Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Μαύρα σύννεφα (ξανά) μαζεύονται πάνω από την Ελλάδα

Μια μεγάλη καταιγίδα, βίαια, σκοτεινή και θορυβώδης, διαπέρασε την Ελλάδα, βροντές και αστραπές έσκισαν τον ουρανό. Μετά τις γενικές εκλογές της Κυριακής δεν έμεινε απαρατήρητη: οι αθηναίοι είδαν στο καιρικό φαινόμενο μια τέλεια μεταφορά, έναν οιωνό ίσως, πως το παλιό επιτέλους ξεπλενόταν.







«Οι άνθρωποι ψήφισαν για την αλλαγή, για αυτό που πίστευαν πως θα ήταν ένα καινούριο ξεκίνημα» είπε ο Λευτέρης Παυλής, ιδιοκτήτες αλυσίδας εστιατορίων στο κέντρο της Αθήνας. «Ψήφισαν για να δώσουν στον Αλέξη Τσίπρα μια δεύτερη ευκαιρία, κάτι που λέει πολλά για την κατάσταση της αντιπολίτευσης.»



Παρ’ όλα αυτά, η θριαμβευτική επιστροφή στην εξουσία από τον νεαρό αριστεριστή και το κόμμα του, με την υπόσχεση να ανατρέψουν την παλιά τάξη πραγμάτων της διαφθοράς, της αναξιοκρατίας και των παγιωμένων συμφερόντων, δεν απασχολούσε πολλούς. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η καθημερινή ζωή.



«Υπάρχουν προβλήματα» αναστέναξε ο Βαγγέλης Ευαγγελίδης, ο οποίος πουλά ξηρούς καρπούς στους στενούς δρόμους κάτω από την αρχαία Ακρόπολη. «Πολλά προβλήματα. Θα μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να τα λύσει;» ανασήκωσε τους ώμους του. «Ας το ελπίσουμε.»



Σχεδόν έξι χρόνια από το ξεκίνημα της χειρότερης οικονομικής κρίσης τους στη σύγχρονη εποχή, οι έλληνες είναι εξουθενωμένοι, κουρασμένοι από την αυτο-εξέταση, φθαρμένοι από την οικονομική και την πολιτική αβεβαιότητα και τις στερήσεις της λιτότητας.



Στους δρόμους τη Δευτέρα, έξω από τις τράπεζες, τα περίπτερα και τα μαγαζιά το κλίμα ήταν, αν μη τι άλλο, μελαγχολικό. «Ποιες εκλογές» ρώτησε ο Παναγιώτης Κατσάνος, ιδιοκτήτης περιπτέρου στην οδό Μητροπόλεως στην κεντρική Αθήνα.



Από τις 7 το πρωί μέχρι τη 1 το απόγευμα, περίπου 150 άτομα είχαν περάσει για να πουν «καλημέρα», να αγοράσουν τσιγάρα, εφημερίδες και αναψυκτικά. Ούτε ένας δεν αναφέρθηκε στις εκλογές. «Σας το λέω: ούτε ένα άτομο» τόνισε. «Κανείς δεν ενδιαφέρεται, επειδή το αίσθημα είναι πως όλοι είναι ίδιοι, όλοι λένε ψέματα, οπότε ποια η διαφορά;»



Στους πάγκους των λαχανικών στην οδό Αθηνάς, οι πωλητές επανέλαβαν αυτήν την άποψη. «Δέκα άνθρωποι έχουν έρθει σήμερα το πρωί για να τους ζυγίσω ελιές» είπε ο Τάσος Κουνουπιώτης. «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που τα χρήματα είναι τόσο λίγα. Οι πολιτικοί και η πολιτική ανήκουν σε έναν άλλον κόσμο.»



Ήταν ξεκάθαρο καθώς οι εφορευτικές επιτροπές συγκέντρωναν το αποτέλεσμα των εκλογών πως η απάθεια των ψηφοφόρων – η δύναμη πίσω από ένα ποσοστό αποχής που έφτασε στο ιστορικά υψηλό του σχεδόν 44% - έχει γίνει πλέον κυρίαρχο χαρακτηριστικό της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Ο Τσίπρας είναι ο πέμπτος πρωθυπουργός που εκλέχθηκε από το ξεκίνημα της κρίσης. Κερδίζοντας το στοίχημα για μια νέα, τετραετή εντολή, έχει αναδυθεί ως διακεκριμένο πρόσωπο της ελληνικής πολιτικής ζωής, όμως για πολλούς ανθρώπους η νίκη του δεν αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες τους.



Αυτό, λένε οι αναλυτές, θα κάνει την πραγματοποίηση των δρακόντειων μεταρρυθμίσεων που απαιτούν οι πιστωτές σε αντάλλαγμα για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ ακόμη πιο δύσκολη. Οι πρόωρες εκλογές αναφέρθηκαν ελάχιστα στις περικοπές δαπανών και τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει τώρα να ξεκινήσει η νέα κυβέρνηση. Μία ελληνική χρεοκοπία και η αποβολή από την ευρωζώνη θα αποτελέσει και πάλι απειλή εάν δεν εφαρμοστούν.



«Ήταν απίστευτο που ένας άνθρωπος που πρόδωσε κάθε υπόσχεση που έκανε ποτέ, που κυβέρνησε σε μια περίοδο που οι τράπεζες έκλεισαν και επιβλήθηκαν κεφαλαιακοί έλεγχοι, που έπαιξε τόσο μεγάλο ρόλο στην επιδείνωση της οικονομίας, εκλέχθηκε πάλι τόσο θεαματικά» είπε ο Παυλής. «Οι έλεγχοι έχουν χαλαρώσει, πράγματι, όμως κάθε μικρή επιχείρηση περνάει πολύ δύσκολη περίοδο» είπε μελαγχολικά.



Ωστόσο, είπε, είναι αναμφισβήτητο πως η είναι πλέον η εποχή του Τσίπρα στην Ελλάδα.



«Έχει υποσχεθεί πως ο ήλιος θα λάμψει. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που ελπίζουν πως η σημερινή καταιγίδα δε θα είναι η πρώτη του αθετημένη υπόσχεση.»




Aπο:  sofokleous10.gr











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους