Μια πολύ δύσκολη εξίσωση, αυτή των υπέρογκων χρεών της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ, χρέη που κάθε μήνα διογκώνονται, καλείται να λύσει η διοίκηση της ΔΕΗ αλλά και η νέα διοίκηση της μοναδικής βιομηχανίας νικελίου στην Ευρώπη.
Η διοίκηση της ΔΕΗ βρίσκεται με τη ΛΑΡΚΟ σε διπλή διαπραγμάτευση...
μια και τα χρέη της εταιρείας, που είναι και από τις πιο ενεργοβόρες βιομηχανίες, καθημερινά συσσωρεύονται και η ΔΕΗ δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει την υπό κρατική διοίκηση ΛΑΡΚΟ έξω από το κάδρο των απαιτήσεών της, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν μια βιομηχανία να καταναλώνει ενέργεια χωρίς να πληρώνει.
Την ίδια ώρα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, αν και η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας δεν είναι στο πακέτο των προαπαιτούμενων, οι θεσμοί πιέζουν για ριζικές λύσεις, δηλαδή ή σχέδιο βιώσιμης λειτουργίας ή… λουκέτο.
Τα χρέη της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ ανέρχονται σε περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά ένα ποσό εξοφλείται μέσω λιγνίτη, με την παραχώρηση, δηλαδή, ποσοτήτων λιγνίτη στη ΔΕΗ από το λιγνιτωρυχείο που έχει η βιομηχανία στα Σέρβια. Στη διαιτησία βρίσκεται το θέμα της ρύθμισης των χρεών της εταιρείας για την περίοδο από 1 Ιουλίου 2010 έως και 31 Δεκεμβρίου 2013, ενώ σε απευθείας διαπραγμάτευση βρίσκεται η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, χωρίς ορατή λύση προς το παρόν, για τα τρέχοντα χρέη που συσσωρεύονται κάθε μήνα.
Να σημειωθεί ότι αντικείμενο διαιτησίας είναι ο καθορισμός της τιμής της κιλοβατώρας, από το ύψος της οποίας εξαρτάται η βιωσιμότητα της μεταλλουργίας νικελίου.
Μια ακόμα δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση είναι και το θέμα των κρατικών ενισχύσεων προς τη ΛΑΡΚΟ, αφού η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν έχει ενημερώσει ότι ξεκινάει διαδικασίες για την ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ μέσω της παραπομπής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Για το θέμα έχει προσφύγει και η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, που αμφισβητεί ότι η αύξηση, για παράδειγμα, του μετοχικού κεφαλαίου μπορεί να θεωρηθεί κρατική ενίσχυση.
Σύμφωνα με τη ΛΑΡΚΟ, το μεγαλύτερο πρόβλημα της εταιρείας είναι η χαμηλή τιμή του σιδηρονικελίου, που έχει φτάσει στα περίπου 9.000 ευρώ ο τόνος, τιμή που είναι η χαμηλότερη της δεκαετίας.
Την ίδια στιγμή οι τρέχουσες οφειλές της εταιρείας προς τη ΔΕΗ υπολογίζονται σε 5 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα, εκ των οποίων η ΛΑΡΚΟ σε συμφωνία με τη ΔΕΗ και σε σύνδεση με την τιμή του σιδηρονικελίου καταβάλλει περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα. Αυτό σημαίνει ότι πέρα από τα χρέη που έχουν συσσωρευθεί και εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η ΔΕΗ θα μπαίνει κάθε χρόνο μέσα από τη ΛΑΡΚΟ 30 εκατομμύρια ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η ΛΑΡΚΟ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα με χαρακτηριστικά κατανάλωσης αντίστοιχα του Αλουμίνιου. Η ετήσια κατανάλωση ανέρχεται σε περίπου 1.200 γιγαβατώρες (περίπου το 2,5% της ζήτησης), ενώ η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας συμμετέχει με πολύ υψηλό ποσοστό στο κόστος παραγωγής του νικελίου.
Απο: mag24.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου