Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2016

Ούτε βήμα πίσω οι αγρότες: Παραμένουν στα μπλόκα και τα ενισχύουν

Επί ποδός παραμένουν οι αγρότες, με τις συναντήσεις των εκπροσώπων των μπλόκων τους που είναι προγραμματισμένες για σήμερα Τρίτη να κρίνουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους σε όλη τη χώρα. Για τις 12 το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη νέα συνάντηση εκπροσώπων των αγροτών στο Συνεδριακό Κέντρο Σίνδου, ενώ σε σύσκεψη καλεί και η πανελλαδική συντονιστική επιτροπή μπλόκων για την οργάνωση και τον συντονισμό των κινητοποιήσεων.

Στο μεταξύ, τα Τέμπη έκλεισαν και τη Δευτέρα από τις 12 μέχρι τις 2 το μεσημέρι, αλλά και από τις 7 μέχρι τις 9 το βράδυ. Για σήμερα, λόγω της σύσκεψης της Θεσσαλονίκης, δεν έχει προγραμματιστεί κλείσιμο της κοιλάδας. Ωστόσο οι αγρότες αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και δεν αποκλείουν από την Τετάρτη κλιμάκωση του αγώνα τους.
Προσωρινό άνοιγμα του τελωνείου Προμαχώνα
Άνοιγμα του τελωνείου Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, πραγματοποίησαν οι συμμετέχοντες στο μπλόκο αγρότες, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το επ’ αόριστον κλείσιμο του τελωνείου ισχύει, αλλά εφόσον επικρατεί κυκλοφοριακό κομφούζιο στην άλλη πλευρά, θα ανοίγουν το πέρασμα.
Στο μεταξύ, σε επ’ αόριστον αποκλεισμό της εθνικής οδού που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Βέροια επί της Εγνατίας οδού στον κόμβο της Κουλούρας, προχώρησαν λίγο πριν τις 14.00 το μεσημέρι της Δευτέρας οι συμμετέχοντες σ’ αυτόν, αριθμώντας πάνω από 700 τρακτέρ. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών, σήμερα στις 10 το πρωί θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα του ΟΓΑ στη Θεσσαλονίκη, ενώ δήλωσε ότι «δεν θα συμμετέχουμε στη συνάντηση των μπλόκων στο συνεδριακό κέντρο στη Σίνδο, στις 12 το μεσημέρι».
Η πλειονότητα των οργανώσεων αγροτών προσανατολίζονται σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που οργανώνεται για τις 28 Ιανουαρίου 2016, ημέρα έναρξης της Διεθνούς Έκθεσης «Agrotica».
Στο πλαίσιο αυτό, και με δεδομένο τον αποκλεισμό των δρόμων τη Δευτέρα στις 19.00-21.00 στα περισσότερα σημεία που έχουν στηθεί μπλόκα, το πρόγραμμα των σημερινών αγροτικών κινητοποιήσεων περιλαμβάνει δίωρους αποκλεισμούς το μεσημέρι (12-14.00), με «μπλοκάρισμα» και των συνόρων της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, τα Σκόπια και την Αλβανία, αφού έχουν στηθεί μπλόκα στα τελωνεία Προμαχώνα, Δοϊράνης, Ευζώνων και Κρυσταλλοπηγής.
Η εικόνα στα μπλόκα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας
Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, είναι συγκεντρωμένα περισσότερα από 1.600 τρακτέρ, με το μπλόκο να ενδυναμώνεται διαρκώς και να ενισχύεται με διάφορες παραγωγικές και επαγγελματικές ομάδες.
Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1 η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν συμβολικά και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι, όχι για περισσότερο από μισή ώρα κάθε φορά. Σήμερα στις 12.00-14.00 το μεσημέρι, αναμένεται να κλείσει και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Καβάλας, σύμφωνα με τους αγροτοσυνδικαλιστές.
Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στο Νομό Δράμας. Στηδιασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στο δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα - και για ένα δίωρο, από τις 12 το μεσημέρι, θα κλείσουν και σήμερα συμβολικά το δρόμο, «εμποδίζοντας τους αυτοκινητιστές που επιθυμούν να περάσουν από το τελωνείο». Το δεύτερο μπλόκο είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι αυτό πηγαίνοντας για Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή.
Στον νομό του Κιλκίς, το μπλόκο αριθμεί περισσότερα από 450 τρακτέρ και βρίσκεται επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Πεστριτσίου. Στο μεταξύ, περισσότερα από 180 τρακτέρ έχουν κατασκηνώσει στο τελωνείο των Ευζώνων και τονίζεται ότι πρόκειται για το μπλόκο Πολυκάστρου Νομού Κιλκίς.
Στον Νομό Πιερίας έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην Κατερίνη, ενώ στο νομό Πέλλας ενώθηκαν τα μπλόκα και δημιούργησαν ένα νέο στην γέφυρα Αξιού -στα φανάρια Θεσσαλονίκης-, δυναμικότητας άνω των 1.300 τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων. Και στους δύο Νομούς, γίνονται συμβολικοί δίωροι αποκλεισμοί.
Στο Νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι και στα Βασιλικά ανατολικής Θεσσαλονίκης, και θα κάνουν και σήμερα, από τις 12.00 έως τις 14.00 μετά το μεσημέρι, συμβολικούς αποκλεισμούς.
Στον Νομό Χαλκιδικής έχουν στηθεί τρία μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, σταΝέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια.
Στα διόδια των Μαλγάρων υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα και αναμένεται να «μπλοκάρουν» τον δρόμο από τις 12 έως τις 14.00 το μεσημέρι και το απόγευμα από τις 19.00 μέχρι και τις 21.00 το βράδυ. Στο σημείο βρίσκονται από τη Δευτέρα περισσότερες από 100 νταλίκες, φορτηγά, ταξί και τουριστικά λεωφορεία.
Στον κόμβο Νησελίου, στην Εγνατία οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας,το μπλόκο αριθμεί πάνω από 600 τρακτέρ - και κατά τις ώρες 12.00-14.00 θα γίνει και σήμερα συμβολικός αποκλεισμός.
Μπλόκο αγροτών στήθηκε και στην εθνική οδό Φλώρινας - Έδεσσας στον κόμβο Αντιγόνου από τον δήμο Αμυνταίου και από τον Αγροτικό Σύλλογο Πύργων. Νέα μπλόκα έχουν δημιουργηθεί στη Δεσκάτη Γρεβενών και ενδυναμώνεται το μπλόκο στα διόδια στον Πολύμυλο Κοζάνης.
Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Κορίνθου – Πατρών
Αποκαταστάθηκε το βράδυ της Δευτέρας η κυκλοφορία στην εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών, καθώς και στις εθνικές οδούς Πατρών - Πύργου και Αντιρρίου - Ιωαννίνων, οι οποίες είχαν κλείσει νωρίτερα, λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων.
Ειδικότερα, οι αγρότες είχαν κλείσει την εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών στο ύψος του Αιγίου, την εθνική οδό Πατρών - Πύργου στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας και την εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων στο ύψος του Κεφαλόβρυσου, καθώς και στην γέφυρα του Ευήνου ποταμού, κοντά στο Μεσολόγγι.
Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία και στην Αθηνών – Λαμίας
Αποκαταστάθηκε λίγο μετά από τις 21.00 το βράδυ της Δευτέρας η κυκλοφορία στηνεθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, την οποία είχαν αποκλείσει οι αγρότες για περίπου μία ώρα στο 110ο χιλιόμετρο, στο Κάστρο Βοιωτίας.
Οι αγρότες απέσυραν τα τρακτέρ από τον εθνικό δρόμο και όπως δηλώνουν, θα επανέλθουν το μεσημέρι της Τρίτης με νέους αποκλεισμούς.

Aπο: Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους