Καμία συγκεκριμένη δέσμευση δεν ανέλαβε η κυβέρνηση απέναντι στους αγρότες εμμένοντας και στα φορολογικά αλλά και στα ασφαλιστικά μέτρα που προωθεί.
Στην κοινή συνέντευξη τύπου του υπουργού Εργασίας, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών αλλά και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, η μοναδική συγκεκριμένη αναφορά είχε να κάνει με την προοπτική –φυσικά υπό την αίρεση ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς...
- να υπάρξει μεγαλύτερη μεταβατικότητα όσον αφορά στην αύξηση των εισφορών των αγροτών. Ουσιαστικά ο κ. Κατρούγκαλος υπονόησε ότι σταδιακή αύξηση των εισφορών που βάσει του νομοσχεδίου θα πρέπει να γίνει μέχρι το 2019, μπορεί να πάει και αργότερα.
Κατά τα λοιπά, οι τρεις υπουργοί παρέθεσαν στοιχεία για να αποδείξουν είτε ότι οι αγρότες μπορεί να βγουν ακόμη και… ωφελημένοι από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση είτε ότι συνδράμουν ελάχιστα είτε στον προϋπολογισμό του ΟΓΑ είτε στον προϋπολογισμό του κράτους μέσω της φορολογίας που πληρώνουν:
1. Ο κ. Κατρούγκαλος ισχυρίστηκε ότι από τα 3,3 δις. ευρώ που είναι ο ετήσιος προϋπολογισμός του ΟΓΑ, από τις εισφορές τους προέρχεται ένα ποσό της τάξεως των 340 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, το 91% του προϋπολογισμού του ΟΓΑ καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
2. Ο κ. Κατρούγκαλος, ανέφερε ότι η μέση σύνταξη των αγροτών διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στα 172 ευρώ προσθέτοντας ότι θα … εξαφανιστεί μέχρι το 2027 αν δεν υπάρξει η μεταρρύθμιση.
3. Ο κ. Αλεξιάδης, υποστήριξε ότι ο μέσος φόρος που πληρώνει ο κάθε αγρότης είναι 350 ευρώ ενώ ο μέσος φόρος που καταβάλλει κάθε Έλληνας φορολογούμενος ξεπερνά τα 950 ευρώ.
4. Ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι για το 2017 θα υπάρξουν αγρότες που θα πληρώνουν και λιγότερες εισφορές. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ στην 4η ασφαλιστική κλάση για τους οποίους υποστήριξε ότι θα πληρώνουν 38 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς. Όσο για τους ασφαλισμένους στην 3η κλάση, ανέφερε ότι θα καταβάλλουν 129 ευρώ παραπάνω. Αυτά βέβαια τα οποία ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, ισχύουν μόνο για το 2017 καθώς για το 2018 και για το 2019, οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται ολοένα και υψηλότερο συντελεστή.
Ο κ. Αλεξιάδης υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει άμεσα φορολογικό νομοσχέδιο. Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι και η αύξηση του συντελεστή φορολογίας θα προχωρήσει κανονικά (σ.σ έχει προγραμματιστεί η αύξηση του συντελεστή στο 26% σταδιακά μέχρι το 2017) και η κατάργηση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών. Η μοναδική επιπρόσθετη φορολογική αλλαγή που προωθείται σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, είναι η αποσαφήνιση της έννοιας του αγρότη προκειμένου να μην δημιουργείται παράθυρο φοροδιαφυγής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου