Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Aνοίγει ο δρόμος για το νέο υπερ-ταμείο αποκρατικοποιήσεων

Φουλάρει τις μηχανές η κυβέρνηση - Τρέχει να προλάβει την ίδρυσή του ως τα τέλη του έτους - Ποια τα γνωστά και ποια τα γκρίζα σημεία του διαδόχου του ΤΑΙΠΕΔ - Στόχος να καταστεί ένα πλήρες ταμείο διαχείρισης του δημοσίου πλούτου της χώρας        
Μπορεί το επόμενο μεγάλο στοίχημα της ελληνικής κυβέρνησης να έγκειται στην επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος, ώστε να ανοίξει επισήμως ο διάλογος για την ελάφρυνση του χρέους, ωστόσο η Αθήνα "βάζει μπροστά τις μηχανές" και σε ένα ακόμη μέτωπο, όπως αυτό έγινε αντιληπτό το βράδυ της Δευτέρας, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.














Ο λόγος για το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, τον διάδοχο του ΤΑΙΠΕΔ ή, όπως έχει γίνει ευρέως γνωστό μετά τη συμφωνία του καλοκαιριού, το νέο υπερ-ταμείο αποκρατικοποίησεων των 50 δισ. ευρω.
Οι απαραίτητες νομοθετικού τύπου διαδικασίες για την ίδρυσή του πρέπει να δρομολογηθούν τάχιστα, με την Αθήνα να προσδοκά σε ολοκλήρωσή τους ακόμη και πριν τις εορτές των Χριστουγέννων.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών αναμένεται να εντατικοποιηθούν τις αμέσως επόμενες μέρες, ενώ το θέμα εκτιμάται πως θα συζητηθεί στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας 7 Δεκεμβρίου.

Το κυβερνητικό έργο προς αυτή την κατεύθυνση δεν θα είναι εύκολο, δεδομένου ότι, παρά τις εξαγγελίες για επιτάχυνση των διαδικασιών, η μορφή του νέου ταμείου - μαμούθ των αποκρατικοποιήσεων δεν έχει ακόμη κλειδώσει.

Το γενικό πλαίσιο παραμένει ακόμη θολό, με την κυβέρνηση να έχει γνωστοποιήσει μόνο βασικά στοιχεία της στρατηγικής της στο εν λόγω project, όπως:

- To νέο Ταμείο θα συσταθεί στις αρχές του 2016.
- Θα έχει έδρα στην Ελλάδα.
- Θα το διαχειρίζονται οι ελληνικές αρχές.
- Θα διέπεται από τους κανόνες του ελληνικού νομοθετικού πλαισίου περί ανωνύμων εταιρειών.
- Θα έχει μοναδικό μέτοχο το ελληνικό δημόσιο.

Βάσει των μέχρι στιγμής ενδείξεων, το νέο υπέρ - ταμείο δεν θα είναι απλά μια επέκταση του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να καταστεί ένα πλήρες ταμείο διαχείρισης του δημόσιου πλούτου της χώρας, στο οποίο θα περάσει κάθε κρατικό περιουσιακό στοιχείο που μέχρι σήμερα το διαχειρίζονται φορείς του δημοσίου. Αιχμή του δόρατος θα αποτελέσουν τα ακίνητα του δημοσίου.

Μέχρι ωστόσο να πάρει σάρκα και οστά το νέο ταμείο, το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά και αυτόνομα, προκειμένου να μην πάει για μια ακόμη φορά πίσω το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.




Απο: news247.gr






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους