Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

To big bang της Αδήλωτης Εργασίας

Η «διασφάλιση» του ύψους των σημερινών συντάξεων με το τέχνασμα της «προσωπικής διαφοράς» μέχρι το 2018, δεν είναι καθόλου τυχαία.Η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση εργατικού δυναμικού στην ιστορία της χώρας, με τη μαζική «αντικατάσταση» χιλιάδων εργαζομένων στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα που θα αποχωρήσουν μαζικά, με φθηνότερους-νεότερους στην ηλικία, ανασφαλείς και ανασφάλιστους- ξεκινά από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό.
Η διετία 2016-2018 είναι η χρονική περίοδος, κατά την οποία οι «παλαιοί εργαζόμενοι»









-δηλαδή αυτοί που μπήκαν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας κατά τη δεκαετία του ’80- θεμελιώνουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα και θα σπεύσουν άρον-άρον να συνταξιοδοτηθούν, ώστε να «κλειδώσουν» το ύψος, έστω και των σημερινών παροχών προτού εφαρμοστεί –από το 2018- το νέο καθεστώς του νόμου Κατρούγκαλου που προβλέπει:
  • Οριστική Κατάργηση του  ΕΚΑΣ
  • Δραματική μείωση έως κατάργηση των ΕΦΑΠΑΞ
  • Εξαφάνιση των ειδικών παροχών προς τους εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου τομέα
  • Μείωση των συντάξιμων αποδοχών.
Χιλιάδες εργαζόμενοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, στις τράπεζες και τις ΔΕΚ που ξεκίνησαν την καριέρα τους κατά τη «χρυσή» δεκαετία των μαζικών προσλήψεων, όσοι δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015, θα σπεύσουν τώρα να συνταξιοδοτηθούν για να γλυτώσουν ό,τι προλαβαίνουν από το εφάπαξ, τα μερίσματα και τις παροχές που δικαιούνται.
Νέοι και «φθηνοί» εργαζόμενοι
Στη θέση τους θα προσληφθούν νέοι εργαζόμενοι, με ψαλλιδισμένα ασφαλιστικά δικαιώματα, οι οποίοι, επιπλέον, θα έχουν σοβαρό κίνητρο να αποκρύπτουν τις πραγματικές τους αποδοχές, αφού με το καθεστώς του ν. Κατρούγκαλου όσο υψηλότερος είναι ο μισθός τόσο μικρότερο είναι το ποσοστό αναπλήρωσής του για τον υπολογισμό της σύνταξης.
Οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων που συναντήθηκαν την Πέμπτη με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου (ήταν η πρώτη τους συνάντηση με τον κ. Τσίπρα ως πρωθυπουργό) δεν είχαν λόγο να αρνηθούν την προσωρινή αύξηση των εισφορών, με αντάλλαγμα κάποια φορολογικά κίνητρα στον νέο αναπτυξιακό νόμο.
Με τη μέθοδο των «ατομικών συμβάσεων» που κατά κόρον εφαρμόζεται, πλέον, στον ιδιωτικό τομέα, οι εργοδότες θα μετακυλίσουν στους εργαζομένους το αυξημένο κόστος των εισφορών και, ταυτόχρονα, θα προσλαμβάνουν νέους που δεν θα έχουν αυξημένες ασφαλιστικές απαιτήσεις.
Από την πλευρά των δανειστών, η ευρωπαϊκή πλευρά του κουαρτέτου διαπιστώνει με ικανοποίηση την πλήρη προσαρμογή της ΠΦΑ κυβέρνησης στις απαιτήσεις τους για την κατάργηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων και την ένταξή στους στην «ομπρέλα» του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Όλοι στο ΙΚΑ, όπως απαιτούσαν οι θεσμοί
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όλοι οι εργαζόμενοι εντάσσονται στο ΙΚΑ, όπως ακριβώς απαιτούσαν οι θεσμοί: «All funds should be immediately brought together under IΚΑ, an umbrella entity which retains the responsibility for the management of the various funds…».
Γι’ αυτό, άλλωστε, οι κ.κ. Γιούγκερ και Μοσκοβισί έχουν διαμηνύσει στα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο πρέπει να υπερψηφιστεί «τουλάχιστον από 220 βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου», ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή του και από μελλοντικές κυβερνήσεις.


Aπο: toxrima.gr






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους