Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

«Τα Capital Control θα φύγουν μαζί με τον Αλέξη…»

                                                           Του  Χρηστου Κωνστα
«Η Ελληνική Κοινωνία έχει βυθιστεί στη νάρκωση. Όπως ακριβώς ο ασθενής πριν από μία μεγάλη και δύσκολη χειρουργική επέμβαση. Όταν θα ξυπνήσει, η εγχείριση θα έχει ολοκληρωθεί και οι πόνοι θα είναι αφόρητοι. Είναι τότε που η ελληνική κοινωνία θα κάνει τις τελικές της πολιτικές επιλογές ανάλογα και με το αποτέλεσμα της επέμβασης. Γι’ αυτό, λοιπόν, προβλέπω ότι τα Capital Control θα φύγουν μαζί με τον Αλέξη από την Ελλάδα…»







Με τα λόγια αυτά περιέγραψε, εμπειρότατος τραπεζίτης -με διεθνή απήχηση- την κατάσταση αφασίας …με την οποία (δεν) αντιδρούν οι Έλληνες πολίτες στο κύμα της παράλογης υπερ-φορολόγησης, της κομματοκρατίας στη δημόσια διοίκηση, της αυθαιρεσίας και κυβερνητικής αναποτελεσματικότητας, μετά τις εκλογές.

Κουρασμένος, ταλαιπωρημένος, απογοητευμένος, τραυματισμένος και χωρίς αποθέματα αισιοδοξίας, ο Έλληνας πολίτης, παρακολουθεί σήμερα, βωβός, την απίστευτη ιδεοληπτική ανικανότητα της κυβέρνησης που ίδιος επέλεξε -επιβεβαιώνοντας την επιλογή του, όχι μία αλλά 4 φορές, από τον Ιούνιο του 2014-  για να διαχειριστεί την μιζέρια της 7χρονης βάναυσης οικονομικής ύφεσης.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, που η ίδια η Κυβέρνηση, δια στόματος του Αν. Υπουργού  Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη στη Βουλή, «προβλέπει» τώρα ότι ο έλεγχος των ταμειακών ροών στο τραπεζικό μας σύστημα, τα περιβόητα Capital Controls, θα αρθούν όχι σύντομα όπως έλεγαν άλλοι Υπουργοί, αλλά μετά τον Ιούνιο του 2016.
Ο χρονικός ορίζοντας που επέλεξε ο κ. Χουλιαράκης έχει τη σημασία του.

Λογικά, δεν υπάρχει λόγος διατήρησης των Capital Control μετά την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη νομοθετική διευθέτηση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Όλα αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί σύντομα, έστω και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016.

Μέχρι το καλοκαίρι όμως του 2016 και καθώς θα ολοκληρώνεται ο πρώτος χρόνος διακυβέρνησης της Δεύτερη Φορά Αριστεράς Διακυβέρνησης, οι Έλληνες πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν.
Να διακρίνουν και να συγκρίνουν διαφορές.

Να προκρίνουν λύσεις και επιλογές.
Δεν θα υπάρχουν πλέον άλλες «μαγικές λύσεις» και υποσχέσεις. Δεν θα υπάρχει η θολή υπόσχεση της «διαγραφής χρέους».
Η Κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι τότε, το καλοκαίρι του 2016, η κλεψύδρα με τους κόκκους ελπίδας θα έχει τελείως αδειάσει.
Η αναπόφευκτη πολιτική σύγκρουση προφανώς θα αυξήσει την πολιτική αβεβαιότητα.
Επομένως μέχρι τότε, οι έλεγχοι στη ροή τραπεζικών κεφαλαίων θα πρέπει να διατηρηθούν.   

Γι’ αυτό άλλωστε ο εμπειρότατος τραπεζίτης προέβλεψε χωρίς δισταγμό, ότι «τα Capital Control θα φύγουν μαζί με τον Αλέξη…»





Αποψεις 

 Χρηστου Κωνστα










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους