Εν μέσω εκρηκτικού κλίματος, το οποίο τόσο η ίδια η κυβέρνηση με επιλογές της, όσο και στελέχη της με παρεμβάσεις τους πυροδότησαν, η εθνική αντιπροσωπεία καλείται λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της 8ης Μαΐου να ψηφίσει το ασφαλιστικό - φορολογικό νομοσχέδιο.
Το μείζον, από πλευράς διαδικασιών, είναι πως η δικομματική κυβέρνηση αποφάσισε ξαφνικά να επιβάλει –και να το επιτύχει, έχουσα την πλειοψηφία στη Βουλή– αλλαγή του αρχικού σχεδιασμού, σύμφωνα με τον οποίο...
η επεξεργασία του νομοσχεδίου θα ολοκληρωνόταν στις αρμόδιες Επιτροπές το μεσημέρι της Παρασκευής, και η ψήφισή του από την Ολομέλεια λίγες ημέρες αργότερα. Τις πρώτες απογευματινές ώρες της Πέμπτης, δρομολογώντας νέες παραβιάσεις άρθρων του Κανονισμού της Βουλής, μετέτρεψε το κρίσιμο νομοσχέδιο από κανονικών διαδικασιών σε «επείγον» νομοθέτημα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στην αντιπολίτευση, και δυσφορία σε αρκετούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – που ανεπισήμως δήλωναν ότι δεν μπορούν πια να πορεύονται με τρόπους που ακολουθούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και τους οποίους ως αντιπολίτευση, επέκριναν με δριμύτητα. Κεντρικό επιχείρημα; Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής σε συζήτηση με δημοσιογράφους, η κυβέρνηση με ψηφισμένο το νομοσχέδιο θα αισθάνεται πιο ισχυρή στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα.
Η ψηφοφορία, η οποία προγραμματίστηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, αναμένεται με ενδιαφέρον, αφού θεωρείται κορυφαία δοκιμασία για τη δικομματική κυβερνώσα πλειοψηφία. Στους διαδρόμους της Βουλής, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η νέα εξέλιξη, άπαντες προεξοφλούσαν πως θα υποβάλλονταν από κόμματα της αντιπολίτευσης αιτήματα για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, «προκειμένου όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τα όσα θα συμβούν στο ασφαλιστικό σύστημα και τις συντάξεις». Δεδομένων των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί με επίκεντρο τις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις και την αναμονή της αξιολόγησης του προγράμματος από τους θεσμούς, πάντως, ουδείς διακινδύνευε την πρόβλεψη πως στην παρούσα φάση θα υπάρξει, εξ αφορμής και της «ονομαστικής», κάποια διαφοροποίηση μεταξύ των 153 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Το δυσμενές αυτό για την κυβέρνηση κλίμα, ωστόσο, ήρθαν εντός του Ναού της Δημοκρατίας να επιβαρύνουν και ορισμένα παράπλευρα θέματα που ανέκυψαν στο περιθώριο των, επί της ουσίας του επίμαχου νομοθετήματος, κοινοβουλευτικών συζητήσεων. Αναφέρονται ενδεικτικά:
Πρώτον, οι αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην εύλογη, λόγω συγκυρίας, επιλογή της Ν.Δ. να μνημονεύσει την τραγική απώλεια τριών ανθρώπων, όταν κατά τη διάρκεια εκτρόπων στο κέντρο της Αθήνας προ έξι ετών κουκουλοφόροι, οι οποίοι παραμένουν ακόμα άγνωστοι, έβαλαν με μολότοφ φωτιά σε κτίριο της Τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου. Με φωνές διέκοπταν τον κ. Ι. Βρούτση, όταν εκείνος θέλησε να αναφερθεί στο θέμα, χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία «προβοκατόρικη». Σαν να μην έφθανε αυτό, ο κ. Γερ. Μπαλαούρας (πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων) είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αναφερθεί «και στη δολοφονία Λαμπράκη», ενώ ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος έκανε και το ακόλουθο σχόλιο: «Πράγματι πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι στη μνήμη των νεκρών της Marfin, αφού το κάνουμε όμως αυτό, πρέπει πάλι να σηκώσουμε το βλέμμα ψηλά και να αποδώσουμε τιμή και στους 100.000 διαδηλωτές της ημέρας εκείνης, που ήταν οι πρώτοι που ξεκίνησαν την αντίσταση στη λαίλαπα των πολιτικών της λιτότητας και των πολιτικών του νεοφιλελευθερισμού».
Δεύτερον, η φράση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Αθ. Παπαχριστόπουλου, σύμφωνα με την οποία «η κυβέρνηση έβγαλε στη φόρα τον διάλογο του Τόμσεν με την κυρία Βελκουλέσκου», αναφερόμενος στην υποκλαπείσα τηλεφωνική επικοινωνία που προσφάτως δημοσιοποιήθηκε. Η αντιπολίτευση αντέδρασε, τονίζοντας ότι η εν λόγω φράση λειτουργεί ως ομολογία της κυβέρνησης ότι εκείνη ήταν πίσω από την υποκλοπή, εκθέτοντας συνολικά τη χώρα. Ο κ. Παπαχριστόπουλος υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύθηκαν, η κυβέρνηση περίπου έκανε λόγο για «προσωπικές απόψεις» του βουλευτή των ΑΝΕΛ, αλλά το κακό είχε γίνει.
Τρίτον, η επιλογή της πλειοψηφίας, την ώρα που στη μία αίθουσα συζητείτο η διά του νομοσχεδίου κατάργηση όλων των Ταμείων, σε άλλη αίθουσα να προωθεί τη διαδικασία ορισμού διοικήσεων σε δύο... καταργούμενα Ταμεία: στο ΤΑΠΙΤ και το ΤΑΥΤΕΚΩ.
Aπο: kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου