσης, απέσπασαν προφορική δέσμευση για την επαναφορά των απολυμένων στη δουλειά με τις πρώτες ανάγκες που θα προκύψουν σε εργατικό δυναμικό.
Μετά από την εξέλιξη αυτή, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν στη Γενική τους Συνέλευση, που έγινε με τη μαζική συμμετοχή εργαζομένων από όλες τις μονάδες της επιχείρησης σε Λάρυμνα και Τραγάνα, αναστολή των κινητοποιήσεων. Υπογράμμισαν παράλληλα την ανάγκη να παραμένουν σε επιφυλακή και ετοιμότητα, να μη δείξουν καμιά επανάπαυση. «Το δρόμο μας τον μάθαμε πλέον», ανέφερε χαρακτηριστικά εργαζόμενος που πήρε το λόγο. «Είναι ο δρόμος της οργανωμένης πάλης, μέσα από το σωματείο».



Παράλληλα, το Σωματείο και η Ομοσπονδία έχουν ζητήσει τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας για τους εργαζόμενους της επιχείρησης σε όλη την Ελλάδα. Επιπλέον, η Ομοσπονδία έχει υποβάλει αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών ώστε να προβλεφθούν φορολογικές απαλλαγές για τους εργαζόμενους που θα φορολογηθούν για εισοδήματα που δεν έχουν λάβει. Για τα αιτήματα αυτά εκκρεμεί η απάντηση των αρμόδιων υπουργείων.Η μεγαλύτερη παρακαταθήκη που αφήνει η απεργιακή κινητοποίηση είναι η συσπείρωση των εργαζομένων, η οργάνωσή τους. Είναι, όπως είπαν οι ίδιοι, ότι έμαθαν να στέκονται σαν μια γροθιά και να παλεύουν με το κεφάλι ψηλά.
Αλληλεγγύη από σωματεία και φορείς
Στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν μαζικά την περασμένη Κυριακή σωματεία και φορείς της Φθιώτιδας, που συγκεντρώθηκαν τόσο στις μονάδες της επιχείρησης στην Τραγάνα όσο και στη Λάρυμνα για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους. Με ανακοινώσεις στήριξης, ψηφίσματα συμπαράστασης, αλλά και συγκέντρωση βοήθειας για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, έστειλαν μήνυμα πως ο αγώνας που δίνουν στις «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες» πρέπει να γίνει υπόθεση του λαού της περιοχής.
Αγωνιστικό χαιρετισμό στους απεργούς απηύθυνε το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας: «Είστε ήδη νικητές με την οργανωμένη καθολική σας συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση. Είστε ήδη νικητές με το γύρισμα της πλάτης στα ψευτοδιλήμματα και την προσπάθεια απεργοσπασίας της εργοδοσίας. Εχετε γίνει φάρος σε εργαζόμενους σε άλλες εταιρείες της περιοχής που βιώνουν τα ίδια προβλήματα», σημειώνει.
Σε ανακοίνωσή τους το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΚΟ ΑΕ - ΠΕΛΑΣΓΙΑ και το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου Φθιώτιδας, ανάμεσα σε άλλα, τονίζουν: «Η δική σας αποφασιστική πορεία παραδειγματίζει και δίνει κουράγιο στους εργαζόμενους με προβλήματα παρόμοια με τα δικά σας. Για τούτο είναι υπόθεση όλης της εργατικής τάξης».
Η Ενωση Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Αταλάντης επισημαίνει πως ο εχθρός των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων είναι κοινός: «Αυτοί που αφήνουν απλήρωτους τους εργάτες, για να κερδίζουν ολοένα και περισσότερα, από τον πλούτο που εκείνοι παράγουν με τον ιδρώτα τους. Αυτοί αφήνουν και εμάς χωρίς δουλειά, οδηγούν όλο και περισσότερους συναδέλφους να κατεβάζουν ρολά, να βάζουν λουκέτο, να μένουν ανασφάλιστοι, αυτοί και οι οικογένειές τους, μην μπορώντας να αντεπεξέλθουν στις υπέρογκες εισφορές του ΟΑΕΕ».
«Για να κερδίζουν περισσότερα οι βιομήχανοι και οι επιχειρηματίες αφήνουν απλήρωτους και εξαθλιωμένους τους εργαζόμενους, για να κερδίζουν περισσότερα αφήνουν απλήρωτους και εμάς ή αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα μας», τονίζει ο Ενωτικός Αγροτικός Σύλλογος Λοκρίδας.

Την αλληλεγγύη του εξέφρασε και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Φθιώτιδας. Καθημερινό «παρών» στον απεργιακό αγώνα έδωσε και η Ομάδα Λοκρών της ΟΓΕ ενώ η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει ζητήσει να συζητηθεί το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λοκρών.











 Απο: rizospastis.gr








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους