Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΛΑΡΚΟ - ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ...

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΛΑΡΚΟ
  • Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ ΛΑΡΥΜΝΑ (ΣΕΛ)
  • Ένωση Εργαζομένων Εταιρίας «ΛΑΡΚΟ» Α.Ε. Μεταλλεία Ευβοίας
  • Σωματείο Εργαζομένων Μεταλλωρύχων ΛΑΡΚΟ ο «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ»
  • Σωματείο Εργαζομένων στα Λιγνιτωρυχεία Σερβίων της Εταιρίας «ΛΑΡΚΟ» Α.Ε.
  • Συνδικαλιστικό Σωματείο Εργαζομένων «ΛΑΡΚΟ» Α.Ε. (Αθήνα) 27/11/2015
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Την Δευτέρα 23/11/2015 πραγματοποιήθηκε συνάντηση όλων των Σωματείων με την Διοίκηση της ΛΑΡΚΟ.
Πρώτα από όλα ζητήθηκε από την Διοίκηση να πάρει θέση σχετικά με το θέμα των τελευταίων δόλιων δημοσιευμάτων που έχουν ως στόχο πρώτα την αμαύρωση της εικόνας της Εταιρίας στην κοινωνία και τους προμηθευτές της και εν συνεχεία την κατάρρευση και το κλείσιμό της.
Η απάντηση της Διοίκησης ήταν ότι εξαρχής δεν επιθυμούσαν να μπουν σε αυτό το παιχνίδι των δημοσιευμάτων διότι έτσι δημιουργείς περισσότερο κακό. Παρόλα αυτά έδωσαν ένα κείμενο σε δημοσιογράφο της Καθημερινής ως απάντηση των δημοσιευμάτων, το οποίο όμως παραποιήθηκε και παρουσιάστηκε με εντελώς διαφορετικό τρόπο στην εφημερίδα.
Η απάντηση των εργαζομένων σε αυτό ήταν δυναμική και απαίτησαν από την Διοίκηση να κινηθεί τόσο νομικά απέναντι σε αυτούς που διασπείρουν ανυπόστατα δημοσιεύματα όσο και επικοινωνιακά αποκαθιστώντας την αλήθεια με δικά της δημοσιεύματα.










Η διοίκηση δεν πρέπει να σιωπά όταν η εταιρία δέχεται επίθεση από παντού.
Η διοίκηση πρέπει να αντικρούσει τις επιθέσεις με οποιονδήποτε τρόπο προς πάσα κατεύθυνση.
Αν δεν το κάνει η Διοίκηση θα το κάνουμε οι εργαζόμενοι όπως μόνο εμείς ξέρουμε. ΔΥΝΑΜΙΚΑ και ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ.
Δεν θα επιτρέψουμε το κλείσιμο της εταιρίας από αυτούς που εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα.
Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να παίξει με τις ζωές μας.

Την ίδια στιγμή λοιπόν που εμφανίζονται αυτά τα δημοσιεύματα η μεγαλομέτοχος της εταιρίας Δ.Ε.Η. απειλεί με ξαφνικό θάνατο και κατέβασμα του διακόπτη λόγω των χρεών. Η Διοίκηση της Δ.Ε.Η. θα πρέπει να καταλάβει ότι αυτή η τακτική των απειλών εκτός του ότι έχει καταντήσει γραφική δεν λύνει τα προβλήματα αλλά τα διογκώνει. Κλείνοντας τον διακόπτη παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στο δικό μας εργοστάσιο ταυτόχρονα θα πρέπει να κλείσει και τον διακόπτη από ένα δικό της εργοστάσιο με άκρως ανεπιθύμητες επιπτώσεις. Ας αφήσει λοιπόν αυτό το παιχνιδάκι η κάθε διοίκηση της Δ.Ε.Η. και ας καθίσει στο τραπέζι με την ΛΑΡΚΟ να βρούνε την χρυσή τομή.
Η ΛΑΡΚΟ δεν είναι το μπακάλικο της γειτονιάς για να αντιμετωπίζεται έτσι. Είναι η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ευρώπη. Όποιος δεν το κατάλαβε ή κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει ενώ είναι μέτοχος της ΛΑΡΚΟ, πλανάται πλάνην οικτράν.

Η Διοίκηση ερωτήθηκε σχετικά με τις κινήσεις της στο θέμα της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και αν υπήρξαν συναντήσεις με την Διοίκηση της Δ.Ε.Η.. Η απάντηση ήταν ότι έχουν συσταθεί κάποιες επιτροπές και συνεχίζεται η διαπραγμάτευση ώστε να ορισθεί η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αγωνία τους και σχετικά με την οικονομική κατάσταση της εταιρίας και ρώτησαν την Διοίκηση τι προτίθεται να κάνει και ποια είναι τα σχέδιά της σε περίπτωση που η τιμή του Νικελίου παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.
Η Διοίκηση απάντησε ότι αυτή τη στιγμή επεξεργάζονται διάφορα σενάρια και δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε σαφή συμπεράσματα ώστε να φτιάξουν ένα πλάνο (business plan).
Σχετικά με την επιστροφή του Φ.Π.Α. η Διοίκηση απάντησε ότι από τα περίπου 18 Εκατομμύρια τα 10 έχουν συμψηφιστεί με υποχρεώσεις της εταιρίας προς το Δημόσιο και το υπόλοιπο είναι 8 Εκατομμύρια περίπου. Δεν δόθηκαν περαιτέρω διευκρινήσεις για το πότε θα απαιτηθεί αυτό το ποσό αλλά η Διοίκηση παρουσιάστηκε σίγουρη και επιβεβαίωσε ότι το «μαξιλαράκι» του Φ.Π.Α. θα χρησιμοποιηθεί από την εταιρία όταν χρειαστεί.
Εν συνεχεία σε ερώτηση σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα και την αντοχή της εταιρίας στον χρόνο, η Διοίκηση απάντησε ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος αλλά αν συνεχίσουν οι τιμές του Νικελίου να είναι χαμηλές θα αναγκαστούν να υλοποιήσουν κάποια από τα σενάρια που επεξεργάζονται. Κατά την διάρκεια της συζήτησης οι εργαζόμενοι προσπάθησαν πολλές φορές να εκμαιεύσουν κάποιο στοιχείο από τα πλάνα της Διοίκησης χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας αυτή την ώρα.
Μήπως το σενάριο είναι ένα και λέγεται ΜΕΙΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ όπως πολλά στελέχη διαδίδουν;
Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ είχαν πάντοτε ένα όπλο δυνατό στην φαρέτρα τους.
ΔΕΝ ΕΠΑΙΤΟΥΜΕ. ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ – ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ – ΠΟΥΛΑΜΕ – ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΣΤΕ.
Μην τολμήσει λοιπόν κανείς και μας πάρει αυτό το όπλο.

Η Διοίκηση ερωτήθηκε επίσης αν μέσα σε αυτά τα σενάρια υπάρχουν και οι διαθεσιμότητες του προσωπικού και απάντησε ότι η συγκεκριμένη λέξη «διαθεσιμότητες» δεν είναι στο λεξιλόγιό τους. Είναι ένα μέτρο που δεν πιστεύουν ότι είναι αποτελεσματικό και δεν προτίθενται να το εφαρμόσουν.
Σχετικά με το μεταλλείο της Εύβοιας και την απίστευτη ζημιά που έχει γίνει εκεί, διαφαίνεται ότι δεν υπάρχει κάποιο πλάνο ανάκαμψης ή διόρθωσης. 
Δυστυχώς ούτε η τωρινή ούτε η προηγούμενη Διοίκηση έχουν αποδώσει ευθύνες σε αυτούς που οδήγησαν το μεταλλείο στρατηγικής σημασίας για την παραγωγή της ΛΑΡΚΟ σε απαξίωση. Όλοι μαζί τώρα θα πρέπει να κάνουμε προσευχές και VOODOO για καλοκαιρία και ελαφρύ χειμώνα για να μην πάμε σε μείωση παραγωγής. Κατάντια πραγματική.
Δυστυχώς η συνάντηση δεν μας έκανε σοφότερους αλλά μάλλον δημιούργησε περισσότερα ερωτηματικά. Οι απαντήσεις που δόθηκαν δεν ήταν ικανοποιητικές. Με το τσιγκέλι και υπό την μορφή χρησμών οι όποιες απαντήσεις.

Δυστυχώς θα πρέπει σαν εργαζόμενοι να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας για άλλη μια φορά.

Ο κύκλος επαφών που προαναγγείλαμε συνεχίζεται.
Στις 26/11/2015 πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων των Σωματείων ΛΑΡΚΟ με την Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. 

Η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ήταν ξεκάθαρη.

Δυστυχώς τα πράγματα είναι δυσοίωνα και αυτό που βγήκε από την συνάντηση είναι ότι όλοι μας πρέπει να κινηθούμε γρήγορα διότι δρομολογούνται καταστάσεις.

Η Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ μας επεσήμανε ότι ουσιαστικά δεν γνωρίζει κάτι για την ΛΑΡΚΟ. Θεωρεί προφανώς ότι δεν έχει αλλάξει κάτι από τα σενάρια – σχέδια που υπήρχαν (Διχοτόμηση- Καλή & Κακή ΛΑΡΚΟ) και ότι ίσως τα πράγματα δρομολογούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Μας ξεκαθάρισε ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει κανένα ουσιαστικό ρόλο για την ΛΑΡΚΟ και την αξιοποίησή της, παρά μόνο κρατάει τις μετοχές της. Ήδη ζήτησε την παράδοση των μετοχών της ΛΑΡΚΟ στο Υπουργείο Οικονομικών ώστε να μην έχει καμία ανάμειξη με την ΛΑΡΚΟ, κάτι που μας δημιούργησε υποψίες.

Μας προέτρεψε να κινηθούμε άμεσα και να συναντηθούμε με τους Υπουργούς Οικονομικών & Περιβάλλοντος & Ενέργειας προκειμένου να συζητήσουμε το θέμα των Κρατικών Ενισχύσεων με τους αμιγώς αρμόδιους διότι αυτό τα θέμα είναι το κλειδί των οποιονδήποτε αρνητικών εξελίξεων για την εταιρία μας.


ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΑ ΑΛΛΑ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΛΥΣΗ
ΔΕΝ ΕΦΥΣΗΧΑΖΟΥΝΕ ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ

Οι προσπάθειές μας συνεχίζονται προκειμένου να επιτευχθούν οι παρακάτω συναντήσεις:
  1. Συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών
  2. Συνάντηση με τον Κο Σκουρλέτη και την Κα Τζάκρη
  3. Συνάντηση με το Κο Πρωθυπουργό.

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ


Α. ΚΟΡΕΤΖΕΛΟΣ
Τ. ΘΩΜΑΣ
Ι. ΦΟΥΡΤΑΚΑΣ
Π. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
Β. ΖΗΝΔΡΟΣ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους