Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Σχέδιο δράσης του ΟΗΕ για να γίνει καλύτερος ο κόσμος σε 15 χρόνια


Στη σύνοδο του ΟΗΕ την Παρασκευή, οι ηγέτες του κόσμου υιοθέτησαν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φτώχειας, της ανισότητας και της κλιματικής αλλαγής το οποίο θα εφαρμοστεί στα επόμενα 15 χρόνια.













Η σύνοδος θα διαρκέσει ως αύριο Κυριακή και θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 150 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Στα πλαίσια αυτής, τέθηκαν 17 στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης οι οποίοι πρέπει να υλοποιηθούν ως το τέλος του 2030.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν τόνισε ότι «Πρέπει να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε αμέσως». Και για αρχή «ζήτησα από όλες τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν τον Δεκέμβριο στο Παρίσι μια ολοκληρωμένη και ισχυρή συμφωνία για το κλίμα».

Από την πλευρά της η νεαρή Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι κάλεσε τις κυβερνήσεις «να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για εκπαίδευση για όλους».

ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ συνέστησε «να αντιμετωπιστούν οι αιτίες» της μαζικής εξόδου προσφύγων «που φεύγουν εξαιτίας του τρόμου και της βίας», υπογραμμίζοντας ότι η ειρήνη είναι «απαραίτητη προϋπόθεση» για την ανάπτυξη.



Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έστρεψε το θέμα «στην εξέχουσα θέση που κατέχει η κλιματική αλλαγή» στους στόχους και εξέφρασε την ελπίδα «οι αναπτυγμένες χώρες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους».

Πρωταρχικός στόχος της συνόδου πάντως είναι «η εξάλειψη της φτώχειας σε κάθε της μορφή», καθώς και να διασφαλιστεί η πρόσβαση όλων στην εκπαίδευση και την υγεία, να καταπολεμηθούν οι αυξανόμενες ανισότητες, να προωθηθούν τα δικαιώματα των γυναικών και η καλή διακυβέρνηση και να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Κάθε χώρα θα είναι ελεύθερη να εφαρμόσει ή όχι τους στόχους και θα επιλέξει η ίδια τον τρόπο να το κάνει.

Εξάλλου, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να βρεθούν 3,5 ως 5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τα επόμενα 15 χρόνια για τη χρηματοδότησή του.




Απο: Tromaktiko






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους