- Οι λόγοι
Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις της στατιστικής υπηρεσίας, η ελληνική βιομηχανία καταγράφει σημαντική υποχώρηση την ίδια στιγμή που ο κύκλος εργασιών καταρρέει.
Πρόκειται για τη στατιστική απεικόνιση των δομικών προβλημάτων αλλά και του χρόνιου τέλματος στο οποίο έχει περιέλθει ο παραγωγικός ιστός της χώρας, που αγωνίζεται επί μακρό χρονικό διάστημα για την επιβίωσή του κάτω από αντίξοες συνθήκες: καταρράκωση της ζήτησης, αδυναμία πρόσβασης σε κεφάλαια χρηματοδότησης, μη ανταγωνιστικά ενεργειακά κόστη και τιμωρητική φορολόγηση.
Σε αυτό το αντιεπενδυτικό και αντιβιομηχανικό περιβάλλον τα τελευταία χρόνια η ελληνική βιομηχανία μέτρησε ηχηρά λουκέτα εταιρειών που δεν κατάφεραν να ανταπεξέλθουν. Softex, ΒΙΣ, χαλυβουργείο Χαλυβουργικής, Hellenic Steel, Βιομεκ, Nutriant, Pepsico ΗΒΗ, Neoset, Shelman, Delica είναι μερικά μόνο από τα λουκέτα που μέτρησε η ελληνική βιομηχανία από το 2013 έως και το 2016.
Εκτός όμως από εκείνες τις εταιρείες που έκλεισαν είχαμε και μια σειρά από "μεταναστεύσεις" υγιών επιχειρήσεων, οι οποίες κατέφυγαν στη λύση της αλλαγής έδρας προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο … "οξυγόνο" της πρόσβασης σε χρηματοδότηση. Άλλωστε η ευτυχής συγκυρία του 2014 όταν σημαντικός αριθμός μεγάλων ελληνικών εταιρειών βγήκε στις αγορές και άντλησε σημαντικά όσο και αναγκαία κεφάλαια μέσω εταιρικών εκδόσεων ομολόγων αποδείχθηκε ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας, αφού υπό τις σημερινές συνθήκες, ούτε λόγος γίνεται για αντίστοιχες κινήσεις.
Έκτοτε προστέθηκαν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τους κεφαλαιακούς ελέγχους, αλλά και η επαναφορά του ρίσκου για Grexit, το οποίο δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις με προμηθευτές και πελάτες.
Υπό τις συνθήκες αυτές αλλά και τα σημαντικά προβλήματα, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να "ξεχειλίσει" το ποτήρι της υπομονής για τους λίγους εκείνους μεγάλους του ελληνικού επιχειρείν, που συνεχίζουν για διάφορους λόγους – πχ για λόγους παράδοσης και ιστορικής συνέχειας – να διατηρούν εντός της Ελλάδος την έδρα τους. Δεν είναι λίγες άλλωστε εκείνες οι εταιρείες που έχουν εγκαίρως προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε περαιτέρω επιβάρυνση ή επιδείνωση του κλίματος θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων στην επανεξέταση των σεναρίων που βρίσκονται στα συρτάρια και περιλαμβάνουν εναλλακτικές όπως η αλλαγή έδρας.
Τέλος στη συνολική εικόνα των προβλημάτων θα πρέπει να μπει και στο κομμάτι της ενέργειας, όπου υπήρξε βέβαια το θετικό βήμα με την έναρξη των δημοπρασιών για την περίφημη "διακοψιμότητα" (δηλαδή για τις επ’ αμοιβή υπηρεσίες που προσφέρουν μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές) ωστόσο μια σειρά από άλλα ανοιχτά ζητήματα, που ξεκινούν από τη μη υπογραφή νέων συμβάσεων των μεγάλων βιομηχανιών με τη ΔΕΗ και φτάνουν μέχρι τη συζήτηση για αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο (την ώρα μάλιστα που γίνονται επιλεκτικές και φωτογραφικές απαλλαγές για συγκεκριμένες εταιρείες) ενισχύουν ακόμη περισσότερο τις "φυγόκεντρες" τάσεις για κάποιους εκ των ισχυρών της βιομηχανίας.
Aπo: capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου