Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

ΟΓΕ ΛΟΚΡΩΝ - 1η ΙΟΥΝΙΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ


Η 1η Ιουνίου δεν είναι η μοναδική επέτειος που «γιορτάζεται» διεθνώς ως Παγκόσμια Μέρα του Παιδιού*.
Τέτοιες μέρες, σελίδες ηλεκτρονικές και έντυπες προβάλλουν κατά κόρον τη δυστυχία των παιδιών, τακτοποιημένη σε νούμερα, αλλά και τη μεγαλοθυμία των «φιλάνθρωπων», περιτυλιγμένη σε στρώματα μεγαλείου και χλιδής. Παράλληλα, η οικονομική καπιταλιστική κρίση συνεχίζει να προσθέτει δυστυχίες στα φτωχά λαϊκά στρώματα. Το παιδί των εργατικών – λαϊκών οικογενειών, πιασμένο στη μέγγενη της εκμετάλλευσης ανθρώπου... 











από άνθρωπο, έχει καταδικαστεί να φυτοζωεί σαν ένας ανήλικος γέρος, χωρίς προστασία, χωρίς δικαιώματα, χωρίς μέλλον. Αυτό το παιδί εύκολα γίνεται επέτειος και το ίδιο εύκολα ξεχνιέται, όταν στεγνώσει το μελάνι των εντύπων, όταν σβήσουν οι οθόνες των τηλεοράσεων και τα φώτα των φιλανθρωπικών «γκαλά», μαζί με τις λάμψεις από τ’ ακριβά μπιζού των δεκάδων επώνυμων «κυριών» που έχουν κάνει επάγγελμα τη βοήθεια στους «φτωχούς» και τους «άρρωστους», ειδικά όταν πρόκειται για παιδιά.


Καμιά επέτειος και κανένας γιορτασμός, καμιά ΜΚΟ και κανένας υποκριτικά αυτοαποκαλούμενος «φιλάν θρωπος» δεν πρόκειται να λύσει οριστικά τα προβλήματα της παιδικής θνησιμότητας, της πείνας και της αρρώστιας, της παιδικής εργασίας, της ανυπαρξίας ή της εγκατάλειψης του σχολειού, της χαμένης παιδικότητας. Το πολυ διαφημισμένο «ενδιαφέρον» τους δεν είναι παρά τσιρότο πάνω σ’ ένα μολυσμένο τραύμα που οι ίδιοι προκάλεσαν. 

Η πρόθεσή τους είναι να το κρύψουν και όχι να το γιατρέψουν.
Αντίθετα, οι γυναίκες της εργατικής – λαϊκής οικογένειας, οι μητέρες των καταδικασμένων σ’ ένα μίζερο μέλλον παιδιών, έχουν κάθε συμφέρον να γιατρέψουν αποφασιστικά την πληγή, χωρίς να την αφήσουν να ξανανοίξει.
 Στον καπιταλισμό, όταν το παιδί γίνεται επέτειος, έχει κιόλας υπογραφτεί η καταδίκη της παιδικότητας αλλά και η χωρίς όρια εκμετάλλευση της ηλικίας του.
Δεν έχουμε την πολυτέλεια να ψάχνουμε για τη σωτηρία της ψυχής μας.

Αγωνιζόμαστε για τη σωτηρία της ζωής μας.
Της ζωής της δικής μας και των παιδιών μας.
Δεν κερδίζουμε τίποτα με το να παρακαλάμε.

Εμείς, οι γυναίκες του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος,
όπου υπάρχει Σύλλογος ή Ομάδα της ΟΓΕ, απαιτούμε και διεκδικούμε.
  • Αποκλειστικά Κρατικούς – Δημόσιους – Δωρεάν - Σύγχρονους και Ασφαλείς Παιδικούς Σταθμούς. Κατάργηση των τροφείων. Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

  • Κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, αξιοποίηση της δημοτικής ή κρατικής περιουσίας.
  • Ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής που να ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας, με ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα.

  • Προσωπικό σταθερό και μόνιμο, επαρκές, άρτια εκπαιδευμένο και διαρκώς επιμορφούμενο με ευθύνη του κράτους. Καμιά απόλυση. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων.

  • Την εφαρμογή του Εθνικού Εμβολιαστικού Προγράμματος για όλες τις ηλικίες, σε όλο τον πληθυσμό, μέσα από το δημόσιο σύστημα υγείας, τα νοσοκομεία και τα ΠΕΔΥ, δωρεάν. Επαρκή κέντρα εμβολιασμού σε όλη την επικράτεια, επαρκώς στελεχωμένα, χωρίς ελλείψεις εμβολίων.
  • Τα εμβόλια ιδιαίτερα για τα παιδιά να γίνονται καθολικά, αδιάλειπτα και προγραμ ματισμένα με κεντρικό σχεδιασμό κι έλεγχο από το κράτος.
  • Βιβλιάριο υγείας για κάθε παιδί, που θα καταγράφονται και οι εμβολιασμοί. Ο έλεγχος θα γίνεται από το εμβολιαστικό κέντρο. Καταγραφή των τυχόν παρενεργειών και ό,τι άλλο είναι επιστημονικά απαραίτητο.

Ξεδιπλώνουμε μπροστά στα μάτια των παιδιών μας το βιβλίο της δικής μας ζωής που δεν μπορεί να περιέχει τίποτα λιγότερο από περηφάνια και αξιοπρέπεια, μια και είμαστε αυτοί που παράγουν τον πλούτο και όχι εκείνοι που τον λεηλατούν. Θωρακίζουμε κι εξοπλίζουμε τα παιδιά μας με τη συλλογική μας δράση, δείχνοντάς τους το δρόμο της ελεύθερης σκέψης και όχι του αλυσοδεμένου φόβου, τη δυσκολία αλλά και την ομορφιά του ακούραστου αγώνα για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού.

Γιατί και ο δικός τους δρόμος, ο δρόμος του μέλλοντος των παιδιών μας,
δεν μπορεί να είναι άλλος από το δρόμο που οδηγεί στη ριζική αλλαγή του κόσμου, στο γκρέμισμα του παλιού και στην οικοδόμηση του καινούργιου.

*Η 1η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Μέρα του Παιδιού από τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοκρατικών Γυναικών στο συνέδριο τους το Νοέμβριο του 1949 στο Παρίσι.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους