Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Προβληματισμός και θυμός από τους εργαζόμενους σε αυτή για την στάση Ψαθά

                                         Αναδημοσίευση απο eviawelle.gr

Επιπλέον «χτύπημα» το όχι του Δ.Σ. στον Δήμο μας για τις δειγματοληψίες στην εταιρία Λάρκο.

Όπως τουλάχιστον όλες ο πληροφορίες τείνουν, το μέλλον της εταιρίας Λάρκο φαντάζει δυσοίωνο στο εγγύς μέλλον, εάν δεν αναληφθούν πρωτοβουλίες σε επίπεδο κυβέρνησης, ώστε η εταιρία να μείνει ανοιχτή.
Πέρα από αυτό όμως η εταιρία ψάχνει να βρει νέα κοιτάσματα προς εκμετάλλευση. Δεδομένο που ίσως της δώσει το απαραίτητο «οξυγόνο» το οποίο χρειάζεται.





Δυστυχώς όμως η εταιρία δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τα δικά της προβλήματα, έχει να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα δεδομένα, τα οποία έχουν να κάνουν με ελλείψεις που παρατηρήθηκαν κατά καιρούς από την πλευρά της, αλλά και μη κατανόηση ζητημάτων της, από την σημερινή δημοτική αρχή στον Δήμο μας.
Η πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. στο να μην επιτρέψει τις δειγματοληψίες, μπορεί περιβαλλοντικά να φαίνονται σωστές, ταυτόχρονα όμως δημιουργούν δεδομένα επιδείνωσης των προβλημάτων για την λειτουργία της εταιρίας.
Μετά λοιπόν την γνωστοποίηση της απόφασης αυτής και με συσσωρευμένα τα πιο πάνω προβλήματα, αυτό που διαπιστώνουν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές της εταιρίας, είναι ότι η δημοτική αρχή του κου Ψαθά, συνεχίζει να αποτελεί «εχθρό» της εταιρίας παρά τα όσα λέει.
Σε τηλεφωνικές επαφές που είχαμε χθες με πολλούς από αυτούς για διάφορα ζητήματα ενημέρωσης, αυτό που εισπράτταμε ήταν ότι ο νυν δήμαρχος όχι απλά δεν κατανοεί το πόσο σημαντική είναι η λειτουργία της εταιρίας για την τοπικήκοινωνία , αλλά την ώρα που ο ίδιος δεν μπορεί να παρουσιάσει κανένα έργο και χάνει το ΕΣΠΑ μέσα από τα χέρια του λόγω αδυναμίας σχεδιασμού και προγραμματισμού, κάνει λόγο για το τι είδους ανάπτυξη θέλουμε στον τόπο μας!!!
Σύμφωνα με τα όσα μας έλεγαν εχθές εργαζόμενοι είναι ο μόνος αναρμόδιος να μιλάει για ανάπτυξη. Καθώς αντί να είναι ένας δήμαρχος που θα φέρνει στον Δήμο προγράμματα και έργα, είναι δήμαρχος «εκτελούνται μεταφοραί» όπως μας είπαν χαρακτηριστικά. Είναι δήμαρχος «υδραυλικός», «σε καμία περίπτωση δεν είναι δήμαρχος ο οποίος έχει γνώσεις και αντίληψη του πως μπορεί να αναπτυχθεί ένας τόπος». Εάν η εταιρία κλείσει, όπως μας είπαν, «τότε ο ίδιος θα αντιληφθεί, εάν μπορεί να το αντιληφθεί, γιατί και αυτό το αμφισβητούν, ποιο θα είναι το πρόβλημα για τα Ψαχνά και τον Δήμο ευρύτερα. Καθώς η Λάρκο δημιουργεί έναν κύκλο εργασιών για την πόλη των Ψαχνών, η οποία ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως. Χρήματα τα οποία αναλώνονται στην τοπική αγορά και στηρίζουν τοπικές επιχειρήσεις και ευρύτερα την τοπική οικονομία».
Δυστυχώς σε μία εποχή που το ζητούμενο είναι η εταιρία να μείνει ανοιχτή, ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του κατώτεροι των περιστάσεων, όπως σε πολλά ζητήματα, ασχολούνται με ζητήματα περιβάλλοντος, την ώρα που έπρεπε να στηρίζουν την εταιρία με όλες τους τις δυνάμεις και οι ίδιοι είναι άφαντοι από παντού.
Όπως μας ειπώθηκε από πρώην στέλεχος της εταιρίας, το οποίο τώρα είναι συνταξιοδοτημένος, «σε αυτή την φάση ο Δήμος θα έπρεπε να μάχεται στο πλευρό της εταιρίας και των εργαζομένων της. Και όχι με την στάση του στην ουσία να υπονομεύει στο βαθμό που του αναλογεί, μια εταιρία η οποία παρόλα τα προβλήματα έχει συμβάλλει στην ανάταση του βιοτικού επιπέδου του τόπου. Όπως μας είπε χαρακτηριστικά όλα αυτά πηγάζουν από την μόρφωση, την εκπαίδευση, που έχει ένας άνθρωπος που διοικεί. Δυστυχώς όμως λόγω ελλειμμάτων, τα οποία έχει ο σημερινός δήμαρχος σε αυτούς τους τομείς έχει περιοριστεί στο να ασκεί πολιτική με δεδομένα που υπήρχαν στην τοπική αυτοδιοίκηση πριν από τριάντα χρόνια». «Εύχομαι», όπως μας είπε χαρακτηριστικά, «η εταιρία να παραμείνει ανοιχτή γιατί ου μη γένοιτο αν κλείσει τότε κάποιοι στα Ψαχνά θα πιουν πολύ πικρό ποτήρι για το γεγονός ότι δεν την στήριξαν και έως σημείου την πολέμησαν στρεβλά, όταν οι εργαζόμενοι σε αυτή θα είναι άνεργοι και η οργή τους θα ξεσπάσει πάνω τους».
Έτσι μετά τις εξελίξεις το ζητούμενο είναι τι θα κάνει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας,  οποία πλέον καλείται να εξετάσει το αίτημα της εταιρίας. Καλό όμως είναι να αναφερθεί ότι η Λάρκο έως σημείου «πληρώνει» τα προηγούμενα χρόνια όπου σε ανάλογες εξόρυξης μεταλλεύματος δεν προέβαινε σε αποκαταστάσεις του περιβάλλοντος ή τουλάχιστον δεν λειτουργούσε έτσι όπως έπρεπε να λειτουργεί ως προς αυτές. Όπως και να έχει πάντως και εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, τα προβλήματα στην εταιρία συσσωρεύονται σε μια εποχή πολύ δύσκολη και σε μια εποχή που το ζητούμενο είναι η απασχόληση, η οποία όταν υπάρχει δίνει σταθερές στις κατά τόπους οικονομίες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους