Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Γιατί τα μέταλλα "λυγίζουν" παγκοσμίως


Η πτώση των τιμών των μεταλλευμάτων που προκαλείται κυρίως από τη μειωμένη ζήτηση από την Κίνα έχει πλήξει τον εξορυκτικό κλάδο. Εταιρίες κολοσοί καλούνται να αντιμετωπίσουν... την επιβράδυνση που πλήττει την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
"Θύματα" της κρίση η... 









BHP Billiton που είναι μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο με έδρα το Λονδίνο, η Rio Tinto, η Fortescue Metals από την Αυστραλία και η Vale της Βραζιλίας. Τα κέρδη τους έχουν πληγεί από την ασθενέστερη ζήτηση που προέρχεται από την Κίνα με αποτέλεσμα η Rio Tinto το α΄εξάμηνο να έχει καταγράψει πτώση κατά 82%, η Fortescue κατά 88% και η BHP κατα 86%.

Και φυσικά, όλοι ακολουθούν την πεπατημενη: περικοπές θέσεων εργασίας και των λειτουργικών δαπανών .

Ο χάλυβας

Σοβαροί τριγμοί πλήττουν και την βιομηχανία χάλυβα σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ευρώπη, οι απώλειες των θέσεων εργασίας είναι σημαντικές , ενώ μεγάλες περικοπές θα γίνουν και σε Ν.Κορέα και Ταϊλάνδη. Αλώβητη δεν μένει ούτε η Κίνα.Η TATA που αποτελεί την διάδοχο εταιρεία της Βρετανικής Βιομηχανίας Χάλυβα από τις υψικαμίνους της οποία έβγαινε η μισή παραγωγή χάλυβα παγκοσμίως βρίσκεται υπο έντονη πίεση καθώς έχει να αντιμετωπίσει εκτός των άλλων και τις φθηνές εισαγωγές από την Κίνα.



Οι εισαγωγές φθηνότερου χάλυβα από την Κίνα έχουν τετραπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια επηρεάζοντας την κατάσταση στην Ευρώπη. Μάλιστα , δεν είναι λίγοι οι ευρωπαίοι αναλυτές που υποστηρίζουν ότι η κινέζικη παραγωγή χάλυβα επιδοτείται. Αυτό αποσταθεροποιεί τη βιομηχανία στη Βρετανία αλλά και σε άλλες χώρες

Ψευδάργυρος

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι εταιρίες που ασχολούνται με την εξόρυξη και εμπορία ψευδαργύρου. Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι στη μείωση της εξόρυξης ψευδάργυρου προχωράει η Glencore.Η μεταλλευτική εταιρεία θα περιορίσει κατά 500.000 τόνους την ετήσια παραγωγή, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 4% του συνόλου της παγκόσμιας παραγωγής.Τα ορυχεία που θα επηρεαστούν βρίσκονται στην Αυστραλία, όπου θα χαθούν 535 θέσεις εργασίας, σε Νότια Αφρική και Καζακστάν.

Οι τιμές του ψευδάργυρου βρίσκονται σε χαμηλά πέντε ετών, καθώς ακολουθούν την πτωτική πορεία του συνόλου των εμπορευμάτων.




Απο: Tromaktiko









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους